ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ Τζαζίρα: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ευρώπη

Αλ Τζαζίρα: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ευρώπη

Δυναμική επανεμφάνιση της Αριστεράς, με τα αριστερά κόμματα ανά την Ευρώπη να έχουν ως πρότυπο τον ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει, αποτιμώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το Alhazeera, χωρίς να παραβλέπει τη νίκη της ακροδεξιάς. Εκτιμά, δε, πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία θα αλλάξει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ευρώπη».

Σε άρθρο του Κροάτη φιλοσόφου, Srecko Horvat για το Aljazeera, με τίτλο «Η δυναμική επανεμφάνιση της ευρωπαϊκής Αριστεράς», επισημαίνεται ότι «μπορεί η νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές να είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά, όπως όλα δείχνουν η αριστερά έχει κάνει δυναμική επανεμφάνιση».

Ο Horvat σημειώνει ότι αν και τα ακροδεξιά κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία, οι ευρωσκεπτικιστές του UKIP αλλά και το Jobbik στην Ουγγαρία κέρδισαν μεγάλα ποσοστά στις εκλογές, είναι η πρώτη φορά από το 1984 (όταν το ιταλικό κομμουνιστικό κόμμα κέρδισε τις εκλογές) που ένα κόμμα της αριστεράς κερδίζει την πρώτη θέση στη χώρα του.

«Με 26,5% ο ΣΥΡΙΖΑ θριάμβευσε. Εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε εθνικές εκλογές αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε σχεδόν 130 έδρες στη Βουλή», σημειώνει, ενώ αναφέρεται και σε άλλα αριστερά κόμματα που συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά στις εκλογές, όπως το "Podemos" στην Ισπανία που κέρδισε 8% (δηλάδη 5 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) παρά το γεγονός ότι σχηματίστηκε μόλις λίγους μήνες πριν. Στην Ιταλία το "L'Altra Europa" (Η άλλη Ευρώπη) που έχει στηρίξει ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα κέρδισε 4%, δηλαδή τρεις έδρες στην Ευρωβουλή.

«Όλα αυτά τα αριστερά κόμματα αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρότυπο, καθώς οι ευρωβουλευτές του συνδέονται με κινήματα και ιδέες που συνέβαλαν στη δημιουργία τους, όπως η αντιφασιστική φιγούρα του Μανώλη Γλέζου (σσ την οποία διάλεξε για να "ντύσει" το άρθρο του ο κροάτης φιλόσοφος) ή η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα η εκλογή της οποίας δείχνει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπλωθεί πέρα από τα εθνικά σύνορα» αναφέρεται στο άρθρο.

Ο Horvat εκτιμά ότι οι εκλογές αυτές έχουν δείξει χωρίς αμφιβολία όχι μόνο το τέλος του δικομματισμού και την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και την επανεμφάνιση μιας αριστεράς που είναι έτοιμη να ρισκάρει.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να φέρει την Ελλάδα σε πρόωρες εθνικές εκλογές και να πάρει την εξουσία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αλλάξει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ευρώπη», καταλήγει.