ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα-«Υπέρ του ΟΧΙ της Αξιοπρέπειας» 307 πανεπιστημιακοί και 400 Ιταλοί ερευνητές

Δημοψήφισμα-«Υπέρ του ΟΧΙ της Αξιοπρέπειας» 307 πανεπιστημιακοί και 400 Ιταλοί ερευνητές

Περισσότεροι από 300 πανεπιστημιακοί τάχθηκαν υπέρ του «ΟΧΙ» στο κυριακάτικο δημοψήφισμα την ίδια ώρα που 400 Ιταλοί ερευνητές έστελναν μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα.

Στο κείμενο που υπογράφουν αναφέρουν ότι ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, αισθάνονται ότι οφείλουν να πάρουν θέση στο κρισιμότερο διακύβευμα που συναντά η χώρα μας από την εποχή της μεταπολίτευσης.

Συγκεκριμένα τονίζουν ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου θα ψηφίσουν ΟΧΙ:

«- Επειδή δεν αντέχουμε πλέον να βλέπουμε την ελληνική κοινωνία να καταρρέει υπό το βάρος μιας ανελέητης συνέχισης των πολιτικών λιτότητας, που αποδεδειγμένα οδηγούν την οικονομία ολοένα και βαθύτερα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης από τον οποίο δεν πρόκειται να εξέλθει ποτέ.

- Επειδή πιστεύουμε ότι η αρνητική ψήφος στις προτάσεις των δανειστών αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία να ανακτήσει ο λαός μας τη θανάσιμα πληγωμένη του αξιοπρέπεια, αντιστεκόμενος σε ταπεινωτικές πιέσεις που απροκάλυπτα θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

- Τέλος, θα ψηφίσουμε ΟΧΙ επειδή είμαστε υπέρ της Ευρώπης -της Ευρώπης του Διαφωτισμού και του ορθού λόγου, της συνεννόησης και της συνεργασίας, της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους, των αρχών της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της πνευματικής προκοπής».

Εξάλλου, χαιρετισμό και μήνυμα αλληλεγγύης σε όλον τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στις συναδέλφους και στους συναδέλφους τους στον τομέα της εκπαίδευσης, των πανεπιστημίων και της έρευνας, απηύθυναν με επιστολής τους 400 Ιταλοί ερευνητές, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα ήταν το αληθινό λίκνο της δυτικής σκέψης, το σταυροδρόμι των εμπειριών που δημιούργησαν για πρώτη φορά το πνεύμα της αγάπης για τη γνώση, σε κάθε τομέα της».

Εκφράζουν τη «βαθιά ανησυχία» τους και μια «βαθιά περιφρόνηση για τον εκβιασμό που έχει επιβληθεί από την τεχνοκρατία της λιτότητας, η οποία πια αποκάλυψε σήμερα τον αληθινό στόχο της αγριότητας της: να επιβάλει ένα ενιαίο, αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στη συντριβή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Εξηγούν ότι συνεπώς δεν μπορούν να μην στηρίξουμε τον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη σελίδα της ιστορίας του.

«Γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, αν όπως ελπίζουμε θα επιβεβαιώσει τη νίκη του ΟΧΙ, θα οδηγήσει σε ένα κλίμα σύγχυσης που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν μερικοί για να υποχρεώσουν τις ελληνίδες και τους έλληνες πολίτες να σκύψουν το κεφάλι τους», αναφέρουν, για να υπογραμμίσουν πως «για το λόγο αυτό, δεσμευόμαστε από τώρα, με την επιστολή μας αυτή, να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας: όχι μόνο ηθική, αλλά και με τη μορφή συγκεκριμένης δράσης». Εκφράζουν ακόμη την ελπίδα τους ότι ο ελληνικός λαός θα αντιμετωπίσει την επιλογή του με πλήρη αυτονομία και αξιοπρέπεια, έχοντας υπ’ όψιν του ότι η διεθνής αλληλεγγύη προς αυτόν ενισχύεται συνεχώς.

«Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και κινητοποιείται, γιατί η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι μια διαφορετική Ευρώπη -ένας διαφορετικός κόσμος- είναι πραγματικά εφικτοί στόχοι, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο υποταγή-δουλεία στις αγορές ή βαρβαρότητα και αναρχία», σημειώνουν.

Το κάλεσμα των 307 Πανεπιστημιακών

«Ως πανεπιστηµιακοί δάσκαλοι, αισθανόµαστε ότι οφείλουµε να πάρουµε θέση στο κρισιµότερο διακύβευµα που συναντά η χώρα µας από την εποχή της µεταπολίτευσης.

Στο δηµοψήφισµα της Κυριακής 5 Ιουλίου θα ψηφίσουµε ΟΧΙ:

Επειδή δεν αντέχουµε πλέον να βλέπουµε την ελληνική κοινωνία να καταρρέει υπό το βάρος µιας ανελέητης συνέχισης των πολιτικών λιτότητας, που αποδεδειγµένα οδηγούν την οικονοµία ολοένα και βαθύτερα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης από τον οποίο δεν πρόκειται να εξέλθει ποτέ.

- Επειδή πιστεύουµε ότι η αρνητική ψήφος στις προτάσεις των δανειστών αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία να ανακτήσει ο λαός µας τη θανάσιµα πληγωµένη του αξιοπρέπεια, αντιστεκόµενος σε ταπεινωτικές πιέσεις που απροκάλυπτα θέτουν σε αµφισβήτηση την ίδια την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Τέλος, θα ψηφίσουµε ΟΧΙ επειδή είµαστε υπέρ της Ευρώπης – της Ευρώπης του Διαφωτισµού και του ορθού λόγου, της συνεννόησης και της συνεργασίας, της Δηµοκρατίας και του κοινωνικού κράτους, των αρχών της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της πνευµατικής προκοπής».

Δείτε τους 307 πανεπιστημιακούς που πρόκειται να ψηφίσουν ΟΧΙ

Η επιστολή των Ιταλών

«29 Ιουνίου του 2015

Ένα χαιρετισμό σε όλο τον ελληνικό λαό και, ιδιαίτερα, στις συναδέλφους και στους συναδέλφους μας στον τομέα της εκπαίδευσης, των πανεπιστημίων και της έρευνας. Οι υπογράφοντες ζούν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί που ζεἰτε εσείς, και όμως, αν την μετρἠσουμε με το μέτρο της ευαισθητοποίησης και της ανησυχίας για το μέλλον, ακόμα και αυτή η μικρή απόσταση φαίνεται να εξαφανίζεται. Και αυτό συμβαίνει στις ημέρες μας, σ´αυτήν την άλλη πλευρά της Μεσογείου, ενώ παρατηρούμε με προσοχή και ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στη χώρα σας και γύρω από αυτήν.

Είμαστε μελετητές και επιστήμονες, ερευνητές και ερευνήτριες, καθηγητές των ιταλικών πανεπιστημίων. Μερικοί από εμάς ασχολούνται με την φιλολογία και την ιστορία, άλλοι με τις κοινωνικές επιστήμες και άλλοι με τα μαθηματικά, τη φυσική τη βιολογία. Ωστόσο, ο καθένας μας μοιράζεται μια ισχυρή αναγνώριση προς τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του. Πώς αλλιώς μπορούμε να κάνουμε;

Η Ελλάδα ήταν το αληθινό λίκνο της δυτικής σκέψης, το σταυροδρόμι των εμπειριών που δημιούργησαν για πρώτη φορά το πνεύμα της αγάπης για τη γνώση, σε κάθε τομέα της. Όλες και όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά το πόσο η ελληνική κουλτούρα και η σκέψη έχουν συμβάλει σ ‘αυτή την αρχική, την πραγματική ώθηση προς την ενότητα και την αδελφοσύνη των ανθρώπων σε αυτό το μέρος του κόσμου. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτές είναι οι ρίζες μας, πολύ πριν – και πιο πολύ – απο κάθε μύθο ή ιδεολογία που θεωρήθηκαν θεμελιακοί για την Ευρώπη.

Πάνω απ ‘όλα, ο καθένας από εμάς μοιράζεται μια βαθιά ανησυχία για τα γεγονότα που εναλλάσσονται σε αυτές τις ημέρες, καθώς και μια βαθιά περιφρόνηση για τον εκβιασμό που έχει επιβληθεί από την τεχνοκρατία της λιτότητας, η οποία πια αποκάλυψε σήμερα τον αληθινό στόχο της αγριότητας της: να επιβάλει ένα ενιαίο, αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στη συντριβή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για τους λόγους αυτούς, δεν μπορούμε να μην στηρίξουμε τον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη σελίδα της ιστορίας του.

Γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, αν όπως ελπίζουμε θα επιβεβαιώσει τη νίκη του «ΟΧΙ», θα οδηγήσει σε ένα κλίμα σύγχυσης που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν μερικοί για να υποχρεώσουν τις ελληνίδες και τους έλληνες πολίτες να σκύψουν το κεφάλι τους. Για το λόγο αυτό, δεσμευόμαστε από τώρα, με την επιστολή μας αυτή, να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας:

όχι μόνο ηθική, αλλά και με τη μορφή συγκεκριμένης δράσης. Αυτά που βάζουμε στο χαρτί με αυτές τις λέξεις είναι η δέσμευση, ατομικά και συλλογικά, να σας υποστηρίξουμε και να συνεργαστούμε μαζί σας για την ανοικοδόμηση της Ελλάδα και την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού προτύπου, που θα διασχίζει, αλλά και θα περικλείει τον κόσμο της γνώσης, στον οποίον όλες και όλοι μας εργαζόμαστε.

Ελπίζουμε ότι ο ελληνικός λαός θα αντιμετωπίσει την επιλογή του με πλήρη αυτονομία και αξιοπρέπεια, έχοντας υπ´όψιν του ότι η διεθνής αλληλεγγύη προς αυτόν ενισχύεται συνεχώς. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και κινητοποιείται, γιατί η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι μια διαφορετική Ευρώπη – ένας διαφορετικός κόσμος – είναι πραγματικά εφικτοί στόχοι, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο υποταγή-δουλεία στις αγορές ή βαρβαρότητα και αναρχία. Θέλουμε να εκφράσουμε στον καθένα από εσάς, και κυρίως στους και στις συναδέλφους μας, την πλήρη υποστήριξή μας.

Μια τελευταία σημείωση. Δεν θα βρείτε στο τέλος της παρούσας επιστολής, τη συνήθη λίστα των διάσημων υπογραφών: δεν είναι πρόθεση των υπογραφόντων να προτείνουν μια συνήθη δήλωση προθέσεων, μια ακόμη πνευματική βιτρίνα χωρίς αντίκρυσμα. Η δικιά μας είναι μια υπόσχεση πραγματικής αλληλεγγύης, πρόλογος στη νέα εποχή και εμψυχώνεται από ένα διαφορετικό πνεύμα. Το πνεύμα μιας νέας αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου, που θα είναι σε θέση να οικοδομήσει μια νέα γνώση και ένα καινούριο κόσμο, πιο δίκαιο, με περισσότερη αλληλεγγύη, πιο ελεύθερο. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους και σε όλους εσάς.

Ζήτω η Ελλάδα!

Fabrizio Rufo (Sapienza Università di Roma)
Carmela Morabito (Tor Vergata Università di Roma)
Mattia Della Rocca (Università di Pisa)
Sara Campanella (Sapienza Università di Roma)
Tiziana Sampietro (Fondazione Toscana Gabriele Monasterio – CNR, Pisa)
Enrico Campo (Università di Pisa)
Matteo Bianchi (Università degli Studi di Bergamo)
Anatole Pierre Fuksas (Università di Cassino)
Luca Ciccarese (Università di Pisa)
Giulia Frezza (Sapienza Università di Roma)
Alessandro Camiz (Sapienza Università di Roma)
Alfredo Coppa (Sapienza Università di Roma)
Silvia Martinelli (Max Planck Institute, Monaco)
Luciano Debiase (Sapienza Università di Roma)
Maria Teresa Fiorillo (Sapienza Università di Roma)
Marco Capocasa (Sapienza Università di Roma)
Martina Volpe (Sapienza Università di Roma)
Marco Oliverio (Sapienza Università di Roma)
Maria Enrica Danubio (Università degli Studi dell’Aquila)
Emore Paoli (Tor Vergata Università di Roma)
Francesca Ortu (Sapienza Università di Roma)
Filippo Terrasi (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Marco Ramazzotti (Sapienza Università di Roma)
Alba Finocchiaro (Sapienza Università di Roma)
Carlo Baghetti (Université d’Aix-Marseille – Sapienza Università di Roma)
Simona Foà (Tor Vergata Università di Roma)
Viola Sansoni (Ludwig-Maximilians-Universität, Monaco)
Alessandro Bruccoleri (Sapienza Università di Roma)
Angela Spinelli (Tor Vergata Università di Roma)
Anna Painelli (Università di Parma)
Pietro Greco (Città della Scienza, Napoli)
Sergio De Iasio (Università di Parma)
Claude Albore Livadie (CNRS – Centre Camille Jullian, Aix-en-Provence)
Mariagabriella Pugliese (Università degli Studi di Napoli Federico II)
Fabio Di Vincenzo (Sapienza Università di Roma)
Mariella Flores (Università di Torino)
Giulio Starita (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Federico Di Traglia (Università di Firenze – University of Bristol)
Anna Romani (Università di Pisa)
Angelo Piga (ICFO-The Institute of Photonic Sciences, Barcelona)
Lorenzo Fratino (Royal Holloway University of London)
Stefano Biagioni (Sapienza Università di Roma)
Renata Schiavo (University of Leiden)
Imma Iovinella (Università di Firenze)
Caterina Botti (Sapienza Università di Roma)
Rosanna Bonasia (Instituto Politécnico Nacional, Ciudad de México)
Cristina Padolecchia (Università di Genova)
Michele Mancarella (Université Paris Saclay – Université Paris Sud)
Dario Minervini (Università degli Studi di Napoli Federico II)
Alfonso Maurizio Iacono (Università di Pisa)
Agostino Carbone (Università degli Studi di Napoli Federico II)
Alberto Cappi (INAF-Osservatorio Astronomico di Bologna)
Mattia Iunco (Universität Tübingen)
Vanda Bouché (Sapienza Università di Roma)
Andrea Cerroni (Università Milano-Bicocca)
Daniela Palma (ENEA, Roma)
Marco Sbardella (Università di Firenze)
Francesco Mercuri (Università di Bologna)
Mario Tiberi (Sapienza Università di Roma)
Luca Tanteri (Università di Firenze)
Francesco Verde (Sapienza Università di Roma)
Flaminia Sacca’ (Università degli Studi della Tuscia)
Stefania Tuzi (Sapienza Università di Roma)
Giusto Traina (Université Paris-Sorbonne- Institut Universitaire de France)
Eleonora Cavallini (Università di Bologna)
Francesco Mari (Université de Strasbourg)
Francesca Gazzano (Università di Genova)
Daniele Salvoldi (Freie Universität Berlin)
Alessandro Porchetta (Tor Vergata Università di Roma)
Marco Isopi (Sapienza Università di Roma)
Omar Coloru (ArScAn-HAROC Université de Paris-Ouest Nanterre La Défense)
Daniele Solvi (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Francesco A.N. Palmieri (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Petra Bernitsa (Sapienza Università di Roma)
Giovanni Balcet (Maison des Sciences de l’Homme, Paris – Università di Torino)
Ivan Davoli (Tor Vergata Università di Roma)
Leonardo Bargigli (Università di Firenze)
Manlio Maggi (Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale, Roma)
Valerio Casadio (Tor Vergata Università di Roma)
Marco Milanese (Università degli Studi di Sassari)
Roberta Spadaccini (Università degli Studi del Sannio)
Cristina Viano (CNRS, Université Paris-Sorbonne)
Carlo Natali (Università Ca’ Foscari Venezia)
Francesca Alice Vianello (Università di Padova)
Andrea Starbini (Sapienza Università di Roma)
Nicola Ciccoli (Università di Perugia)
Umberto Roberto (Università Europea di Roma)
Arianna Bagarini (Università degli Studi di Ferrara)
Maria Letizia Verola (Liceo Scientifico Ulisse Dini, Pisa)
Giuseppe Paternostro (Università degli Studi di Palermo)
Giacomo Raccis (Università di Bergamo)
Stefano Carlesi (Scuola Superiore Sant’Anna, Pisa)
Roberto Palaia (Istituto per il Lessico Intellettuale Europeo e Storia delle Idee, CNR – Roma)
Giorgio Manzi (Sapienza Università di Roma)
Immacolata Eramo (Università degli Studi di Bari Aldo Moro)
Corrado Petrocelli (Università degli Studi di Bari Aldo Moro – Università di San Marino)
Roberto Lo Presti (Humboldt-Universität, Berlin)
Francesco Gori (Università di Palermo)
Martina Petralli (Università di Firenze)
Francesco Biagi (Università di Pisa)
Alessandra Casamassima (Biblioteca del Senato della Repubblica, Roma)
Gioacchino Micheli (Istituto di Biologia e Patologia Molecolari, CNR – Pisa)
Carmela Roscino (Università degli Studi di Bari Aldo Moro)
Ida Oggiano (Istituto di Studi sul Mediterraneo Antico – CNR, Roma)
Rossella Caruso (Istituto Superiore per le Industrie Artistiche, Roma)
Luca Nivarra (Università degli Studi di Palermo)
Fausto Gozzi (LUISS Guido Carli, Roma)
Alessandro Angelucci (Università Gabriele d’Annunzio, Chieti-Pescara)
Giancarlo Poiana (Sapienza Università di Roma)
Antonio Caputo (Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale, Roma)
Maria Rosaria Marella (Università di Perugia)
Caterina Peroni (Università di Padova)
Luigi Punzo (Università di Cassino)
Cristina Sissa (Università di Parma)
Marcella Tambuscio (Università di Torino)
Giorgio Parisi (Sapienza Università di Roma)
Gabriele D’Avino (Université de Mons)
Paolo Anagnostou (Sapienza Università di Roma)
Cinzia Carta (Università di Bologna)
Andrea Volterrani (Tor Vergata Università di Roma)
Javier González Díez (Università di Torino)
Simona Sestito (Università di Pisa)
Simone Tulumello (Università di Lisbona)
Marica Setaro (Università di Firenze)
Arianna Sacerdoti (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Anna Borghi (Università di Bologna – ISTC, CNR)
Matteo Di Gesù (Università di Palermo)
Daniele Maestrelli (Università di Firenze – Università di Pisa)
Alessandra Fiorio Pia (Università di Torino)
Marco Caiffa (Tor Vergata Università di Roma)
Ilaria Germano (Università degli Studi di Bari Aldo Moro)
Emanuele De Luca (Università di Trieste- Universidad de Valencia)
Gianfilippo De Astis (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia, Roma)
Gianluca Lattanzi (Università degli Studi di Bari Aldo Moro)
Michele Napolitano (Università di Cassino)
Andrea Lassandari (Università di Bologna)
Giovanni Re (Università di Torino)
Federico Martelloni (Università di Bologna)
Giovanni Orlandini (Università degli Studi di Siena)
Augusto Vigna Taglianti (Sapienza Università di Roma)
Tiziana Nazio (Università di Torino)
Simona Taliani (Università di Torino)
Andrea Gabrielli (Sapienza Università di Roma)
Paolo Scattolin (Università degli Studi di Verona)
Marco Merafina (Sapienza Università di Roma)
Roberta Ferritto (Reading University)
Matteo Viale (Università di Torino)
Bruno Bertolini (Sapienza Università di Roma)
Olivia Bonardi (Università degli Studi di Milano)
Antonio D’Onofrio (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Valentina Pazé (Università di Torino)
Michelangelo Bovero (Università di Torino)
Lucilla Moliterno (Università di Torino)
Massimo Cuono (Università di Torino)
Guadalupe Salmoran (Università di Torino)
Manuela Derosas (Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri, Bergamo)
Manuela Mari (Università di Cassino)
Luigi Bonacina (Université de Genève)
Alina Di Gesù (Università di Bologna)
Annamaria Deagostino (Università di Torino)
Elena Spangenberg Yanes (Sapienza Università di Roma)
Leonardo Micheli (University of Exeter)
Raul Mordenti (Tor Vergata Università di Roma)
Luca Galantucci (Newcastle University)
Francesco Pitocco (Sapienza Università di Roma)
Mattia Granata (Università degli Studi di Milano)
Silvia Pasqua (Università di Torino)
Paola Umbri (Sapienza Università di Roma)
Matteo Zaccarini (Università di Bologna)
Federica Tomassoni (Università di Bologna)
Andrea Allamprese (Università di Modena e di Reggio Emilia)
Bruno Pezzarossi (Scuola Superiore di Studi Giuridici, Università di Bologna)
Alessandro Ferretti (Università di Torino)
Nicoletta Taurian (Università di Trieste)
Salvatore Losco (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Alberto Di Cintio (Università di Firenze)
Elena Ghibaudi (Università di Torino)
Marco Cosentino (Università dell’Insubria)
Mario Fiore (Istituto di Biologia e Patologia Molecolari – CNR, Roma)
Antonella Arena (Università di Messina)
Paola Stiuso (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Maria Letizia Ruello (Università Politecnica delle Marche)
Piero Morpurgo (Liceo Giordano Bruno, Roma)
Ornella Cirillo (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Francesco Spada (Sapienza Università di Roma)
Laura Stancampiano (Università di Bologna)
Sacri Moreno (Estación Biológica de Doñana – CSIC)
Maria Luisa Chirico (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Claudio Rossi (Policlinico Umberto I – Sapienza Università di Roma)
Mario Caruso (Tor Vergata Università di Roma)
Marta Gomes de Souza (Sapienza Università di Roma)
Cinzia Battaggia (Sapienza Università di Roma)
Michela Santangelo (Università di Pisa)
Sara Sparagna (Università di Cassino)
Giulio Mino Marini (Università di Pisa)
Carlo Utzeri (Sapienza Università di Roma)
Franca Pelliccia (Sapienza Università di Roma)
Pasquale D’Alessio (Università di Napoli Federico II)
Vittorio Angiolini (Università degli Studi di Milano)
Vittorio Ferruzzi (Sapienza Università di Roma)
Stefano Tollari (Università dell’Insubria)
Silvia Ferrarese (Università di Torino)
Giovanni Bazzocchi (Università di Bologna)
Alessandra De Rossi (Università di Torino)
Vincenzo Desiderio (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Mari D’Agostino (Università di Palermo)
Andrea Rodighiero (Università degli Studi di Verona)
Alessandra Filabozzi (Tor Vergata Università di Roma)
Patrizia Gentili (Sapienza Università di Roma)
Marta Morvillo (Università di Bologna)
Antonella Tramacere (Università di Parma)
Alessandra Montanini (Università di Parma)
Ranieri Urbani (Università di Trieste)
Barbara De Rosa (Università di Napoli Federico II)
Rosella De Salvia (Istituto di Biologia e Patologia Molecolare – CNR, Roma)
Marco Vighi (Università di Milano-Bicocca)
Sebastiano Ghisu (Università degli Studi di Sassari)
Mary Anne Tafuri (Sapienza Università di Roma)
Fernando Giobbe (Università di Napoli Federico II)
Alessandro Arienzo (Università di Napoli Federico II)
Chiara Ingrosso (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Matilde Sicuranza (Università di Napoli Federico II)
Andrea Ilari (Istituto di Biologia e Patologia Molecolare – CNR, Roma)
Stefania Cocco (Università Politecnica delle Marche)
Rolando Dromundo (Università di Pisa)
Roberto Pirisi (Scuola Normale Superiore, Pisa)
Francesca Di Rosa (Sapienza Università di Roma)
Aniello Lampo (ICFO-The Institute of Photonic Sciences, Barcelona)
Petronia Carillo (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Enrico Cundari (Istituto di Biologia e Patologia Molecolare – CNR, Roma)
Alessandro Bianchi (Università degli Studi di Bari Aldo Moro)
Giuseppe Saccomandi (Università di Perugia)
Augusto Amici (Università di Camerino)
Salvatore Palidda (Università di Genova)
Antonio Fantoni (Sapienza Università di Roma)
Elga Riccardi (Università di Camerino)
Giorgio Tassinari (Università di Bologna)
Franca Gusmini (Liceo Classico “Tito Livio”, Milano)
Velia Minicozzi (Tor Vergata Università di Roma)
Andrea Perali (Università di Camerino)
Lucio Pellacani (Università di Roma La Sapienza)
Danila Moscone (Tor Vergata Università di Roma)
Giuseppe Palleschi (Tor Vergata Università di Roma)
Elisabetta Meacci (Università di Firenze)
Tiziana Drago (Università degli Studi di Bari Aldo Moro)
Piero Totaro (Università degli Studi di Bari Aldo Moro)
Angela Drago (Università degli Studi di Bari Aldo Moro)
Alessandro Cattabiani (LMT-ENS Cachan)
Stella Agnoli (Sapienza Università di Roma)
Daniela Gigante (Università di Perugia)
Isabella Passariello (CIRCE Laboratory – INNOVA)
Maria Francesca Petrocchi (Università degli Studi della Tuscia)
Giulio Cattarin (Politecnico di Milano)
Andrea Amadei (Tor Vergata Università di Roma)
Antonella Friscini (Università del Salento)
Cecilia Mannironi (Istituto di Biologia e Patologia Molecolare – CNR, Roma)
Lucia G. Quagliano (Consiglio Nazionale delle Ricerche, Roma)
Roberto Scandurra (Sapienza Università di Roma)
Dino Costa (Università di Messina)
Mariangiola Dezani-Ciancaglini (Università di Torino)
Barbara Illi (Istituto di Biologia e Patologia Molecolare – CNR, Roma)
Pierangelo Crucitti (Società Romana di Scienze Naturali)
Alessandro Bartoloni (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Haralabos Tsolakis (Università di Palermo)
Ernesto d’Albergo (Sapienza Università di Roma)
Piero Di Girolamo (Università degli Studi di Teramo)
Fabrizio Tonello (Università di Padova)
Francesca Bianco (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Flavia De Nicola (Università del Sannio)
Giorgio Lo Feudo (Università della Calabria)
Margherita Calò (Università di Messina)
Antonella Bandiera (Università di Trieste)
Manfredi Longo (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Walter D’Alessandro (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Riccardo Narducci (Tor Vergata Università di Roma)
Vito Francesco Polcaro (INAF-IAPS)
Federico Oliveri (Centro Interdisciplinare Scienze per la Pace- Università di Pisa)
Rosella Nave (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Carlo Magni (Sapienza Università di Roma)
Ernesto Burgio (European Cancer and Environment Research Institute, Bruxelles)
Alessandro Teta (Sapienza Università di Roma)
Lidia Lo Schiavo (Università di Messina)
Veronica Morea (Sapienza Università di Roma)
Maddalena Andreussi (Sapienza Università di Roma)
Riccardo Adami (Politecnico di Torino)
Margherita Eufemi (Sapienza Università di Roma)
Claudio Marchese (Università di Messina)
Piera Rella (Sapienza Università di Roma)
Sara Bressi (EPFL, Lausanne)
Federico Aschieri (Technische Universität Wien)
Michele Correggi (Università degli Studi di Roma 3)
Mariantonietta Intonti (Università degli Studi di Bari Aldo Moro)
Giulio Moini (Sapienza Università di Roma)
Giulia Pavan (Tor Vergata Università di Roma)
Lorenzo Zamponi (Istituto Universitario Europeo, Firenze)
Giulia Volpe (Tor Vergata Università di Roma)
Guido Bonino (Università di Torino)
Tamara Bruni (Sapienza Università di Roma)
Ervino Cus (Università di Trieste)
Jolanda Guardi (Universitat Rovira i Virgili, Tarragona)
Gianni Piazza (Università di Catania)
Stefano A. E. Leoni (Conservatorio Giuseppe Verdi, Torino – Università di Urbino Carlo Bo)
Franco Praussello (Università di Genova)
Raffaele Spiezia (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Marco Biffoni (Sapienza Università di Roma)
Romeo Carabelli (Université de Tours)
Roberta Cipollini (Sapienza Università di Roma)
Marco Vignudelli (Università di Bologna)
Luisa Brucale (Università di Palermo)
Francesco Correale (CNRS, Tours)
Giuseppe Longo (Università degli Studi di Napoli Federico II)
Joselle Dagnes (Università di Torino)
Alessandra Ciattini (Sapienza Università di Roma)
Roberto Cavarra (Sapienza Università di Roma)
Silvia Morante (Tor Vergata Università di Roma)
Maria Assunta Casalino (Università degli Studi di Roma 3)
Monica Piras (Università di Cagliari)
Ezio Laconi (Università di Cagliari)
Stefano Manfredda (Università di Cagliari)
Mauro Federico (Università di Messina)
Vincenza Ferrara (Sapienza Università di Roma)
Giuseppe Maimone (Università di Catania)
Gabriella Baptist (Università di Cagliari)
Ferruccio Damiani (Università di Torino)
Emilia Mauriello (Laboratoire de Chimie Bactérienne – CNRS)
Steve Buckledee (Università di Cagliari)
Sabrina Fusari (Università di Bologna)
Maria Pascale (IPPSAR Commerciale “De Carolis”, Spoleto)
Sebastiano Pennisi (Università di Cagliari)
Giovanna Romeo (Sapienza Università di Roma)
Luciano Gallino (Università di Torino)
Umberto Albarella (University of Sheffield)
Chiara Angiolini (Università Ca’ Foscari Venezia)
Giovanni Destro Bisol (Sapienza Università di Roma)
Cecilia Maria Totti (Università Politecnica delle Marche)
Simone Contiero (ITIS Marconi, Pontedera – Università di Pisa)
Laura Bettini (Sapienza Università di Roma)
Cristina Chiavari (Università di Bologna)
Clara Urzi (Università di Messina)
Silvia Damiano (Università di Camerino)
Mara Maggiulli (Liceo Classico “Oriani”, Corato)
Deborah Ciero (Sapienza Università di Roma)
Miriam Melis (Università di Cagliari)
Giuseppe Musumeci (Università di Catania)
Carmelo Cedrone (Comitato Economico e Sociale Europeo, Bruxelles)
Giuseppe Forte (Università di Catania)
Umberto Marini Bettolo (Università di Camerino)
Lucia Zabatta (ISFOL – Istituto per lo Sviluppo della Formazione e dell’Orientamento dei Lavoratori)
Vincenzo Fiore (University College London)
Bianca Colonna (Sapienza Università di Roma)
Andrea Piras (Università di Bologna)
Enrico Pasini (Università di Torino)
Ilaria Agostini (Università di Bologna)
Fabrizio Ricci (Consiglio Nazionale delle Ricerche)
Agostino Cilardo (Università degli Studi di Napoli L’Orientale)
Antonio Pioletti (Università di Catania)
Filomena Viviana Tagliaferri (Institute of Mediterranean Studies – Foundation for Research and Technology, Hellas. Rethymno)
Domenico Antonio Cusato (Università di Catania)
Teresa Sardella (Università di Catania)
Paola D’Alconzo (Università degli Studi di Napoli Federico II)
Concetta Sipione (Università di Catania)
Giovanna Caltagirone (Università di Cagliari)
Marco Barbieri (Università di Foggia)
Salvatore Giuffrida (Università di Catania)
Alessandro Campus (Tor Vergata Università di Roma)
Chiara Concolino (Università Cattolica del Sacro Cuore di Milano)
Mauro Majone (Sapienza Università di Roma)
Giorgio Graziani (Sapienza Università di Roma)
Bernardina Sani (Università di Siena)
Andrea Imperia (Sapienza Università di Roma)
Giuseppe Giudice (Università degli Studi di Napoli Federico II)
Barbara Nelli (Università degli Studi dell’Aquila)
Roberto Feuda (Caltech)
Carlo Di Marco (Università di Teramo)
Maria Giovanna Musso (Sapienza Università di Roma)
Laura Saija (Università degli Studi di Catania)
Fabiana Arduini (Tor Vergata Università di Roma)
Enzo Cicero (Università di Messina)
Lorenzo Pagliano (Politecnico di Milano)
Cesare Manetti (Sapienza Università di Roma)
Renata Morresi (Università di Macerata)
Andrea Manganaro (Università di Catania)
Silvia Cristaldi (Università Kore di Enna)
Maria Rosa Cremonesi (I.S. d’Arco – d’Este)
Lucia Aquilanti (Università Politecnica delle Marche)
Enrico Bolzoni (Università di Bologna)
Stefano Salvia (Università di Pisa)
Assunta Matassa (Università di Torino)
Paolo De Santis (Università degli Studi di Roma 3)
Claudia Tagliavia (ISFOL – Istituto per lo Sviluppo della Formazione e dell’Orientamento dei Lavoratori)
Marco Ghimenti (Università di Pisa)
Concepcion Rubies (Università di Bologna)
Paolo Favilli (Università di Genova)
Leonardo Varvaro (Università degli Studi della Tuscia)
Luca Leuzzi (Istituto di Nanotecnologia – CNR, Roma)
Angelo D’Orsi (Università di Torino)
Sergio Brenna (Politecnico di Milano)
Salvatore Iaccarino (Università di Pisa)
Ana Urbiola (Universidad de Granada)
Paolo Castorina (Università di Catania)
Alessandra Pagliarani (Università di Bologna)
Ilaria Damiani (Tor Vergata Università di Roma)
Lorenzo Brusca (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Daniele Cinti (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Giorgio Demurtas (Sapienza Università di Roma)
Alessandra Bernardini (Università di Cagliari)
Anna Cusano (Sapienza Università di Roma)
Bruno Paparatti (Università degli Studi della Tuscia)
Stefania Ursida (Università di Torino)
Claudio Scaletta (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Gianfranco Bocchinfuso (Tor Vergata Università di Roma)
Maria Foti (Università di Messina)
Emanuele Pontecorvo (Sapienza Università di Roma)
Fabio De Nardis (Università del Salento)
Venerando Pistarà (Università di Catania)
Fabio Mencarelli (Università della Tuscia)
Giovanna Filosa (ISFOL – Istituto per lo Sviluppo della Formazione e dell’Orientamento dei Lavoratori)
Gaetano Bucci (Università degli Studi di Bari Aldo Moro)
Antonella Ghersetti (Università Ca’ Foscari Venezia)
Stefania Arcara (Università di Catania)
Ignazio Sanna (Università di Cagliari)
Maria Marcella Tripodo (Università di Messina)
Gioacchino Francesco La Torre (Università di Messina)
Maria Luisa Barcellona (Università di Catania)
Stefano Catucci (Sapienza Università di Roma)
Anna Maria Giammarioli (Istituto Superiore di Sanità, Roma)
Chiara Lastoria (Tor Vergata Università di Roma)
Daniela Marsili (Istituto Superiore di Sanità, Roma)
Alessandra De Cesaris (Sapienza Università di Roma)
Filippo Gravagno (Università di Catania)
Antonucci Massimo (Istituto Superiore di Sanità, Roma)
Vito Marco Lamorgese (Istituto Superiore di Sanità, Roma)
Eloise Longo (Istituto Superiore di Sanità, Roma)
Giovanni Martines (Università di Cagliari)
Gianna Foschi (Tor Vergata Università di Roma)
Ilaria Damiani (Tor Vergata Università di Roma)
Maria Clara Nucci (Università di Perugia)
Franco Giovannelli (Istituto di Astrofsica e Planetologia Spaziali, Roma)
Marielle Martiniani-Reber (Musée d’Art et d’Histoire, Genève)
Mauro Di Mario (Tor Vergata Università di Roma)
Chiara Marcella Polcaro (Istituto Metodologie Chimiche – CNR, Roma)
Barbara Caccia (Istituto Superiore di Sanità, Roma)
Piero G. Giulianini (Università di Trieste)
Pablo Riviere-Marichalar (ESAC/ESA, Madrid)
Michela Becchis (Tor Vergata Università di Roma)
Fabio Fossa (Università di Pisa)
Francesca Urbani (Istituto Superiore di Sanità, Roma)
Manuela Nazzari (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Rinaldo Cervellati (Università di Bologna)
Maria D. Caballero-Garcia (Czech Technical University, Prague)
Carlos Eiroa (Universidad Autonoma de Madrid)
Maria Grazia Meriggi (Università di Bergamo)
Inma Dominguez (Universidad de Granada)
Simone Ciuffi (Università di Firenze)
Domenico Di Mauro (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Teodoro Roca Cortés (Universidad de La Laguna, Tenerife)
Caterina Fattorusso (Università degli Studi di Napoli Federico II)
Luis M. Sarro (Universidad Nacional de Educación a Distancia, Madrid)
Nora Loiseau (ESAC, Madrid)
Vito Antonio Liturri (Sapienza Università di Roma)
Luigi Capuozzo (Sapienza Università di Roma)
Paolo Pini (Università di Ferrara)
Rosa Ruscitti (Consiglio Nazionale delle Ricerche)
Giacomo Fiumara (Università di Messina)
José S. Gómez Soliño (Universidad de La Laguna, Tenerife)
Maria Derme (Sapienza Università di Roma)
Alessandro Pelizzola (Politecnico di Torino)
Elisabetta Mattei (Istituto di Biologia Cellulare e Neurologia – CNR, Roma)
Sarah Rodriguez (Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie, Toulouse)
Anna Lisa Basso (Istituto di Biologia Cellulare e Neurologia – CNR, Roma)
Nicola Fantini (Consiglio Nazionale delle Ricerche)
Ilaria Schiavoni (Istituto Superiore di Sanità, Roma)
Maria Grazia Giansanti (Istituto di Biologia e Patologia Moelcolari – CNR)
Hipólito Delgado Rodríguez (Universidad de La Laguna, Tenerife)
Claudio Vitturini (Sapienza Università di Roma)
Mario Fiore (Sapienza Università di Roma)
Gabriella Liberati (Consiglio Nazionale delle Ricerche)
Félix J. Ríos (Universidad de La Laguna, Tenerife)
Ruggero Casacchia (Consiglio Nazionale delle Ricerche)
Patrizia Mignucci (Consiglio Nazionale delle Ricerche)
Cinzia Spaziani (Consiglio Nazionale delle Ricerche)
Antonio Carnassa (Consiglio Nazionale delle Ricerche)
Donato Cioli (Istituto di Biologia Cellulare e Neurologia – CNR, Roma)
Massimo Adriani (Istituto Nazionale Per Studi Ed Esperienze Di Architettura Navale Vasca Navale – CNR, Roma)
Pasquale Saldarelli (Istituto per la Protezione Sostenibile delle Piante – CNR, Bari)
Fabio Palmieri (Consiglio Nazionale delle Ricerche)
Giorgio Dilecce (Istituto di Nanotecnologia – CNR, Bari)
Andrea Pellegrini (Istituto di Scienze dell’Atmosfera e del Clima – CNR, Lecce)
Monica Zucchi (Consiglio Nazionale delle Ricerche)
Alberto Molino Benito (Instituto de Astronomia y Geofisica – Universidad de Sao Paulo)
Rosa Maria Spitaleri (Istituto per le Applicazioni del Calcolo – CNR, Roma)
Fabio Villani (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Tiziana De Carolis (Sapienza Università di Roma)
Stephen Monna (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Renato Foschi (Sapienza Università di Roma)
Carlo Salerno (Istituto di Ricerca Sulle Acque – CNR)
Eddo Rugini (Università degli Studi della Tuscia)
Andrea Capocci (Sapienza Università di Roma)
Lidia de Bari (Istituto di Biomembrane e Bioenergetica – CNR, Bari)
Sabino Maggi (Istituto di Ricerca sulle Acque – CNR, Bari)
Aurora Colina (Sapienza Università di Roma)
Stefano Velia (Istituto Superiore di Sanità, Roma)
Roberto Fattorusso (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Marzio Zapparoli (Università degli Studi della Tuscia)
Miguel de Val-Borro (Princeton University)
Rodolfo Negri (Sapienza Università di Roma)
Stefania Furia (ENEA – Centro Ricerche Ambiente Marino, La Spezia)
Rossella Cossu (Istituto per le Applicazione del Calcolo – CNR, Roma)
Luis Fernando Lanz (Instituto de Física de Cantabria, Santander)
Valerio Cordiner (Sapienza Università di Roma)
Concetta Giancola (Università degli Studi di Napoli Federico II)
Giancarlo Sciascia (Fondazione Bruno Kessler)
Vincenzo Cesi (ENEA, Roma)
Lorenzo Rovigatti (Universität Wien)
Adriano Tiribocchi (Università di Padova)
Elisabetta Sirgiovanni (Sapienza Università di Roma)
Simonetta Astigiano (IRCCS San Martino- IST, Genova)
Sara Romanò (Università di Torino)
Massimo Capponi (Università di Perugia)
Antonio Cammarata (Czech Technical University in Prague)
Giancarlo Perrone (Istituto di Scienze delle Produzioni Alimentari – CNR, Bari)
Maria Rita Magnotta (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Sabina Visconti (Tor Vergata Università di Roma)
Andrea Pelliccia (Istituto di Ricerche sulla Popolazione e le Politiche Sociali – CNR)
Silvia Bonifacio (Istituto Europeo di Oncologia – Università degli Studi di Milano)
Carlotta Giusti (Università di Pavia)
Antonio Padula (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Giorgio Mariani (Sapienza Università di Roma)
Valentino Gerardo (Istituto Motori – CNR, Napoli)
Davide Grassi (Istituto di Astrofisica e Planetologia Spaziali – Istituto Nazionale di Astrofisica)
Davide Di Laura (ISTAT, Roma)
Marcello Graziano (Laurence Mee Centre for Society and the Sea – University of the Highlands and the Islands)
Davide Sisto (Università di Torino)
Enrico Greco (Università di Catania)
Manuel Moreno Lupiáñez (Universitat Politècnica de Catalunya)
Gregorio Landi (Università di Firenze – Istituto Nazionale
di Fisica Nucleare)
Michela Fusaschi (Università degli Studi di Roma 3)
Raffaella Iacovino (Sapienza Università di Roma)
Ugo Azzena (Università di Sassari)
Alessandro Arrigoni (University of Oxford)
Franco Fabbri (Università di Torino)
Fabio Marcelli (Istituto di Studi Giuridici Internazionali – CNR)
Riccardo Teloni (University of Leeds)
Mikhail Asiatici (KTH Royal Institute of Technology, Stockholm)
Rosario Muleo (Università degli Studi della Tuscia)
Caterina Mele (Politecnico di Torino)
Lorenzo Freddi (Università di Udine)
Valentina Onnis (Università di Cagliari)
Marta Campigotto (Università di Torino)
Elena Bassoli (Università di Genova)
Roberto Bedogni (Istituto Nazionale di Astrofisica – Osservatorio Astronomico di Bologna)
Fabrizio Bonoli (Università di Bologna)
Gianna Pomata (John Hopkins University)
Sergio Ciuchi (Università degli Studi dell’Aquila)
Luca Citi (University of Essex)
Francesca Alesse (Consiglio Nazionale delle Ricerche)
Andrea Falqui (King Abdullah University of Science and Technology, Thuwal)
Venera Ferrito (Università di Catania)
Luca Labate (Istituto Nazionale di Ottica – CNR, Pisa)
Cristian Carli (Istituto di Astrofisica e Planetologia Spaziali – INAF, Roma)
Pierfrancesco Fiorato (Università di Sassari)
Federico Gobbo (University of Amsterdam)
Bruno Zolesi (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Fabio Corpina (Università di Cagliari)
Cristiano Corsini (Università di Catania)
Lorenzo Feligioni (CNRS-Université d’Aix-Marseille)
Corrado Fidelibus (Politecnico di Bari)
Ugo Grassi (Università degli di Studi di Napoli Parthenope)
Donatella della Porta (European University Institute – Scuola Normale Superiore, Pisa)
Silvia De Bernardinis (Universidade de São Paulo)
Pino Schirripa (Sapienza Università di Roma)
Paola Marciani (Università degli Studi di Milano)
Domenico Mastrangelo (Università di Siena)
Luisa Galgani (University of California San Diego)
Andrea Cannas (Università di Cagliari)
Lapo Filistrucchi (Università di Firenze)
Alberto Giani (Wageningen University)
Andrea Introini (Karolinska University Hospital, Stockholm)
Davide Olori (Università di Bologna)
Stefania Varani (Università di Bologna – Ospedale Universitario Sant’Orsola-Malpighi)
Emiliano Trizio (Seattle University)
Guglielmo Minervino (International Society of Biourbanism)
Maurizio Cossi (Università del Piemonte Orientale Amadeo Avogadro)
Tarcisio Bonotto (Istituto di Ricerca PROUT)
Anna Montagnini (CNRS – Université de Aix-Marseille)
Umberto Di Porzio (Istituto di Genetica e Biofisica – CNR, Napoli)
Carlo Bertok (Università di Torino)
Oliva Muratore (Università di Urbino)
Anna Martellotti (Università di Perugia)
Fabio Puddu (University of Cambridge)
Elena Lombardo (IULM, MIlano)
Patrizia Lavia (Istituto di Biologia e Patologia Molecolare – CNR, Roma)
Tiziana Privitera (Tor Vergata Università di Roma)
Claudio Marabotti (American Society of Physiology – Istituto di Fisiologia Clinica – CNR, Pisa – Scuola Superiore Sant’Anna, Pisa)
Franca Cassol (Aix Marseille Université)
Emma D’Aniello (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Alioscia Castronovo (Sapienza Università di Roma)
Alfredo Sasso (Universitat Autònoma de Barcelona)
Lorenzo Cassata (ISTAT, Roma)
Augusta Pisanu (Istituto di Neuroscienze-CNR, Cagliari)
Cristiano Simone (Università degli Studi di Bari Aldo Moro)
Fernando Martínez de Carnero (Sapienza Università di Roma)
Geminello Preterossi (Università di Salerno)
Maurizio Tirassa (Università di Torino)
Luca Mazzucato (State University of New York)
Ugo Olivieri (Università degli Studi di Napoli Federico II)
Stefania Consigliere (Università di Genova)
Antonio Cobalti (Università di Torino)
Renzo Repetti (Università di Genova)
Mauro Parodi (Università di Genova)
Elisabetta Villari (Università di Genova)
Anita Fabiani (Università di Catania)
Giampiero Leanza (Università di Trieste)
Giuditta Marinaro (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia)
Andrea Barlucchi (Università di Siena)
Giuseppe Schinaia (Sapienza Università di Roma)
Massimiliano Tabusi (Università per Stranieri di Siena)
Leonardo Paganelli (Università di Genova)
Anna Oneto (Università di Genova)
Chiara Paiano (Università di Torino)
Marcella Delledonne (Sapienza Università di Roma)
Loriano Bonora (Scuola Internazionale di Studi Superiori Avanzati, Trieste)
Alberto Russo (Università Politecnica delle Marche)
Teresa Pullano (Universität Basel)
Tosca Ballerini (Mediterranean Institute of Oceanography –
Universitè deAix-Marseille – Universitè de Toulon – CNRS)
Alessia Provenzano (Tor Vergata Università di Roma)
Ana Simões (Universitade de Lisboa)
Davide Crepaldi (Scuola Internazionale di Studi Superiori Avanzati, Trieste)
Marco Baioletti (Università di Perugia)
Martina Tarantola (Università di Torino)
Andrea Capotorti (Università di Perugia)
Carlo Sabbarese (Seconda Università degli Studi di Napoli)
Luisa Giuliani (Technical University of Denmark)
Adriana Arena (Università di Messina)
Massimo Natale (Università di Verona)
Franca Persia (ENEA- Centro Ricerche Casaccia)
Annalisa Marchi (Università di Cagliari)
Marco Fusi (Università degli Studi di Milano)
Pompeo Macioce (Istituto Superiore di Sanità, Roma)
Dulce Maria González Doreste (Universidad de La Laguna, Tenerife)
Massimo Paolucci (Università di Genova)
Marco Sette (Tor Vergata Università di Roma)
Paolo Struffi (Università di Trento)
Gianluca Olcese (Uniwersytetu Wrocławskiego)
Mirella Cassarino (Università di Catania)
Roberta Populin (Istituto Biologia Cellulare e Neurobiologia – CNR)
Raffaele Salinari (Università di Urbino)
Alfonso Gambacurta (Sapienza Università di Roma)
Daniele Masoero (Università di Genova)
Michele Frigerio (CNRS, Montpellier)
Moreno de Respinis (Delft University of Technology)
Irene Benedetti (Università di Perugia)
Martì Pumarola Batlle (Universitat Autonoma de Barcelona)
Franco Giovannelli (Istituto di Astrofisica e Planetologia Spaziali)
Francesca Nerattini (Universität Wien)
Maria Teresa Pieri (Università di Genova)
Omar Benhar (INFN – Sapienza Università di Roma)
Mauro Vaiani (Università di Pisa)
Silvio Parodi (Università di Genova)
Marco Aime (Università di Genova)
Ana Carneiro (Universidade de Lisboa)
Felice Rappazzo (Università di Catania)
Raffaele Porta (Università degli Studi di Napoli Federico II)
Gaia Grossi (Università di Perugia)
Michaela Bürger-Koftis (Università di Genova)
José Pardo-Tomás (Institución Milá y Fontanals – Consejo Superior de Investigaciones Científicas)
Caterina Cascio (Consiglio Nazionale delle Ricerche)
Giancarlo Franzese (Universitat de Barcelona)
Rosario Pintaudi (Università di Messina)
Fiorina Giona (Sapienza Università di Roma)
Giuseppe Privitera (Università di Catania)
Giorgio Matricardi (Università di Genova)
Walter Nocito (Università della Calabria)
Arturo Casalati (Università di Ferrara)
Giorgia Foca (Università di Modena e Reggio Emilia)
Flavia Garofalo (Biblioteca di Filosofia, Università di Salerno)
Manel Perucho Pìa (Universitat de València)
Greta Massa Gallerano (Università della Calabria)
Giovanni Campailla (Università degli Studi di Roma 3 -Université Paris Ouest Nanterre La Défense)
Fabrizio Barpi (Politecnico di Torino)
Davide Valdacchino (Università di Torino)
Alessia Dino (Università di Torino)
Giovanni Sambin (Università di Padova)
Evangelia Chordaki (University of Athens)
Daniele Foraboschi (Università degli Studi di Milano)
Antonella Stirati (Università degli Studi di Roma 3)
Gabriele Cremonese (INAF – Osservatorio Astronomico di Padova)
Diletta Minutoli (Università di Messina)
David Mascali (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, Catania)
Giovanni Tanda (Università di Genova)
Gianluca Campana (Università di Padova)
Bruno Giorgini (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, Bologna)

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων