ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ενδιαφέρουσα η εκλογή Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκύπριων

Τσίπρας: Ενδιαφέρουσα η εκλογή Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκύπριων

Το κοινό όραμα που διαπνέει τόσο τον ίδιο, όσο και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, βάσει των αρχών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επεσήμανε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάχ Αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε δήλωση του μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης στην Λευκωσία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών και εξέφρασε την ελπίδα αυτές να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο.

«Δεν θα ήθελα να παραλείψω, πως θεωρώ ενδιαφέρουσα εξέλιξη την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και την εκλογή του κ. Ακιντζί, εξέλιξη την οποία θα παρακολουθήσουμε με προσοχή και ελπίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ανοικτή πρόσκληση στους Προέδρους Κύπρου και Αιγύπτου να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η τρίτη συνάντηση κορυφής του εταιρικού σχήματος συνεργασίας των τριών χωρών, απηύθυνε από την Λευκωσία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε δηλώσεις, μετά την κοινή συνάντηση στη Λευκωσία με τους Προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ανησυχία για τον πόλεμο, που μαίνεται στη Συρία και στο Ιράκ, τη στασιμότητα στο Παλαιστινιακό, αλλά και την εξάπλωση του λεγόμενου «τζιχαντισμού». Των στοιχείων εκείνων, επισήμανε, του ακραίου ισλαμικού εξτρεμισμού, «που αποτελούν έναν διαρκή και ασύμμετρο κίνδυνο για τον πολιτισμό μας».

Σε αυτό το ανησυχητικό πλαίσιο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής στη γειτονιά μας, η συνεργασία μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, «παίρνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, καθώς Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας, αλλά και να εμπεδωθεί το κλίμα της συνεργασίας και της συνεννόησης και με άλλους εταίρους στην ευρύτερη περιοχή, αποφασίστηκε και συμφωνήθηκε να εντείνουν οι τρεις χώρες τη συνεργασία τους, τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο, όσο όμως και στους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουν.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία των τριών χωρών στην οικονομία και το εμπόριο, με τη δημιουργία και τη σύγκληση συναντήσεων τεχνικών ομάδων για το σκοπό αυτό.

Ιδιαίτερα, ανέφερε ότι και στην κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Πρόεδρο Σίσι συμφώνησαν και για μια νέα τεχνική ομάδα με αντικείμενο την οικονομία και το εμπόριο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. «Μας αφορά και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, και εμένα προσωπικά αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να συμμετάσχουν επιχειρήσεις και εταιρείες ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος στο φιλόδοξο σχέδιο ανασυγκρότησης της αιγυπτιακής οικονομίας που επεξεργάζεται και ετοιμάζεται να υλοποιήσει ο Πρόεδρος Σίσι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή συνάντηση έγινε για έργα και συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας και του τουρισμού. «Οι χώρες μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Οι ευκαιρίες αναβάθμισης της κομβικής αυτής θέσης των χωρών μας για το εμπόριο, την οικονομική συνεργασία, την ενέργεια, τις μεταφορές, δεν αφορούν αποκλειστικά τις χώρες μας. Αφορούν κατά μια ευρύτερη οπτική την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας, που θα αφορά όμως την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης με έμφαση ότι η οικονομική, η εμπορική και η ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, «συμβάλλουν αποτελεσματικά και αποτελούν προϋπόθεση για την εμπέδωση της ευημερίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι η τριμερής συνεργασία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας. Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι μαζί με τους Προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου συμφώνησαν να προχωρήσουν «περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, και βεβαίως όπου αυτό δεν απαιτεί τη συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών».

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να εκφράσει ακόμα την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία αυτή «δεν θα έχει όφελος μονάχα για τις τρεις χώρες μας, αλλά θα αποτελέσει και έναυσμα ή πρόκληση, όπως θέλετε πείτε το, σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών επί τη βάση του διεθνούς δικαίου».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η συνάντηση της Λευκωσίας τού έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει και από κοντά τον Πρόεδρο Σίσι και να ανακαλύψει, όπως είπε χαρακτηριστικά, «πόσο στενός φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι, και πόσο σημαντικό είναι από εδώ και στο εξής να δουλέψουμε μαζί ώστε τα αισθήματα φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τους λαούς μας από αρχαιοτάτους χρόνους να έχουν ένα συγκεκριμένο αντίκτυπο σε πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή μας, στο σήμερα και στο αύριο».

Σχετικές ειδήσεις