ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε LIVE τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες

Δείτε LIVE τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες

Μετά το πέρας των επαφών του ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων και για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής προκειμένου η χώρα μας να εξέλθει από τον κύκλο της ύφεσης.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τη χθεσινή (19/03/2015) συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει τα συμπεράσματά του από τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες της Ε.Ε.

Δείτε LIVE τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού

Ο κ. Τσίπρας στο ξεκίνημα της ομιλίας του είπε ότι ήταν εξαιρετικά εξαντλητικό το διήμερο και επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι σέβονται την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Όπως είπε προστατεύθηκε από όλους αυτή η συμφωνία και επιβεβαίώθηκε ότι το κλειδί είναι η πολιτική διαπραγμάτευση.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι προσπάθειες της ελληνική κυβέρνησης στέφθηκαν με επιτυχία.

«Ήταν πολύ κρίσιμο ότι έχουμε όλοι την ίδια ανάγνωση πάνω σε αυτή την συμφωνία, άρα δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση και άρα δεν υπάρχουν υφεσιακά μέτρα που υπήρχαν στο mail Χαρδούβελη» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ξεκαθάρισαν και τα ζητήματα διαδικασίας: «για θέματα πολιτικής θα μιλάμε στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα τα κλιμάκια θα έρχονται μόνο για να συγκεντρώνουν πληροφορίες».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες δεν εξαντλείται στην διαπραγμάτευση αλλά «ταυτόχρονα κυβερνάμε και νομοθετούμε. Ξεκινήσαμε ήδη τις μεταρρυθμίσεις και προσπαθούμε να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κατά τη σύνοδο και την επταμερή επιβεβαιώθηκε ότι «στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και οι εταίροι συμφωνήσαν να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση είναι προς αυτή την κατεύθυνση της σωτηρίας».

Σε ότι αφορά το πότε θα κατατεθούν οι μεταρρυθμίσεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο deadline και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ούτε ζήτημα με τις καταθέσεις στις τράπεζες. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι ψύχραιμοι είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε όσους δημιουργούν σενάρια τρομοκράτησης του λαού: «Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι λάθος να βάζουμε όρια. Συμφωνήσαμε χθες να μην πούμε ότι θα γίνει τη επόμενη Δευτέρα ή την επόμενη Παρασκευή, αλλά το συντομότερο δυνατόν».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού:

«Αισίως ολοκληρώνουμε ένα εξαιρετικά εξαντλητικό για όλους διήμερο. Σε αυτή τη σύνοδο επιβεβαιώθηκε ότι ελληνική κυβέρνηση και εταίροι της σέβονται απολύτως συμφωνία Euroghroup 20ης Φεβρουαρίου. Και στη Σύνοδο και στην επταμερή συνάντηση που έγινε χθες βράδυ, βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και στην ουσία προστατεύσαμε τη συμφωνία αυτή.

Επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε στις ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους. Η αίσθηση μου είναι ότι οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία. Στη συνάντηση επιβεβαιώσαμε κάτι εξαιρετικά κρίσιμο. Ότι έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση, την ίδια, πάνω στη συμφωνία 20ης Φλεβάρη.

Τι σημαίνει πρακτικά. Δεν υπάρχει Πέμπτη αξιολόγηση, δεν υποχρεούται η Ελλάδα σε υφεσιακα μέτρα όπως αυτά περιλαμβάνονταν στο περιβόητο μέιλ Χαρδούβελη. Για τις μεταρρυθμίσεις κατέστη σαφές οι ελληνικές αρχές θα έχουν απόλυτη ευθύνη νομοθέτηση και υλοποίησή τους.

Ξεκαθαρίσαμε και θέμα διαδικασίας. Συνομιλίες για θέματα πολιτικής θα γίνονται στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα θα γίνονται αποστολές μόνο για συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών. Αυτό που θεωρώ σημαντικό, κλείνοντας αυτή τη δύσκολη διαδικασία και περνώντας σκαμπανεβάσματα τελευταίου καιρού την εναλλαγή και ψυχολογικών διαθέσεων στην κοινή γνώμη, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν εξαντλείται στη διαπραγμάτευση, αλλά εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Διαπρατευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε.

Έχουμε ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις όχι για να φέρουμε μόνο κανονικότητα στη χώρα, αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη ότι στη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε στο ανώτερο επίπεδο ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι χρέος μας, ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων να την αντιμετωπίσουμε, δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο αλλά ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και άφησε τεράστιες πληγές.

Η νομοθέτηση νομοσχεδίων για ανθρωπιστική κρίση και οφειλές είναι προς αυτή την κατεύθυνση, της κοινωνικής σωτηρίας και φυσικά αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο από ανακοινώσεις του κ. Γιούνκερ, που αφορούν στο αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαμε μαζί περασμένη Παρασκευή. Έδωσε εντολή για ενεργοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης και ανεργίας, ύψους δύο δις. ευρώ το 2015. Έχουμε ένα θετικό απολογισμό στα πλαίσια του δυνατού. Πολλοί είχατε διαφορετική αίσθηση. Όχι μόνο φεύγουμε πιο αισιόδοξοι, αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης, συνεννόησης, παρά γεγονός ότι πολιτικοί συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δυσμενείς

Μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε γοργά σε αποφάσεις που θα άρουν τα προβλήματα της χρηματοδοτικής ικανότητας της οικονομίας. Το γεγονός ότι φεύγουμε με ένα πρόγραμμα δύο δις για ανθρωπιστική και ανεργία είναι θετικός αποτέλεσμα. Το κρίσιμο λοιπόν είναι να συνεχίσουμε στην ορθή υλοποίηση γι αυτό χρειάζεται εγρήγορση, επικοινωνία σε πολιτικό, θεσμικό πλαίσιο, με τους θεσμούς σε υψηλό επίπεδο για να χτίσουμε εμπιστοσύνη και να προχωρήσουμε σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που προχωρούσε η Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια».

Πότε θα παρουσιαστούν οι μεταρρυθμίσεις;

«Είναι λάθος να βάζουμε στους εαυτούς μας χρονικά όρια, διότι αν τα υπερβείς είσαι αναγκασμένος να δεχτείς αρνητική κριτική. Συμφωνήσαμε όλοι να μην πούμε θα γίνει ερχόμενη Δευτέρα, Παρασκευή αλλά να ξεκινήσουμε συντονισμένα την προσπάθεια να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Αυτή η απάντησή μου, το συντομότερο δυνατό να κατατεθεί λίστα μεταρρυθμίσεων και να συγκληθεί το για χρηματοδότηση. Να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία μας.

Οι υποχρεώσεις μας προς πολίτες και τρίτους είναι απολύτως διασφαλισμένες, κανένα πρόβλημα και με τις καταθέσεις. Να απευθυνθώ στους Έλληνες και να ζητήσω να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση... ξέρουμε πολλοί θα υπάρξουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας. Καλούμε τους πολίτες να σταθούν ψύχραιμοι σε προκλήσεις και προειδοποιούμε όλους όσοι προσπαθούν να παίξουν με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βάλουν προσχώματα σε αυτή τη πορεία ανασυγκρότησης της χώρας».

Ας ξεχάσουν τα πλεονάσματα του 3%

«Πρέπει όλοι να καταλαβαίνουμε τα ίδια πράγματα, γιατί θα δημιουργηθούν, όχι με πρόθεση, παρανοήσεις. Επαναλαμβάνουμε: Ξεχάστε δεσμεύσεις προηγούμενης κυβέρνησης, δεν υπάρχει μέιλ Χαρδούβελη, δεν υπάρχει δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5 %, αλλά για κατάλληλο με συνθήκες οικονομίας πρωτογενές πλεόνασμα.

Πιστεύουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν τα υφεσιακά μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά. Αυξήσεις ΦΠΑ στα φάρμακα, στα νησιά, μειώσεις στις συντάξεις, αυτά τα υφεσιακά μέτρα τελείωσαν. Τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Στόχο έχουμε να μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε ένα θετικό πρωτογενές πλεόνασμα, 1-1.5% στο τέλος 2015. Αν αποκατασταθεί γρήγορα ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα έχουμε και ανάπτυξη με τα πακέτα της Κομισιόν και θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα τα αποτελέσματα.

Είχαμε τονίσει πριν τις εκλογές ότι με την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα πάψουν να πληρώνουν επιτέλους στην Ελλάδα τον λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι. Έρχονται μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.α. που θα μεταφέρουν το κόστος από τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη σε αυτούς που όλα τα χρόνια της κρίσης δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους στο λογαριασμό. Χθες με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις νομοθετήσαμε για τις τριγωνικές συναλλαγές, προκειμένου να σταματήσουν να μην πληρώνουν φόρους οι γνωστοί άγνωστοι. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα και ζήτησα υποστήριξη εταίρων σε αυτό.

Εξήγησα ότι η περιβόητη λίστα Λαγκαρντ από 2Ο65 υποθέσεις μόνο 25 έχουν ελεγχθεί, γιατί συνέβη οι προηγούμενες κυβερνήσεις να είναι δεσμευμένες στα συμφέροντα. Εμείς μόνη δέσμευση που έχουμε είναι με το λαό. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία η Ελλάδα να αλλάξει κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Αυτή την υποστήριξη ζήτησα χθες και έχω αίσθηση σε αυτό το σημείο έπεισα τους συνομιλητές μου. Θα φανεί όμως από την πορεία».

Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει σημασία να δούμε πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, όχι να γυρνάμε στο παρελθόν. Υπήρξε ένα θέμα κοινής ανάγνωσης για τα τεχνικά κλιμάκια, που διατυπώθηκε στο μεγαλείο του με αντίφαση: από τη μια Σουλτς και Γιούνκερ να λένε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανθρωπιστική κρίση και κάποια στελέχη θεσμών να σηκώνουν κόκκινη κάρτα.
Χθες, διατυπώθηκε η βούληση όλων, η κοινή διάθεση να προχωρήσουμε. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση και εμείς πρέπει να ρολάρουμε να βρούμε τους ρυθμούς μας, αντιμετωπίζουμε αχαρτογράφητα νερά όχι μόνο γηια εμάς που δεν είχαμε την εμπειρία, αλλά για κάθε ξκυβέρνηση. Νομοθετούμε εμείς, δεν δεχόμαστε email, δεχόμαστε συμβουλές, αλλά έχουμε την τελική κρίση και την ευθύνη για οτιδήποτε νομοθετηθεί».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και σε μια σειρά ερωτημάτων που δέχθηκε από δημοσιογράφους:

Ποια είναι η κατάσταση με τη ρευστότητα στην Ελλάδα, πόσο χρόνο έχετε;

«Έχω απαντήσει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας. Και στο βαθμό που χθες επιβεβαιώσαμε να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα σε πλαίσιο κοινών αποφάσεων και δεσμεύσεων, πολύ σύντομα θα κινηθούν και οι διαδικασίες και άμεσης αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν για τον εξής λόγο: Η Ελλάδα δεν εκταμίευσε δόσεις από το προηγούμενο καλοκαίρι εξαιτίας αδυναμιών προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό είναι πραγματικότητα ότι ενώ δεν παίρνουμε, αποπληρώνουμε δόσεις, έντοκα γραμμάτια, ομόλογα... καλή ώρα Δευτέρα και Παρασκευή στο ΔΝΤ, δεν μας δημιουργεί και δεν πρέπει να δημιουργείτε κλίμα, καμίας ανησυχίας. Έπρεπε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση συμφωνίας, για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την μακροπρόθεση, αλλά και την μεσοπρόθεσμη ρευστότητα γιατί έχουμε ευθύνη».

Πως ήταν το κλίμα;

«Ζεστό... φιλικό και ουσιαστικό. Βασική αρχή του διαλόγου είναι να προσπαθείς να καταλάβεις τον άλλο. Εγώ έχω μια βασική αρχή στις συζητήσεις, την ειλικρίνεια. Με ειλικρίνεια έθεσα στόχους στους εταίρους, στους εκπροσώπους των θεσμών και στους δύο αρχηγούς των πιο σημαντικών κρατών της Ένωσης και νομίζω υπήρξε αλληλοκατανόηση και υπάρχει ευκαιρία να ανοικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν έχουμε ή ότι λύσαμε τις διαφορές. Πρέπει όμως να ξέρουμε που διαφωνούμε. Είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας, όπως μου είπε η Ανγκελα Μέρκελ, παρά να συζητάνε οι άλλοι για εμάς».

Για την απομάκρυνση του κινδύνου πιστωτικού γεγονότος και για όσους σαμποτάρουν την προσπάθεια

«Στις 50 μέρες που είμαστε κυβέρνηση έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές ότι επόμενη εβδομάδα τελειώνουν διαθέσιμα, δεν πληρώνουμε κλπ. Κάθε μέρα τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Έχουμε συνηθίσει, το ίδιο συνήθισε και ο λαός. Είναι άλλο να βρίσκεσαι σε μια διαπραγμάτευση και να θέλεις να φέρεις θέσεις πιο κοντά. Υπό αυτή τη θέση να δημιουργείται κλίμα φόβου και οργανωμένα συμφέροντα να λειτουργούν στο εσωτερικό της χώρας για να πυροδοτήσουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Θεωρώ λαός δεν δίνει βαρύτητα σε τέτοια δημοσιεύματα. Τη στιγμή εσείς χθες μεταφέρατε ένα κλίμα φόβου για αποτυχία στις συνομιλίες, όλα τα πρωτοσέλιδα ίδια οσμή έβγαζαν, οι δημοσκοπήσεις έβγαζαν φως δημοσιότητας έδιναν 20% διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και συντριπτική στήριξη στην προσπάθεια κυβέρνησης.

Ματαιοπονούν όσοι εξυπηρετούν τέτοια σενάρια, κάποιοι ονειρεύονται ανατροπή κυβέρνησης, Κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες, αλλά όταν χάνουν τη στήριξη του λαού. Εμείς δόξα το λαό και δόξα το θεό την υποστήριξη αυτή την έχουμε και θα πάμε πολύ μακριά».

«Μου ζητάτε να εφαρμόσω μέτρα που δεν έκανε ο Σαμαράς;»

«Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία θα καταθέσουμε το συνολικό πακέτο προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, μετά από κοινή επεξεργασία, στο eurogroup... θα κατατεθούν στο Eurogroup και μόλις γίνει αυτό θα είναι δυνατή μια σταδιακή εκροή χρημάτων, είτε που αφορούν τα κέρδη 1.9 δις που ανήκουν στην Ελλάδα, είτε χρημάτων σταδιακά τα υπολειπόμενα, των 7.2 δις ευρώ.
Με τις αποφάσεις αυτές θα υπάρχει δυνατότητα από πλευρά ΕΚΤ που είναι οργανισμός που λειτουργεί με δικούς του κανόνες, να κρίνει, να αξιολογήσει και να προχωρήσει στις δικές του κινήσεις. Στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους απομένει ολοκληρώσουμε το συντομότερο αυτή τη διαδικασία.

Στο δεύτερο σκέλος δεν έγινε καμία συζήτηση στην ουσία του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων. Υπήρξε μια συζήτηση να ξεδιαλύνουμε τη διαδικασία. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διατυπώσει τις μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να προχωρήσουμε μπροστά. Αφορά λοιπόν την κυβέρνηση και τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν το πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες. Χθες ξεδιαλύναμε κάτι σημαντικό, όχι υφεσιακά μέτρα. Είχα την ανάγκη σε μια τετ α τετ με Μέρκελ και Ολαντ να τους ρωτήσω αν υπάρχει θέμα 5ης αξιολόγησης. Ζητάτε από εμένα να εφαρμόσω ότι δεν μπόρεσε ο Σαμαράς;

Η απάντηση ήταν: ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΩΣ, ζητάμε δικές σας προτάσεις να έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Βεβαίως, αλλά με άλλο δημοσιονομικό πρόσημο προσθέτω εγώ».