ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Βελτιωμένη η κατάσταση στην Ελλαδα κατά τη Les Echos

Εκλογές 2015: Βελτιωμένη η κατάσταση στην Ελλαδα κατά τη Les Echos

Οι οικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Les Echo.

«Σε καλύτερη κατάσταση η ελληνική οικονομία, όσο προσεγγίζουν οι εκλογές», είναι ο τίτλος άρθρου της Κατρίν Σατινιού στην οικονομική εφημερίδα Les Echo. «Οι οικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν την καλυτέρευση της οικονομίας, πράγμα που αποτελεί πλεονέκτημα για τον πρωθυπουργό, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές» τονίζεται στον υπότιτλο.

Σύμφωνα με τη συντάκτρια, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «επέλεξε να χρησιμοποιήσει την επίθεση στο Charlie Hebdo για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», όπως φαίνεται από ομιλία του την Τετάρτη, όπου καταφέρεται κατά του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που -όπως λέει η συντάκτρια- «"ενθαρρύνει", κατά τη γνώμη του, "και τη λαθρομετανάστευση"».

Ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζει η κ. Σατινιού, «μη διστάζοντας να συνδέσει τα δύο θέματα πρόσθεσε (στην ομιλία του) ότι: σήμερα στο Παρίσι έγινε μια σφαγή (...) και εδώ ορισμένοι ενθαρρύνουν ακόμα περισσότερο τη λαθρομετανάστευση υποσχόμενοι την πολιτογράφηση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αντ. Σαμαράς θα μπορούσε να ποντάρει στη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης προκειμένου να πείσει τους εκλογείς. «Η χώρα μπήκε στην τροχιά της ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, για δε το τέλος της χρονιάς προβλέπεται μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%, μετά από έξι χρόνια ύφεσης» επισημαίνεται.

Σχετικά με την ανεργία, η συντάκτρια αναφέρει ότι «παρότι παραμένει η υψηλότερη της ευρωζώνης, εντούτοις ακολουθεί μια πτωτική τάση», με ένα ποσοστό που έφθασε τον Οκτώβριο στο 25,8%. Σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία, η ανεργία κινείτο τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 26%, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε φθάσει στο ρεκόρ του 28%.

Η Κατρίν Σατινιού επισημαίνει στη συνέχεια ότι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ανεργία είναι η Μακεδονία- Θράκη (27,8%) και η Αττική (27,3%), σε αντίθεση με την Κρήτη, που έχει τη μεγαλύτερη πτώση, με την ανεργία να ανέρχεται στο 21,7%, τον Οκτώβριο. Πτώση έχει και η «κολοσσιαία» ανεργία των νέων που από 57,4% τον Οκτώβριο του 2013, έπεσε στο 50,6% τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αγώνας κατά της ανεργίας και της φτώχειας είναι η μεγάλη πρόκληση των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, που θα παιχθεί ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ η συντάκτρια αναφέρει ότι ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας, «προτείνει να δώσει τέλος στην πολιτική λιτότητας», που έχει προκαλέσει τη μείωση των μισθών και σημαντικές μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες.

«Η στρατηγική, όμως, αυτή ανησυχεί τους επενδυτές, διότι αναρωτιούνται για τους κινδύνους νέων εκτροχιασμών των δημοσίων λογαριασμών. Οι ίδιοι οι Έλληνες που δηλώνουν κατά 75% ότι θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, φαίνονται επιφυλακτικοί για τις πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η κ. Σατινιού.

Το δημοσίευμα αναφέρεται, τέλος, στα στοιχεία τελευταίων δημοσκοπήσεων της εταιρείας GPO, στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, που δείχνουν να κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, με ποσοστό 28,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 25,3% για τη ΝΔ. Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται ως «ο πλέον κατάλληλος» πρωθυπουργός με 40,3%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 34,9%.

Σχετικές ειδήσεις