ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού ποντάρει ο Κουβέλης και ποιος ο ρόλος του ΓΑΠ

Πού ποντάρει ο Κουβέλης και ποιος ο ρόλος του ΓΑΠ

«Σωσίβιο» στον Παπανδρέου αναζητεί ο Κουβέλης

Με την ΔΗΜΑΡ να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όντας άγνωστο το αν θα καταφέρει να εκλέξει έστω κι έναν ευρωβουλευτή, ο Πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης έχει αποφασίσει να τα "παίξει όλα για όλα" ώστε να αποφύγει μία δυσάρεστη εκλογική εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για το κόμμα του αλλά και προσωπικά για τον ίδιο.

Η σημερινή εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου της μέχρι πρότινος ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και προσωπικής επιλογής του Γιώργου Παπανδρέου, Μαριλένας Κοππά κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Όπως δεν είναι τυχαία ότι στην εν λόγω βιβλιοπαρουσίαση θα βρίσκεται ως ομιλητής και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης.

Η προσχώρηση της καθηγήτριας του Παντείου Μαριλένας Κοππά στην "αγκαλιά" της ΔΗΜΑΡ δεν λειτουργεί ως μία αυτόνομη κίνηση της ίδιας. Αντίθετα σηματοδοτεί πολιτικά την διασύνδεση της ΔΗΜΑΡ με το "παπανδρεϊκό" κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ελέγχεται μέχρι σήμερα από τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Παπανδρέου έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την φιλοδοξία να αναλάβει ξανά τα ηνία του κόμματος που παραχώρησε πριν δύο χρόνια στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι άλλωστε αβέβαιο αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει ΠΑΣΟΚ την επαύριο των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Προς το παρόν ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός δείχνει να κινείται στην λογική που τον θέλει να κάνει ανοίγματα σε χώρους που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι όσο πιο αποδυναμωμένος βγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ελιά από τις Ευρωεκλογές, τόσο πιο αυξημένη πολιτική νομιμοποίηση θα έχει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου να θέσει τους όρους του για την επόμενη μέρα.

Από την άλλη πλευρά, ο Κουβέλης θεωρεί ότι ο σκληρός πυρήνας που ακολουθεί ως ποσοστό δια παντός καιρού τον ΓΑΠ, θα αποδειχθεί σωτήριο στην περίπτωση που καταφέρει να το προσεταιριστεί προς όφελος της ΔΗΜΑΡ. Ο Παπανδρέου είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας που έχει αυτή την στιγμή ο Κουβέλης, με το πρώην ΠΑΣΟΚ- νυν Ελιά να παραμένει η κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων του. Ωστόσο αυτή είναι η μία οπτική γωνία. Η άλλη έχει να κάνει με τις αντιδράσεις που μέχρι στιγμής έχουν την μορφή ψιθύρων εντός της ΔΗΜΑΡ. Αυτοί οι ψίθυροι είναι απόρροια της ανησυχίας και της κριτικής που εκφράζουν κάποια στελέχη της που πιστεύουν ότι το άνοιγμα Κουβέλη στον Παπανδρέου ίσως αποβεί μοιραίο ταυτίζοντας την ΔΗΜΑΡ με την μνημονιακή εποχή του ΓΑΠ, η οποία ήταν η αιτία για την μετέπειτα εκλογική καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί κάποιος να πει ότι ο "πνιγμένος" -εν προκειμένω η ΔΗΜΑΡ- "από τα μαλλιά του πιάνεται". Προς το παρόν πάντως οι κινήσεις Παπανδρέου και Κουβέλη υπηρετούν έναν κοινό στόχο: να διαμορφώσουν τις συνθήκες αλλαγής του συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων με καθέναν από τους δύο να προσβλέπει- για τους δικούς του λόγους- στο ξαναμοίρασμα της πολιτικής τράπουλας χωρίς αναγκαστηκά να μεσολαβήσουν εκλογές. Ο μεν Παπανδρέου γιατί θέλει να πάρει "πολιτική εκδίκηση", ο δε Κουβέλης γιατί επιδιώκει να ξαναγίνει ρυθμιστής στο πολιτικό παιχνίδι. Το αν θα τους βγει το χαρτί που έχουν τραβήξει, θα το δούμε την επομένη των Ευρωεκλογών...

Διαβάστε επίσης:

Πού το πάει ο Γιώργος;