ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όρθια η Ελληνική Κυβέρνηση στη μάχη του Εurogroup

Όρθια η Ελληνική Κυβέρνηση στη μάχη του Εurogroup

Οι πιέσεις και το σχέδιο εγκλωβισμού των ευρωπαίων δανειστών...Το τελεσίγραφο Τσίπρα - Βαρουφάκη για τέλος Μνημονίου

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Μόνο περίπατος δεν θα είναι για τον υπουργό Οικονομικών κ.Βαρουφάκη η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς οι πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων και δανειστών θα είναι πρωτόγνωρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο στόχος είναι να καμφθεί η ελληνική κυβέρνηση και να συναινέσει σε παράταση του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος (!) και αυτό παρά τα σοβαρά βήματα προσέγκισης μεταξύ των δύο πλευρών που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα.

Όπως έχει γράψει το Newsbomb, η σημερινή συνεδρίαση θα είναι το πρόκριμα για μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης
Δευτέρας (16/2). Ωστόσο σήμερα οι Ευρωπαίοι και ιδιαιτέρως οι Γερμανοί δεν πρόκειτα να αποδεχθούν σοβαρές παραχωρήσεις, ούτε βέβαια να τρωθεί το γόητρό τους και να εγκαταλείψουν πολιτικές που επί χρόνια υπεράσπιζαν, παρά το γεγονός ότι έχουν παραδεχτεί πολλές φορές ως "λάθος συνταγή".

Ωστόσο γνωρίζουν ότι έχουν για πρώτη φορά από μια Ελληνική Κυβέρνηση ένα πραγματικό σχέδιο που περιλαμβάνει τέσσερις άξονες
(επενδυτικό πρόγραμμα, αναθεώρηση πρωτογενών πλεονασμάτων, αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης και μερική απομείωση χρέους) και δέκα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν και δημοσιονομικούς στόχους (σύλληψη της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, φορολόγηση του πλούτου). Και δύσκολα μπορούν να το απορρίψουν μόνο για εγωϊστικούς λόγους.

Αυτό που δεν μπορούν να χωνέψουν Ευρωπαίοι και Γερμανοί είναι η σχεδόν αμετακίνητη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της περασμένης Κυριακής, αλλά και οι χθεσινές δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή για "τέλος του μνημονίου"!

Ένα τέλος που πιστοποίησαν επίσης χθές από το βήμα της Βουλής οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (σταματώντας τις μειώσεις συντάξεων, επαναφέροντας τον κατώτατο μισθό και τις ΣΣΕ) δηλαδή τον πυρήνα του μνημονίου, όλα τα μέτρα της εσωτερικής υποτίμησης που απομείωσαν το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% μέσα σε τέσσερα χρόνια.

0% Μνημόνιο...!

"Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που πηγαίνει στο Εurogroup όρθια και όχι σκυφτή. Δεν αποδεχόμαστε ούτε μία λέξη που ενισχύει τη λιτότητα και το χρέος. Δεν θα αποδεχτούμε ούτε έναν όρο που ενισχύει τη δίνη της κρίσης. Δεν θα υποκύψουμε στην απατηλή πλάνη ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί μεταρρύθμιση. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία» είπε χθές λίγες ώρες πριν το σημερινό Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αναρωτήθηκε "πόσο ποσοστό του μνημονίου αυτού δεχόμαστε;για να δώσει αμέσως την απάντηση: "Μηδέν τους εκατό"! Και πρόσθεσε:

«Δεν γίνεται να διαπραγματευτούμε εάν αποκλείσουμε τη ρήξη. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τη ρήξη, αλλά αν την έχεις αποκλείσει, δεν διαπραγματεύεσαι».

"Mε την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας" κάτι που ανέλυσε περαιτέρω λέγοντας: "...μνημόνιο ήταν ο συνδυασμός νέων δανείων που δίνονταν για να αποπληρωθούν τα παλαιότερα. Πριν το μνημόνιο και το 2010 είχαμε μια φούσκα δανεισμού. Μετά μπήκαμε σε περίοδο συρρίκνωσης, αλλά συνεχίστηκε ο μεγάλος δανεισμός. Αυτό είναι το μνημόνιο και είναι «τοξικό». Πυραμιδική λιτότητα που επέβαλε και περιφρουρούσε η τρόικα".
Για την σημερινή διαπραγμάτευση ξεκαθάρισε ότι «Θα προσέλθουμε στους εταίρους με σοβαρές προτάσεις" διευκρινίζοντας ότι αν και ασχολείται για χρόνια με τη θεωρία παιγνίων, αλλά δεν θα την εφαρμόσει. Με την τύχη της χώρας και της Ευρώπης δεν παίζεις. Θα πάμε με καθαρές κουβέντες, ανέφερε.

Επανέλαβε ότι το 70% του καταλόγου που συνόδευε το MoU (μνημόνιο) είναι είτε άνευ σημασίας ή ανεξάρτητο από την μνημονιακή λογική. "Γύρω στο 30% είναι το τοξικό κομμάτι που θα απορρίψουμε". Και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση πως από τη διαπραγμάτευση θα προκύψει μία θετική και καλή συμφωνία τόσο για τον Έλληνα πολίτη, όσο και για τον μέσο Ευρωπαίο.

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που πηγαίνει στο Εurogroup όρθια και όχι σκυφτή» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σχετικές ειδήσεις