ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαλτάκος: Δεν έχει ιδεολογία η ΝΔ

Μπαλτάκος: Δεν έχει ιδεολογία η ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σήμερα ιδεολογία και αν δεν αποκτήσει, δεν θα επανέλθει ποτέ στην εξουσία»: Στην φράση αυτή συμπυκνώνεται η σκληρή κριτική που άσκησε ο Τάκης Μπαλτάκος, κατά του Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» (Kontra), κριτική για την πολιτική και στρατηγική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το 2012 και μετά.

«Ο χώρος της Κεντροδεξιάς έχει τώρα ηττηθεί», σημείωσε. «Όταν ηττηθεί ένας χώρος, όταν υποστεί τέτοια ήττα, όταν έπειτα από 65 χρόνια ανεβαίνει για πρώτη φορά στην εξουσία η Αριστερά, στο χώρο αυτό (σ.σ.της Κεντροδεξιάς) μπορούν να γίνουν τεράστιες ανακατατάξεις».

Ο κ. Μπαλτάκος εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία τείνει να γίνει κεντρώο κόμμα, ενώ αντέκρουσε όσους μιλούν για ακροδεξιά πολιτική. «Αν ο Σαμαράς ακολουθούσε ακροδεξιά πολιτική σε αυτά τα 2,5 χρόνια γιατί τότε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, είχε 12% δεξιά του; Ποιος ακροδεξιός θα είχε 12% δεξιά του» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην «επόμενη ημέρα» της παράταξης, τόνισε ότι «αν ο κ. Σαμαράς θέλει να μείνει αρχηγός, πρέπει να αναβαπτιστεί με νέες εκλογές, κάποια στιγμή πρέπει να κάνει εκλογές» εννοώντας εσωκομματικές.

Παράλληλα, ο κ. Μπαλτάκος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν τεθεί θέμα ηγεσίας, επόμενη πρόεδρος θα είναι η Ντ. Μπακογιάννη, διότι, όπως είπε, έχει αντιληφθεί τα αίτια της ήττας.

«Αν έχεις αντιληφθεί τον λόγο, τότε μπορείς να επαναφέρεις το κόμμα σου στην εξουσία» επεσήμανε, ενώ συνέδεσε την κίνηση της κυρίας Μπακογιάννη να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, με τις αρχηγικές φιλοδοξίες της.

Ο κ. Μπαλτάκος επέμεινε στην άποψή του ότι η ΝΔ πρέπει να αλλάξει ιδεολογία.

«Δεν πιστεύω στην αλλαγή του ονόματος, πρέπει να αλλάξει νοοτροπία, να σταματήσουν να φοβούνται να λένε ότι είναι δεξιοί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι χώρος για νέο κόμμα υπάρχει, ιδίως δε σε τόσο ταραγμένες εποχές όπως η τωρινή, ξεκαθάρισε ωστόσο πως ο ίδιος ο,τι είναι να κάνει θα το κάνει μέσα στα πλαίσια της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία, σημείωσε ότι πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση διότι διαφωνούσε με την πολιτική που ακολουθούσαν αλλά και τη γραμμή τους σε θέματα τακτικής.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο κ. Μπαλτάκος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να διατηρήσει το κόμμα του αλώβητο.

«Αντιμετωπίζει τους Γερμανούς που δεν υποχωρούν ποτέ και για τίποτα, προσπαθεί να αντιπαλέψει ένα τέρας. Αν υποχωρήσει, θα διαλύσει την κυβέρνησή του, αν δεν υποχωρήσει, πάμε σε αδιέξοδο και ρήξη και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά με ανθρώπους που έχουν μάθει να σκυλεύουν τους λαούς, δεν μπορείς εύκολα να κάνεις διαπραγμάτευση, ούτε έντιμο συμβιβασμό».

Κατέληξε δε λέγοντας, ότι ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να κάνει πίσω διότι οι Ευρωπαίοι δεν θα υποχωρήσουν.

Σχετικές ειδήσεις