ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Να μπει η Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου με την Ε.Ε

Τσίπρας: Να μπει η Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου με την Ε.Ε

Την ανάγκη να υπάρχει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία, ώστε να οικοδομηθεί μία μεσο-μακροπρόθεσμη Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας μακριά από το «φαύλο κύκλο των κυρώσεων», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στη Ρίγα.

Αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «η Ε.Ε θα πρέπει να υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τις ειρηνευτικές διπλωματικές πρωτοβουλίες -στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ- και τον ρόλο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην περιοχή, καθώς ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτής της σύγκρουσης είναι μέσω ειρηνικών τρόπων και διαδικασιών».

Πρόσθεσε δε, ότι «η Ελλάδα έχει επιπρόσθετους λόγους να στηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα, δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής διαμένουν στην περιοχή των συγκρούσεων».

Την αντίθεση της Ελλάδας στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας επανέλαβε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «καμιά λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα από ένα φαύλο κύκλο κυρώσεων, στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορείας. Οι λύσεις βρίσκονται μόνο αν η επιδεικνυόμενη αποφασιστικότητα συνδυάζεται με την προσπάθεια εξεύρεσης και υπόδειξης διεξόδου για το μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να ξεκαθαρίσουν ότι «οι σημερινές αποφάσεις δεν στρέφονται εναντίον οιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά εξασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κίνητρα για τη συνεργασία».

Κατέληξε λέγοντας ότι «θα πρέπει να μην ξεχνάμε την ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας που θα εξασφαλίζει τα μεσο-μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ε.Ε, συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου, όσο απαιτητική και αν αποδειχθεί η πρόκληση αυτή».

Σχετικές ειδήσεις