ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθοριστικές αποφάσεις μετά τις Βρυξέλλες στο Μαξίμου

Καθοριστικές αποφάσεις μετά τις Βρυξέλλες στο Μαξίμου

Μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα υλοποιήθηκαν μαραθώνιες συσκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων.

MAXH ME ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΝΟΨΕΙ EUROGROUP - ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, ενώ πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή σύσκεψη και με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και Νίκο Βούτση.

Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες αποδέχθηκε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς.

Ωστόσο όπως τονίζει η κυβέρνηση οι δανειστές επέμειναν σχεδόν σε επίπεδο εμμονής σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ πίεσαν ασφυκτικά για υπαγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Tρεις μέρες μέχρι το Eurogroup

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για την Ελλάδα - πέραν των επαφών που θα μεσολαβήσουν μέχρι τότε - είναι στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, όπου η ελληνική κυβέρνηση διά του Γιάνη Βαρουφάκη θα παρουσιάσει εκ νέου τις προτάσεις της Αθήνας.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε αν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα ανοίξουν τη στρόφιγγα με απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα.

H συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι ενώ θα ακολουθήσει όπως είθισται συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα και στο Γερμανικό Κοινοβούλιο

Επίσης, την Πέμπτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ συγκαλεί το γερμανικό κοινοβούλιο για την Ελλάδα.

Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα στηρίξει την όποια συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, εάν δεν συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε ο σήμερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, ο Φόλκερ Κάουντερ.

«Δεν θα μπορούσα να ψηφίσω για μία περαιτέρω πληρωμή, εάν το ΔΝΤ πει ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κάουντερ στη γερμανική τηλεόραση ARD, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας: «Είμαστε ευχαριστημένοι που το ΔΝΤ είναι μαζί μας, αλλά εάν αυτό πει ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα, η κοινοβουλευτική μας ομάδα θα πει επίσης ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε περαιτέρω δόσεις (του δανείου)».
Ο Κάουντερ, που είναι στενός συνεργάτης της Μέρκελ, δήλωσε ότι η καγκελάριος θέλει σαφώς να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ο ίδιος σημείωσε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σίγουρα δεν θα ήταν μία φθηνότερη εναλλακτική λύση από την παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Όλοι γνωρίζουμε τι διακυβεύεται. Κανείς άλλος στην Ευρώπη δεν έχει την ευθύνη γι' αυτό, εκτός από την ίδια την Ελλάδα», σημείωσε ο Κάουντερ και συνέχισε: «Όχι μόνο η 'Αγγελα Μέρκελ (θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ), πολλοί άνθρωποι το θέλουν αυτό... Λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει. Αλλά δεν θα έχει αποτέλεσμα το να θέτει η Ελλάδα τους όρους και να δηλώνει ότι "όλοι οι άλλοι πρέπει να χορέψουν στον δικό μας σκοπό". Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην πραγματικότητα».

Την Τετάρτη έχει... ΕΚΤ

Μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθοριστική θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Ντράγκι κατά την επαναξιολόγηση του ELA...

Θέλουν παραμονή, αλλά...

Eν τω μεταξύ χθες την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Προειδοποίησε δε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές και απηύθυνε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα «να πιάσει το χέρι που του απλώνει η Ευρώπη».

Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί. Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Είναι λάθος η άποψη ότι η Ελλάδα θα γινόταν πιο ανταγωνιστική εκτός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα υπέφερε πάρα πολύ, είπε ο Μάρτιν Σουλτς.

Σχετικές ειδήσεις