ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης: Η Ευρώπη θα δώσει εύλογο χρόνο στη νέα κυβέρνηση

Παπαδημούλης: Η Ευρώπη θα δώσει εύλογο χρόνο στη νέα κυβέρνηση

Είμαστε ανοιχτοί σε έναν προωθητικό συμβιβασμό – Η λιτότητα "α λα Σόιμπλε" ηττήθηκε

«Η Ευρώπη θα δώσει εύλογο χρόνο στη νέα κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της για το πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το καταστροφικό μνημόνιο» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης θα σέβεται τις δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά θα αντικαθιστά την καταστροφική συνταγή, καθώς και το μοντέλο της τρόικας, που δεν υπάρχει πουθενά στην ευρωπαϊκή παράδοση και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο» σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: «Το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης θα στηρίζεται σε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και έναν προσανατολισμό με προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ευρωζώνης και την ταχεία μείωση της ανεργίας».

Αναφορικά με την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ο αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που δεν θα είναι εύκολες, τις προτάσεις του και είμαστε έτοιμοι για μια αμοιβαία επωφελή λύση. Είμαστε ανοικτοί σε έναν προωθητικό συμβιβασμό, καθώς το σενάριο της ρήξης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όχι μόνο της ελληνικής πλευράς, αλλά και των εταίρων και δανειστών μας. Γι' αυτό είμαι αισιόδοξος ότι, παρά τα όσα λέγονται κυρίως από τους δεξιούς του Βερολίνου, θα υπάρξει πραγματισμός και ρεαλισμός στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος. Εμείς θέλουμε αυτές οι συζητήσεις να μην τρενάρουν πολύ και, όπως βλέπετε, ο Αλέξης Τσίπρας ως εντολοδόχος πρωθυπουργός κινείται με ταχύτητα για την υλοποίηση της λαϊκής εντολής, χωρίς χρονοτριβές».

Ερωτηθείς για την διαφαινόμενη ευνοϊκή αλλαγή του διεθνούς κλίματος έναντι της χώρας μας μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει: «Μια μεγάλη μερίδα του πολιτικού φάσματος στην Ευρώπη και σε κυβερνητικό επίπεδο αντιλαμβάνεται το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως ήττα της μονομερούς καταστροφικής λιτότητας αλά Σόιμπλε και ως παράθυρο ευκαιρίας για στροφή συνολικά της ΕΕ και ιδιαίτερα της ευρωζώνης προς πολιτική ανάπτυξης, επενδύσεων, με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Σε πείσμα των εγχώριων αντιπάλων μας και της εκφοβιστικής τους προπαγάνδας, αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες προκειμένου να προετοιμαστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα μεσολαβητικές πρωτοβουλίες και κινήσεις με θετικό πρόσημο»

Αναφορικά με την επίσκεψη στην Αθήνα την Πέμπτη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει: Ο πρόεδρος του Ε.Κ., κ. Σουλτς, με τον οποίο ως αντιπρόεδρος διατηρώ εξαιρετική και συνεχή θεσμική συνεργασία, έρχεται στην Αθήνα, αφού προηγουμένως έχει δηλώσει μαζί με τα θερμά του συγχαρητήρια για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάθεσή του να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αθήνας και του Βερολίνου.

Το γεγονός έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ο κ. Σουλτς, εκτός από πρόεδρος του Ε.Κ. είναι Γερμανός σοσιαλδημοκράτης. Στη συνέχεια, την Παρασκευή, θα δει την κ. Μέρκελ στο Στρασβούργο».

Η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Παπαδημούλη, επόμενη μέρα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Είσαστε αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα ήθελα την πρώτη εκτίμηση για τη διαφαινόμενη αλλαγή στο διεθνές κλίμα έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Ελλάδας. Βλέπουμε τον κ. Ολάντ, τον Γάλλο Πρόεδρο, να προσκαλεί τον κ. Τσίπρα στο Παρίσι. Το ευρωπαϊκό κλίμα να αλλάζει, ίσως με εξαίρεση την κυρίαρχη τάση στη Γερμανία. Πού το αποδίδετε; Είναι θέμα αβροφροσύνης ή κάτι άλλο;
-Πέρα από τα τυπικά συγχαρητήρια και τις δηλώσεις ότι οι πάντες είναι έτοιμοι να συζητήσουν και να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει και κάτι πιο ουσιαστικό, μια μεγάλη μερίδα του πολιτικού φάσματος στην Ευρώπη και σε κυβερνητικό επίπεδο αντιλαμβάνεται το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως ήττα της μονομερούς καταστροφικής λιτότητας αλά Σόιμπλε και ως παράθυρο ευκαιρίας για στροφή συνολικά της ΕΕ και ιδιαίτερα της ευρωζώνης προς πολιτική ανάπτυξης, επενδύσεων, με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σε πείσμα των εγχώριων αντιπάλων μας και της εκφοβιστικής τους προπαγάνδας, αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες προκειμένου να προετοιμαστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα μεσολαβητικές πρωτοβουλίες και κινήσεις με θετικό πρόσημο. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ε.Κ., κ. Σουλτς, με τον οποίο ως αντιπρόεδρος διατηρώ εξαιρετική και συνεχή θεσμική συνεργασία, έρχεται στην Αθήνα, αφού προηγουμένως έχει δηλώσει μαζί με τα θερμά του συγχαρητήρια για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάθεσή του να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αθήνας και του Βερολίνου. Το γεγονός έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ο κ. Σουλτς, εκτός από πρόεδρος του Ε.Κ. είναι Γερμανός σοσιαλδημοκράτης. Στη συνέχεια, την Παρασκευή, θα δει την κ. Μέρκελ στο Στρασβούργο.

Σημειώνω τα θερμά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την επιλογή του ελληνικού λαού μηνύματα όχι μόνο της ευρωομάδας της Αριστεράς και όλης της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που ήταν αναμενόμενα και αυτονόητα, αλλά και τα θερμά μηνύματα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών διά του προέδρου τους Τζιάνι Πιτέλα, των Ευρωπαίων Πρασίνων, καθώς και σημαντικών για το μέγεθός τους και το ρόλο τους στην Ευρώπη κυβερνήσεων, όπως της ιταλικής και της γαλλικής. Να προσθέσουμε ότι ο κ. Τουσκ, ο Πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, προσκάλεσε ήδη τον Τσίπρα στην Ευρώπη.

Αν μπορεί κανείς να προσθέσει και τα εκτεταμένα δημοσιεύματα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, αλλά και ευρύτερα στον κόσμο, που αναφερόμενα στη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στο «φτάνει πια» του ελληνικού λαού στην κάλπη, με αφορμή το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών μιλούν για την ανάγκη η Ευρώπη και ιδιαίτερα η ευρωζώνη να ξανακοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη και να αναμετρηθεί με την αποτυχία των ακραίων, μονόπλευρων νεοφιλελεύθερων επιλογών που υλοποιούνται όλο αυτό το διάστημα. Γιατί εκτός από τις καταστροφικές τους συνέπειες στην Ελλάδα με την τιμωρητική λογική που επικράτησε, γερμανικής εμπνεύσεως κυρίως, η ίδια η ευρωζώνη υποφέρει από στασιμότητα, κίνδυνο νέας ύφεσης, κίνδυνο αποπληθωρισμού, αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και σημαντική μείωση των επενδύσεων,15% παρακάτω είναι οι επενδύσεις στην ευρωζώνη, σε σχέση με το 2009.
-Όλη αυτή η αλλαγή κλίματος προδιαγράφει διαφορετική αντιμετώπιση της χώρας μας σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα του χρέους και του κουρέματος (haircut) που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως προς τα στενά περιθώρια που υποτίθεται ότι θα είχε η χώρα μας μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για μια νέα συμφωνία;
-Πρώτα απ' όλα θεωρώ αυτονόητο ότι στη νέα ελληνική κυβέρνηση θα δοθεί ο εύλογος και σύντομος χρόνος που απαιτείται προκειμένου να συγκροτηθεί, να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να παραλάβει το ταμείο το οποίο φοβάμαι ότι θα είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που το εμφάνιζε η απελθούσα κυβέρνηση Σαμαρά.
-Ξένα δημοσιεύματα μιλούν για ταμειακά διαθέσιμα κάτω από 1 δισεκ. ευρώ, σαν να έχετε στην τσέπη σας και στη τσέπη μου 5 λεπτά, δηλαδή.
-Είναι και ένας από τους λόγους που αρνήθηκαν την παράδοση - παραλαβή στου Μαξίμου. Πέρα από έλλειμμα πολιτικού πολιτισμού, πέρα από μια αδυναμία του κ. Σαμαρά να δείξει ότι ξέρει να χάνει με αξιοπρέπεια, φαίνεται ότι γνωρίζουν και τι παραδίδουν, γι' αυτό και δεν ήθελαν να το παραδώσουν κανονικά. Ελπίζω στα υπουργεία οι λεγόμενες τελετές παράδοσης - παραλαβής να γίνουν έτσι όπως αρμόζει στον πολιτικό πολιτισμό, αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική παράδοση.
Σας έλεγα πριν ότι η Ευρώπη θα δώσει εύλογο χρόνο, ώστε η νέα κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της για το πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το καταστροφικό μνημόνιο και το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά θα αντικαθιστά την καταστροφική συνταγή, καθώς και το μοντέλο της τρόικας, που δεν υπάρχει πουθενά στην ευρωπαϊκή παράδοση και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και έναν προσανατολισμό με προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ευρωζώνης και την ταχεία μείωση της ανεργίας. Για να το πετύχουμε αυτό, απαιτείται να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που δεν θα είναι εύκολες, τις προτάσεις του και είμαστε έτοιμοι για μια αμοιβαία επωφελή λύση, είμαστε ανοικτοί σε έναν προωθητικό συμβιβασμό, καθώς το σενάριο της ρήξης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όχι μόνο της ελληνικής πλευράς, αλλά και των εταίρων και δανειστών μας. Γι' αυτό είμαι αισιόδοξος ότι, παρά τα όσα λέγονται κυρίως από τους δεξιούς του Βερολίνου, θα υπάρξει πραγματισμός και ρεαλισμός στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος. Εμείς θέλουμε αυτές οι συζητήσεις να μην τρενάρουν πολύ και, όπως βλέπετε, ο Αλέξης Τσίπρας ως εντολοδόχος πρωθυπουργός κινείται με ταχύτητα για την υλοποίηση της λαϊκής εντολής, χωρίς χρονοτριβές.

Σχετικές ειδήσεις