ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν πληρώνουμε το ΔΝΤ

Βαρουφάκης: Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν πληρώνουμε το ΔΝΤ

«Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές», τόνισε, σε συνέντευξή του στο CNN, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «θα πληρώσουμε γιατί θα έχουμε συμφωνία μέχρι τότε με τους εταίρους μας».

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει τους πιστωτές της, όπως έκανε στο παρελθόν αφού αυτό ήταν βασισμένο στην αρχή ότι η Αθήνα θα πληρώνει και μετά θα υπάρχει καταβολή δόσεων από τους δανειστές.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα έχει ξεμείνει από χρήματα ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι αυτό δεν συμβαίνει. «Η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της».

«Για 4 μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις, πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί», πρόσθεσε.

Κάλεσε, μάλιστα, τους Θεσμούς - και ειδικά το ΔΝΤ - «να μας συναντήσουν στο 1/4 του δρόμου».

Όσον αφορά, τέλος, αν οι συντάξεις είναι η βασική «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «είναι μια "κόκκινη" γραμμή. Το βασικό πρόβλημα είναι η λιτότητα. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη λιτότητα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τώρα».

Σχετικές ειδήσεις