ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τώρα χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων

Χατζηδάκης: Τώρα χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων

Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας χρειάζεται να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους προς τις προοπτικές της Ελλάδας. χρειαζόμαστε χρόνο, πολιτική σταθερότητα και υποστήριξη όχι για να σταματήσουμε, αλλά για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στις Βρυξέλλες σε ημερίδα του ιδρύματος Hanns Seidel, του Κέντρου για τις Ευρωπαϊκές Σπουδες Wilfried Martens και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα «δομικά ελαττώματα του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας» και ειδικότερα στο γεγονός ότι «δόθηκε δυσανάλογη έμφαση στην αύξηση των φόρων αντί στη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ ταυτόχρονα, οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούσαν με αργό ρυθμό».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα δυόμιση τελευταία χρόνια, η Ελλάδα άνοιξε βήμα και εφάρμοσε σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Ένας από τους βασικούς κρίκους που λείπουν για να βγούμε οριστικά από την κρίση είναι η ρευστότητα. Και για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, η λέξη-κλειδί είναι η λέξη "εμπιστοσύνη". Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφάτως, είναι πολύ σημαντικές - όμως πολύ σημαντικό είναι για μας να ελαχιστοποιηθεί το πολιτικό ρίσκο» σημείωσε ο πρώην υπουργός και κατέληξε:

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής - είμαστε πολύ κοντά να αφήσουμε πίσω την ύφεση. Αλλά οι συνέπειες της κρίσης και ο πολύχρονη υπερ-προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις, θέτουν νέες προκλήσεις στην πορεία μας προς την τελική επιτυχία. Όσα έχουμε ήδη επιτύχει πρέπει να επικοινωνηθούν τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις αγορές, ώστε να οικοδομήσουμε την αναγκαία εμπιστοσύνη».