ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: «Θρίλερ» για την επίτευξη λύσης σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο

Σύνοδος Κορυφής: «Θρίλερ» για την επίτευξη λύσης σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο

Ένα διαπραγματευτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με τον Αλ. Τσίπρα να δίνει μάχη για μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΤΣΙΠΡΑ – ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Καλή βάση συζήτησης χαρακτηρίστηκαν οι τελευταίες ελληνικές προτάσεις από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με το Eurogroup να δίνει σήμα για συνέχιση των διαβουλεύσεων, με στόχο συμφωνία τις επόμενες μέρες.

Μέρκελ: Σύνοδος «προετοιμασίας» η σημερινή (video)

Προσερχόμενη στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως η σημερινή Σύνοδος θα προλειάνει το έδαφος για τις εργασίες της τακτικής που είναι προγραμματισμένη για τις 25 – 26 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ τόνισε: «το θέμα της σημερινής Συνόδου είναι η Ελλάδα, αφότου οι εργασίες του Eurogroup δεν οδήγησαν σε κάποια απόφαση. Ως εκ τούτου, η σημερινή Σύνοδος θα είναι σύνοδος προετοιμασίας για την επόμενη».

Ολάντ: Θέλουμε συνολική και βιώσιμη λύση

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, προσερχόμενος στη Σύνοδο, δηλώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της. Πρέπει να εξετάσουμε ξανά τις προτάσεις της».

«Θα χρειαστούν ακόμη μερικές ημέρες για μία τελική και βιώσιμη συμφωνία με την Ελλάδα» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως υπολείπονται τεχνικά ζητήματα για την επίτευξη συμφωνίας.
Ξεκαθάρισε δε πως δε θα υπάρξει απόψε επίσημη απόφαση αλλά θα ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία.

Βέλγος πρωθυπουργός: Η Σύνοδος Κορυφής να δώσει ισχυρή ώθηση για συμφωνία

«Ισχυρή ώθηση», έτσι ώστε να «φτάσουμε σε μια συμφωνία πριν από το τέλος της εβδομάδας», πρέπει να δοθεί στη σημερινή (22/6) Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ.

Όπως ανέφερε ωστόσο, προσερχόμενος στη Σύνοδο, «οι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί είναι οι αρμόδιοι να εξετάσουν λεπτομερώς τις ελληνικές προτάσεις, έτσι ώστε να πιστοποιήσουν ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι αξιόπιστη, βιώσιμη και ρεαλιστική».

«Είμαι πιο αισιόδοξος γιατί τώρα υπάρχουν προτάσεις πάνω στο τραπέζι», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας, τέλος, την ελπίδα τα σημερινά θετικά σημάδια να μεταφραστούν τις επόμενες μέρες σε πράξεις και λύσεις.

Ολλανδός πρωθυπουργός : Η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθεια να κλείσει το κενό

«Αφηρημένες» χαρακτήρισε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά έχει καταβάλλει προσπάθεια να κλείσει το κενό.
Κατά την άφιξή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Μαρκ Ρούτε σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε την εκτίμηση των θεσμών» σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Διευκρίνισε δε ότι πρέπει «να περιμένουμε για να δούμε κατά πόσο είναι αρκετή» η προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Αθήνα.

Σαβιέ Μπετέλ: Θέλουμε λύση που να καλύπτει και τις δύο πλευρές

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε απώλεια και για τις δύο πλευρές.

«Το ζήτημα δεν είναι να βρεθεί συμβιβασμός για την Ελλάδα, το ζήτημα είναι να βρεθεί συμβιβασμός που να καλύπτει και τις δύο πλευρές», τόνισε ο Σαβιέ Μπετέλ κατά την είσοδό του στη Σύνοδο.

Ο κ. Μπετέλ υπογράμμισε πως «χάθηκε πολύτιμος χρόνος» και πως το βασικό είναι να «μάθουμε ποιες είναι οι προτάσεις της Ελλάδας».

Τόνισε, ακόμη, πως προσωπικά δεν επιθυμεί το Grexit αλλά, από την άλλη, έχει ευθύνη απέναντι στον ίδιο του τον λαό. Επανέλαβε, πάντως, πως χρειάζεται λύση και από τις δύο πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ

Σχετικές ειδήσεις