ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας έπρεπε να αποφασίσει αυτοκτονία ή εκτέλεση!

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας έπρεπε να αποφασίσει αυτοκτονία ή εκτέλεση!

Την περιέργεια των συνομιλητών του και όχι μόνο, «ερέθισε» για μία ακόμη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για «plan b» που είχε στα σκαριά η ελληνική κυβέρνηση - Τι είπε για Τσίπρα και γιατί καταψήφισε τα πρώτα μέτρα.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο CNN, έσπευσε να διευκρινίσει πάντως πως το εναλλακτικό σχέδιο δεν συμπεριλάμβανε έξοδο από το ευρώ, περιγράφοντάς το ως «ένα σχέδιο για να δημιουργηθεί ονομαστική ρευστότητα στο πλαίσιο του ευρώ, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και διαπραγματευτική δύναμη».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Βαρουφάκη, το μυστηριώδες αυτό plan B είχε καταρτίσει ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, όχι μόνο υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά μετά από εντολή του και πριν ακόμα αναλάβει επίσημα ο ίδιος!

«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε ένα σχέδιο Β. Είχαμε σχέδιο Β. Η επεξεργασία του έγινε στο υπουργείο Οικονομικών υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, ο οποίος μας έδωσε εντολή να το συντάξουμε, ακόμα και πριν έρθουμε στο υπουργείο Οικονομικών», αποκάλυψε στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας (10/7) στην Κριστιάν Αμανπούρ.

Αφού υπογράμμισε, δε, πως το plan B το γνώριζε ένας πολύ στενός κύκλος προσώπων, σημείωσε: «Το πρόβλημα ήταν ότι όταν οι τράπεζές μας έκλεισαν, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο».

Ο κ. Βαρουφάκης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τρέχουσες εξελίξεις ρίχνοντας τα «καρφιά» του:

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι για ακόμη μια φορά συνέχιση της πολιτικής υποκρισίας και μετάθεσης των προβλημάτων στο μέλλον. Είναι πολύ λογικό, μεγάλο μέρος των συντρόφων στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρούν, γιατί δεν εξελέγησαν προκειμένου να ασκήσουν αυτή την πολιτική που καλούνται να ασκήσουν».

Ο τέως ΥΠΟΙΚ τόνισε εξάλλου ότι δεν αποπέμφθηκε αλλά παραιτήθηκε, επειδή η κυβέρνηση «θα έκανε το αντίθετο από αυτό για το οποίο είχαμε εκλεγεί».

«Έγιναν λάθη, φυσικά και εγώ είμαι υπεύθυνος για πολλά από αυτά, κατά τη διάρκεια των πεντάμηνων πολύ έντονων διαπραγματεύσεων, αλλά από την άλλη είχαμε μια τρόικα δανειστών η οποία δεν ήθελε έναν λογικό, έντιμο και κοινού συμφέροντος συμβιβασμό», παραδέχθηκε και κατέληξε:

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την εξουσία τον Ιανουάριο, μάς αντιμετώπισαν με αυτόν τον τρόπο. Ενδιαφέρονταν περισσότερο να ταπεινώσουν αυτή την κυβέρνηση. Ο Τσίπρας ήταν αντιμέτωπος με ένα πολύ δύσκολο δίλημμα. Να αυτοκτονήσει ή να εκτελεστεί»…

Σχετικές ειδήσεις