ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Μυτιλήνη Κικίλιας, Βαρβιτσιώτης και Μάλστρομ

Στη Μυτιλήνη Κικίλιας, Βαρβιτσιώτης και Μάλστρομ

Ικανοποιημένη από τις συνθήκες στο νέο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Μόρια, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλστρομ.

Η Ευρωπαία επίτροπος επισκέφτηκε το νέο κέντρο κράτησης μεταναστών το απόγευμα, συνοδευόμενη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η κ. Μάλστρομ μίλησε με κρατούμενους μετανάστες οι οποίοι της εξέφρασαν, όπως δήλωσε η ίδια, «τους φόβους και τις αγωνίες τους», και ξεναγήθηκε στους υπό κατασκευή χώρους του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής.

Σε δηλώσεις της η Ευρωπαία επίτροπος ανέφερε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχω έρθει στην Ελλάδα έξι φορές και δουλεύουμε πολύ σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστούμε τη μεγάλη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές που δέχονται τα ελληνικά σύνορα. Το συγκεκριμένο κέντρο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα κέντρου υποδοχής, όπου εργάζονται και μέλη από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σήμερα όμως είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με αρκετούς από τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ και μας εξέφρασαν τους φόβους και τις αγωνίες για το μέλλον τους. Αύριο θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό για ποιο πρακτικά ζητήματα καθώς και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Στην ανάγκη επιπλέον χορήγησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα τηρεί όλα τα συμφωνημένα αναφέρθηκαν με τις δηλώσεις τους οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα μετανάστευσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης, δήλωσε: «Αυτό που ζητάμε είναι περισσότερα κονδύλια που θα διατεθούνε και για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών αλλά και για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά, έθεσε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ως κυρίαρχο για τη χώρα διεθνώς. Εμείς, ως υπουργείο, το φέραμε κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στα ευρωπαϊκά όργανα, με ένα ζητούμενο: Τον επιμερισμό του βάρους της πίεσης της παράνομης μετανάστευσης σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σε κάθε τόνο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει από μόνη της να επωμίζεται όλο το βάρος της διαχείρισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας, με τη σειρά του, δήλωσε μετά την επίσκεψή του στο κέντρο κράτησης μεταναστών: «Να ευχαριστήσουμε την επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ για την επίσκεψή της στη Λέσβο. Είμαστε υπέρμαχοι των συνεργασιών και μαζί με το Λιμενικό η Αστυνομία κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Όπως όλοι γνωρίζετε αυξάνονται οι ροές λαθρομεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα της και θέλαμε διά της επιτρόπου η Ευρωπαϊκή Ένωση να δει πως εδώ γίνεται ανθρωπιστικό έργο που στηρίζεται από επιστήμονες, γιατρούς ψυχολόγους. Γι’ αυτό ζητήσαμε με κάθε ειλικρίνεια, μιας και αυξάνονται οι ροές των μεταναστών, να κάνει κοινωνό την Ευρώπη σε αυτό και να υπάρχει στήριξη. Το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευθεί θα τηρηθεί και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί μια πρώτη επίσκεψη στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια. Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας, την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και συζήτησε με τους εκπροσώπους συνδικαλιστικών ενώσεων για τις συνθήκες εργασίας και για θέματα ασφάλειας της περιοχής. Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας είναι η ενίσχυση του έργου του Έλληνα αστυνομικού, και σημείωσε:

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στον Έλληνα αστυνομικό. Το έργο που επιτελείται από τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αξιόλογο και γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες».

Στη συνέχεια ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισκέφτηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λέσβου, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, αρχιπύραρχο Διονύσιο Κουτσούκο και τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου, πύραρχο Ελευθέριο Ελευθεριάδη. Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και την προετοιμασία που έχει γίνει, επισημαίνοντας πως συζητήθηκαν «τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω παλαιότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων στα Κλιμάκια της Καλλονής και της Αγιάσου». Ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε ότι θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα αναζητήσει λύση όταν επιστρέψει στην Αθήνα.