Βενιζέλος: 1 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Βενιζέλος: 1 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας που πραγματοποιείται στο Κάιρο  έλαβε μέρος ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης δεσμεύτηκε ότι η χώρα μας θα προσφέρει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Ο κ. Βενιζέλος συνεχάρη την αιγυπτιακή κυβέρνηση, για τον καθοριστικό ρόλο της στην εκεχειρία και στην ανασύσταση του διαλόγου για τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο  ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα δίνει, διαχρονικά, το παρόν, ενισχύοντας οικονομικά, αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της περιοχής και τόνισε την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ και αναζωογόνησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις τουρκικές παραβιάσεις στην  ΑΟΖ.

«Η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, έχει διαθέσει παραπάνω από 26 εκατ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια για το παλαιστινιακό λαό. Διαθέσαμε αμέσως μετά την εκεχειρία 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ύδρευσης και την επισιτιστική βοήθεια και σήμερα προσφέρουμε άλλο 1 εκατ. Ευρώ. Είναι συμβολική προσφορά, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και της Νορβηγίας ο κ. Βενιζέλος είχε σειρά διμερών συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και, μεταξύ άλλων, με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Παλαιστίνης, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου, κατά τη διάρκεια των οποίων πέραν του Παλαιστινιακού συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο ένα βασικό θέμα συζητήσεων, πέρα από το παλαιστινιακό και τη Γάζα, ήταν η νέα κατάσταση που έχει εμφανιστεί τώρα στην Κύπρο, λόγω της απόφασης της Τουρκίας να διενεργήσει έρευνες στη Κυπριακή ΑΟΖ.