ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε το νομοσχέδιο για τις διαταγές πληρωμών

Πέρασε το νομοσχέδιο για τις διαταγές πληρωμών

Δεκτό επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του έγινε το σχέδιο νόμου «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής» από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Ναι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΧΑ ψήφισε «ναι» επί της αρχής και για το ακροτελεύτιο άρθρο του σχεδίου νόμου και όχι στο σύνολό του, καθώς απέριψε μια εκπρόθεσμη τροπολογία. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Δεκτή και η τροπολογία για παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στα Ταμεία.

Την συζήτηση για άλλη μια φορά μονοπώλησε η κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη συμφωνία με τους εταίρους.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία και κινούμαστε με βάση το συμφέρον της χώρας» επισήμανε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Απευθυνόμενη στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, ανέφερε ότι «παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχει αυτός ο τόπος μέλλον, κάτι που δεν κάνατε εσείς».

Επιπλέον, επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός συνέστησε, με τη χθεσινή δήλωση του, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η δεύτερη είναι για μας, η πρώτη για σας», καθώς αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας για το ότι θα φανεί ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από τον καταστροφικό δρόμο που είχατε επιλέξει.

«Η κυβέρνηση πήρε εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και αυτό κάνει» τόνισε η κυρία Γεροβασίλη για να συμπληρώσει ότι «το πρόβλημα θα ήταν να μας έλεγαν..Τι καλά παιδιά που είστε».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη χθεσινή του δήλωση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τον πρωθυπουργό σε 12 λεπτά, και ακολούθησαν το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η Κομισιόν και το ΔΝΤ». Και όπως ανέφερε «αν ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει συμφωνία μόνο με τον εαυτό του μιλάμε για παραλογισμό».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «πουλήσατε στον ελληνικό λαό ένα σπουδαίο παραμύθι» αλλά, όπως συμπλήρωσε «το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα κρίνει αν αυτά που λέγατε είχαν σημασία».

Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενημερώνει κανέναν για το τι κάνει και την προέτρεψε να «μη διανοηθείτε να πάτε τη χώρα στα βράχια» λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχετε εντολή να μετατρέψετε τη χώρα σε Βενεζουέλα». Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και να υπογράψει συμφωνία.

Από το Ποτάμι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι δεν γίνεται στη διαπραγμάτευση να τα πάρεις όλα, και στο πεδίο της λιτότητας και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, και υποστήριξε ότι με την πολιτική της κυβέρνησης κινδυνεύουμε να μας έρθει η συμφωνία από έξω.

Επιπλέον, διαφώνησε με την επιλογή της κυβέρνησης να επιδιώκει μια συνολική συμφωνία τώρα. Όπως είπε, θα έπρεπε πρώτα να φέρει μια μικρή συμφωνία, να την υλοποιήσει μέσα στο καλοκαίρι και μετά, όταν θα είναι σε πιο ισχυρή θέση, π.χ. τον Οκτώβριο να διαπραγματευτεί τη μεγάλη συμφωνία.

Εξάλλου, ο κ. Θεοχάρης άσκησε κριτική στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου σχετικά με τη χθεσινή της απόφαση για συγκρότηση Επιτροπής προβολής του έργου της Βουλής, της οποίας τα μέλη είναι αμειβόμενα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης υποστήριξε ότι φιλολαϊκή πολιτική μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών δεν γίνεται. Όπως σημείωσε η συμφωνία που θα συνάψει η κυβέρνηση θα διατηρήσει όλους τους αντιλαϊκούς νόμους και θα φέρει νέα σκληρά μέτρα (ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας).

Αναφερόμενος σε χθεσινές αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΧΑ, ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι «τα στελέχη της ΧΑ προσπαθούν τώρα και εν όψει της δίκης τους να εμφανιστούν ως αθώες περιστερές, και πιάσαν στο στόμα τους και τον Γρηγόρη Λαμπράκη», για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΧΑ: «Ξέρετε ποιοί σκότωσαν τον Λαμπράκη; Οι πολιτικοί σας πρόγονοι, ο Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουηλίδης, χαφιέδες, συνεργάτες των Γερμανών και υπόκοσμος, όπως και οι δικοί σας που κυνηγούσαν με μαχαίρια μετανάστες».

Απαντώντας στον κ. Παφίλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ, Χρήστος Παππάς έκανε λόγο για ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς ενώ υποστήριξε ότι «το ΚΚΕ βρίσκεται κατά παρέκλιση του Συντάγματος στην αίθουσα (της Βουλής)».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επισήμανε ότι χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι η χώρα κρέμεται από μια κλωστή. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι ο πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν έναν αντιευρωπαϊσμό, ο οποίος είναι μια επικίνδυνη γραμμή και τροφοδοτεί τον ψευτοπατριωτισμό.

Σχετικές ειδήσεις