ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπερψηφίστηκαν και τα τέσσερα άρθρα του για τα οποία η ΝΔ είχε προτείνει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ Ποτάμι και Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών». Αρνητική ψήφο έδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή τροπολογία του για πλήρη διαγραφή χρεών που αφορούν οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και «κούρεμα» για οικογένειες με διπλάσιο εισόδημα.

Κατά την επί των άρθρων συζήτηση, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας υποβλήθηκαν αιτήσεις ονομαστικής ψηφοφορίας για τέσσερα άρθρα: Πρόκειται για τα άρθρα 16-17 (που δίνουν στον υπουργό Οικονομικών την αρμοδιότητα της χορήγησης ρυθμίσεων και της εξαίρεσης απ' τις ρυθμίσεις - μια υποχώρηση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης κατά την ΝΔ), το άρθρο 21 (προληπτική προσωρινή φορολόγηση επιχειρήσεων ύποπτων για "τριγωνικές συναλλαγές"), καθώς και το άρθρο 24, που παύει τη λειτουργία της ανωνύμου εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» και μεταβιβάζει την περιουσία του στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., μέχρι τη συγκρότηση νέου φορέα αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων τον επόμενο μήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπερψήφισαν τα τέσσερα άρθρα, ενώ η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΚΚΕ τα καταψήφισαν. Το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τα τρία πρώτα άρθρα καταψηφίζοντας τη διάταξη για το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. Η Χρυσή Αυγή ψήφισε, τέλος, «παρών» στα τρία πρώτα άρθρα και καταψήφισε το άρθρο 24.

«Κάποιοι θέλησαν την επόμενη της 20ης Φεβρουαρίου να ανατρέψουν τη λογική της συμφωνίας και να μας επιστρέψουν στην 5η αναθεώρηση», είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες, συμπλήρωσε πως: «με αίμα επιτυγχάνουμε να είμαστε ιδιοκτήτες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η καθυστέρηση στη συνεννόηση με τους εταίρους που παρατηρήθηκε από την 20η Φεβρουαρίου δεν οφείλεται στην ολιγωρία της ελληνικής πλευράς, ή στη μη ικανοποίηση της πλευράς των εταίρων από τις ελληνικές προτάσεις, αλλά σε κάποιους «ασκούμενους μάγους σε κάποιους θεσμούς σε χαμηλό επίπεδο, που πάρα πολύ θα ήθελαν να επανέλθουμε στην κατάσταση της παρελθούσης τρόικας, όπου εκείνοι θα νομοθετούν κι εμείς θα ακολουθούμε πιστά».

Σχετικά δε με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, ο κ. Βαρουφάκης το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο αναγκαίο αν και όχι ικανό για την επανεκκίνηση της οικονομίας», ανακοινώνοντας μάλιστα πως σύντομα θα κατατεθεί αντίστοιχο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των πολιτών προς τις τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα αποβεί ευεργετικό για το ασφαλιστικό σύστημα.

Σχετικές ειδήσεις