ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία: Πώς «σταυρώθηκε» ο Αλέξης Τσίπρας στην αίθουσα της Συνόδου

Συμφωνία: Πώς «σταυρώθηκε» ο Αλέξης Τσίπρας στην αίθουσα της Συνόδου

Το δραματικό παρασκήνιο μέχρι την επίτευξη συμφωνίας και τα όσα διημείφθησαν μέσα στην αίθουσα συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, περιγράφουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, Ευρωπαίος αξιωματούχος που παρακολούθησε τη Σύνοδο, συμπύκνωσε τα όσα έλαβαν χώρα στην αίθουσα σε μια φράση: «Τον σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί μέσα».

Οι Financial Times περιγράφουν: Μετά από 14 ώρες εξαντλητικών συζητήσεων και λίγο πριν το ξημέρωμα, ο Αλέξης Τσίπρας και η Ανγκελα Μέρκελ κατέληξαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο, χωρίς περιθώρια συμβιβασμού, χωρίς οδό συνεννόησης. Το Grexit έμοιαζε η μόνο επιλογή.

Εκείνη τη στιγμή, επενέβη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ διώχνοντας την κόπωση, τους είπε: «Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να βγείτε από αυτό το δωμάτιο».

Αυτό που είχε «κολλήσει» τα πράγματα το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο θα μεταφερόταν τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ήθελε τα 50 δισ. ευρώ των πωλήσεων να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Ο κ. Τσίπρας δεν το αποδεχόταν, θεωρώντας το ταπεινωτικό και αντιπρότεινε ένα μικρότερο ταμείο, τα έσοδα του οποίου θα επενδύονταν στην Ελλάδα.

Τελικά βρέθηκε η συμβιβαστική λύση, αφού απαιτήθηκε μια επιπλέον ώρα συζητήσεων.
Μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο, μετά από σχεδόν εννέα ώρες ατελέσφορων συζητήσεων, η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είχε καταλήξει ότι το Grexit ίσως να ήταν και η λιγότερο κακή επιλογή που είχε απομείνει.

Ο Μισέλ Σαπέν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, πρότεινε να τα πουν όλα ανοιχτά, ώστε να εκτονωθεί ο θυμός τους. Η πρόταση βρήκε πρόσφορο έδαφος σε πολλούς από τους συμμετέχοντες.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, σύμφωνα με δύο πηγές που βρίσκονταν μπροστά στις συζητήσεις. «απασφάλισε» κατά των Ελλήνων υποστηρίζοντας ότι είναι ανίκανοι να κάνουν μεταρρυθμίσεις για πάνω από μισό αιώνα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι υπουργοί Οικονομικών «υπέταξαν» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο καβγάς κορυφώθηκε όταν ο Σόιμπλε ο οποίος ήταν υπέρ ενός προσωρινού Grexit επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Τότε ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ έχασε την υπομονή του και διέκοψε το Eurogroup.

Μετά το ναυάγιο του Eurogroup η σκυτάλη παραδόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.
Ανώτερος αξιωματούχος που βρισκόταν στο δωμάτιο εκτίμησε ότι τώρα η Γερμανία ήταν που ενεργούσε κακοπροαίρετα και όχι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάποιο σημείο, ο κ. Τσίπρας άκουσε μέχρι και κήρυγμα από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Τελικά, ο Φρανσουά Ολάντ δρώντας πυροσβεστικά, οδήγησε τη Μέρκελ και τον Τσίπρα στο γραφείο του Τουσκ για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Παρότι τελικά τα κατάφεραν, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να τέντωσαν τις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Ο κ. Ολάντ ήταν επίσης εκείνος που επέμεινε ότι η αναφορά σε προσωρινό Grexit πρέπει να αφαιρεθεί από το τελικό έγγραφο.

Σχετικές ειδήσεις