ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βέμπερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είπε ψέμματα

Βέμπερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είπε ψέμματα

Σφοδρή επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση από τον επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο και μέλος του κόμματος της Άγγελα Μέρκελ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Μιλώντας στο Mega o Γερμανός πολιτικός εξέφρασε κατηγορηματικά τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε "ψέμματα" προεκλογικά στους πολίτες και κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να ενεργούν πλέον ως κυβέρνηση και όχι σαν να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

"Όλοι όσοι γνώριζαν έστω και λίγο την κατάσταση ήξεραν ότι δεν γίνεται να τηρηθούν οι υποσχέσεις. Π.χ., το ζήτημα του κατώτατου μισθού. Στην Ισπανία, είναι 100 ευρώ χαμηλότερος απ' την Ελλάδα. Πώς να πω στους Ισπανούς ότι πρέπει να συνεισφέρουν και άλλα για την Ελλάδα; Το ίδιο ισχύει για τη Σλοβακία και άλλες πολύ φτωχές χώρες. Όλοι όσοι το γνώριζαν αυτό ήξεραν ότι δεν είναι ρεαλιστικό", είπε χαρακτηριστικά.

Λέγοντας πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Ελλάδα υπογράμμισε πως κανείς δεν θέλει μια έξοδο της χώρας μας από το ευρώ αλλά πρόσθεσε με νόημα:

"Οφείλω να πω ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δεν μπορείτε να ζητάτε αλληλεγγύη αλλιώς".

Ο ίδιος εξήγησε, όπως μεταδίδει το Mega, πως η ευρωζώνη έχει αφήσει πίσω την επείγουσα φάση της διάσωσής της και απομένουν μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα να βγουν από το πρόγραμμα. Πρόσθεσε πως η κατάσταση στις αγορές έχει βελτιωθεί σημαντικά και υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

"Μπορούμε να ξαναρχίσουμε την ευρωπαϊκή προσέγγιση. Και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε με το επενδυτικό πακέτο", είπε ο Μ Βέμπερ και πρόσθεσε:

"Να σκεφτούμε μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση για την τρόικα και τους θεσμούς, να επανεξετάσουμε τι κάναμε στο παρελθόν και να διδαχτούμε. Κάναμε λάθη και τώρα πρέπει να διδαχτούμε πώς θα λύσουμε στο μέλλον τα προβλήματα".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρώτη εντύπωση που έχει από την κυβέρνηση Τσίπρα ο Γερμανός πολιτικός δήλωσε:

"Ειλικρινά. Κανείς δεν μας ακούει. Έχω την εντύπωση της πρόκλησης. Αυτό είναι άλλο ένα ζήτημα. Βλέπουμε να υπογράφουν συμφωνίες στις Βρυξέλλες - ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός - αλλά ακούγοντας τις ομιλίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο βλέπω ότι αυτά τα δυο δεν ταιριάζουν".

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίστικο κόμμα εστιάζοντας κυρίως στις ακροαριστερές συνιστώσες του και απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό είπε πως ναι μεν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σεβαστό όμως οι εκλογές έγιναν για νέα κυβέρνηση και όχι για νέο κράτος.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις περί ανοίγματος των συνόρων ώστε να υπάρξει ροή μεταναστών προς την Ευρώπη ο κ. Βέμπερ έκανε λόγο για προκλήσεις τονίζοντας:

"Απ' τη μια πλευρά, είχαμε στην Ευρωζώνη ισχυρή στήριξη για την παράταση του προγράμματος, ενώ απ' την ελληνική πλευρά βλέπουμε καθημερινές προκλήσεις για πρόσφυγες που θα σταλούν στην Ευρώπη, για στροφή προς τη Μόσχα, για τζιχαντιστές κ.λπ. Βλέπουμε, λοιπόν, καθημερινές προκλήσεις από κάποια μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι το πρόβλημα: Πώς θα φέρουμε κοντά τις δυο πλευρές".

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον Γιάννη Βαρουφάκη λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται πολιτικούς αστέρες ή ήρωες αλλά πολιτικούς που τηρούν τις υποσχέσεις τους.

Σχετικές ειδήσεις