ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο Σινέ Κεραμεικός.

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή (29/07/2015) συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος.

«Δεν μπορεί να υπάρχει α λα καρτ κυβερνητική πλειοψηφία μια φορά με τους μεν μια φορά με τους δε», δήλωσε. Όπως είπε, δεν μπορεί ένα κόμμα που ασκεί κυβερνητική εξουσία να λειτουργεί και στην κυβέρνηση με παράλληλα κέντρα εξουσίας, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει και είναι αποτελεσματικό.

«Όταν πάρεις απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να τον κυβερνήσεις. Τίθεται θέμα στοιχειώδους αποτελεσματικότητας. Θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, ειδάλλως οι βουλευτές που έχουν διαφορετική άποψη να παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ. Τσίπρα, μπορεί να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά ένα κόμμα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Όμως, όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό το μοντέλο μεταφέρεται και στο κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Η απάντηση ήρθε από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, επανέλαβε τη θέση του ότι είναι «απολύτως απαράδεκτο, ασύμβατο με τη λαϊκή εντολή» το όχι του δημοψηφίσματος να μεταφραστεί σε μια συνθηκολόγηση από την μεριά της κυβέρνησης, σε μια υπογραφή μιας νέας συμφωνίας στην πραγματικότητα ενός τρίτου μνημονίου.

Υπέρ της κυβέρνησης και εμμέσως του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα, τάσσεται πάντως η τάση των "53" που συγκροτείται από στελέχη της λεγόμενης "αριστερής προεδρικής πλειοψηφίας" και της "ΑΝΑΣΑ".

Η απόφαση αλλάζει τους συσχετισμούς αφού περίπου 45 μέλη της ομάδας είναι και μέλη της Κ.Ε. Μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών -άνω των 30- συγκαταλέγονταν μεταξύ των 109 μελών που είχαν υπογράψει προ ημερών κείμενο κατά της συμφωνίας με τους δανειστές.

Τα εν λόγω στελέχη χαρακτηρίζουν τη συμφωνία «στρατηγική ήττα», αλλά τάσσονται υπέρ της χάραξης μιας «πορείας ενότητας και απεγκλωβισμού από το μνημόνιο», σημειώνοντας ότι το μείζον είναι «να μην μετατραπεί η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης σε πολιτική γραμμή» και να διεξαχθεί «ένα συνέδριο όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και διάσπασης».

Τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης. Εκεί η Αριστερή Πλατφόρμα πρότεινε την σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο, ενώ η πλειοψηφία κατέθεσε εναλλακτικά και την πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, πιθανόν το Σαββατοκύριακο.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα ήταν η διεξαγωγή συνεδριακής διαδικασίας τον Σεπτέμβριο με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος ανατροπών προτού κλειδώσει η συμφωνία με τους εταίρους. Ωστόσο, βρέθηκε αντιμέτωπος με αντιδράσεις.

Η διαφορά μεταξύ Εκτάκτου και Διαρκούς Συνεδρίου συνίσταται στο ότι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το τακτικό Συνέδριο.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του Πρωθυπουργού και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής:

Σχετικές ειδήσεις