ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα εκτός ορίων πριν από τις εκλογές

Κόντρα εκτός ορίων πριν από τις εκλογές

Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο τις κάλπες, με τη σύγκρουση να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις ακόμα και σε πολιτειακό επίπεδο.

ΤΑ ΠΥΡΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ - ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η κόντρα μεταξύ της Πρόεδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με το Μέγαρο Μαξίμου κορυφώνεται με αφορμή τη δρομολόγηση της διαδικασίας ανάθεσης των διερευνητικών εντολών, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Παυλόπουλο και στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου μόνο εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας έδωσαν το «παρών». Μάλιστα, και στη συνάντησή της με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής, εμφανίστηκε δυσαρεστημένη για την απουσία των κομμάτων από τη Διάσκεψη των Προέδρων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ενημερώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε έκπληκτη από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως η ίδια δεν είχε κάποια ενημέρωση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα στην οποία ανήκει.

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα ζήτημα, είτε παραπληροφόρησης, είτε θεσμικής λειτουργίας», πρόσθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η κόντρα Κωνσταντοπούλου – Παυλόπουλου

Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας», Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση θα ενημερώσω με έγγραφό μου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη νέα σύνθεση των ΚΟ στο κοινοβούλιο. Κατά τη χθεσινή μου επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία διαμαρτυρήθηκα για την αντιθεσμική και αντισυνταγματική απόπειρα παράκαμψης και της Βουλής και επίσπευσης των διαδικασιών, διαπίστωσα ότι ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει γνώση της νέας διαμορφωθείσας κατάστασης.

Δεν τιμά κανέναν ο καινοφανής τρόπος τοποθέτησης της προεδρίας της Δημοκρατίας μέσω κύκλων. Οι θεσμοί πρέπει να έχουν την ευθύνη να μιλούν ευθέως και ειλικρινώς. Θα πρέπει να υπάρξει μια απάντηση για την παραβίαση του άρθρου 37 παράγραφο 4 και του άρθρου 38 παράγραφο 1.

Θα πρέπει να υπάρξει μια απάντηση και από πλευράς της κυβέρνησης γιατί είναι οχληροί οι συνειρμοί που έχουν δημιουργηθεί», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου και συνέχισε:

«Είναι σημαντικό ότι κλονίζονται οι θεσμοί ιδίως από αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να τους διαφυλάσσουν να υπάρχει αυτή η οχληρή υπενθύμιση ότι θεσμοί δεν είναι, ούτε τσιφλίκι, ούτε ιδιοκτησία κανενός. Η Βουλή είναι πυλώνας της δημοκρατίας, δεν ανοιγοκλείνει κατά παραγγελία και δεν διαλύεται χάρη σκοπιμοτήτων».

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τις δηλώσεις της προέδρου της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισαν: «Ουδέν σχόλιον, διότι από χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ασχολείται με την κ. Κωνσταντοπούλου».

Ωστόσο, τα «πυρά» συνεχίστηκαν με την Πρόεδρο της Βουλής να εξαπολύει νέα επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία και αναβλήθηκε για σήμερα, Κυριακή.

Όπως ενημέρωσε, απέστειλε επιστολή προς τον κ. Παυλόπουλο, με την οποία επισημαίνει ότι «η δρομολογηθείσα διαδικασία από πλευρά παραιτηθείσας κυβέρνησης, παραιτηθέντος Πρωθυπουργού και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει, με αντισυνταγματικό τρόπο, επισπευστεί».

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι «δεν τιμά κανέναν, και ιδίως εκείνους που ενσαρκώνουν θεσμούς, να επιλέγουν τις διαρροές μέσω κύκλων, πηγών και συνεργατών, ή μέσω non papers, τα οποία τελικώς εκθέτουν εκείνους που δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των απόψεων, των θέσεων τους και των επιθέσεων τους κι εκείνους που αδυνατούν να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου και της εμπιστοσύνης που τους έχουν δείξει, εκείνοι που τους ανέδειξαν στα αξιώματα τα οποία κατέχουν».
«Τελικά εκθέτει εκείνους οι οποίοι κάτω από το μανδύα της εξουσίας κρύβουν το μαχαίρι», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Μόνο λύπη, θλίψη και τίποτε άλλο προκαλούν αυτές οι μέσω κύκλων επιθέσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε:

«Όπως έγραψα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λυπούμαι που δεν επικρατήσαν οι απόψεις του Προκόπη Παυλόπουλου, του καθηγητή που συνέγραψε 2 πονήματα, 2 βιβλία πολυσέλιδα και αμέτρητα άρθρα για την αντισυνταγματικότητα και αντιδημοκρατικότητα των μνημονίων, αλλά δυστυχώς, από ότι φαίνεται, επικράτησαν οι απόψεις του Προκόπη Παυλόπουλου, βουλευτή της ΝΔ, που ψήφισε όλες τις μνημονιακές διατάξεις, με τον πρόλογο ότι διαφωνεί και τον επίλογο ότι δεν μπορεί να πράξει αλλιώς».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Επιστολή της Προέδρου της Βουλής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Αθήνα, 22/8/2015

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως έχω κατ΄ επανάληψη αναφέρει δημόσια, επώνυμα, επίσημα και υπεύθυνα, τους ανθρώπους οι οποίοι ενσαρκώνουν θεσμούς πρέπει, πάνω απ’ όλα, να διακρίνει θεσμική ειλικρίνεια, θεσμική παρρησία, θεσμική ευπρέπεια και δημοκρατική γενναιότητα.

Οι διαρροές μέσω «κύκλων», «πηγών», συνεργατών, αλλά και με «non paper» εκθέτουν εκείνους που δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των απόψεων, των θέσεων (αλλά και των επιθέσεών τους), εκείνους που αδυνατούν να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου και της εμπιστοσύνης με την οποία τους έχουν περιβάλει αυτοί που τους εξέλεξαν και, τελικά, εκείνους που, κάτω από το μανδύα της εξουσίας, κρύβουν το μαχαίρι.

Έχοντας πάντοτε ακολουθήσει τον κανόνα της ειλικρινούς, ευθείας, επίσημης και επώνυμης τοποθέτησης, σε όλα τα θέματα, και αποδεχόμενη φυσικά και το πολιτικό κόστος αυτής μου της επιλογής, λυπούμαι βαθύτατα για την επιλογή σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας να εκφράζεστε μέσα από παραπολιτικές στήλες, «κύκλους», «πηγές» και, μάλιστα, για μείζονα θέματα που αφορούν τη δημοκρατική λειτουργία και τη δημοκρατική και θεσμική σας ευθύνη.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 38 του Συντάγματος, που εφαρμόζεται σε περίπτωση παραίτησης της Κυβέρνησης:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της, σύμφωνα με το άρθρο 84. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2,3 και 4 του άρθρου 37»

Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2,3 και 4, στα οποία ρητώς παραπέμπει το άρθρο 38:

«37 παρ. 2 […]Αν κανένα Κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του Κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής

37 παρ. 3. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και, εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και, σε περίπτωση αποτυχίας, αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή

37 παρ. 4 Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρείς ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο Αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από την ανάθεση κάθε εντολής»

Από τις ανωτέρω σαφείς και ανεπίδεκτες επινοημένων ερμηνειών διατάξεις προκύπτει ότι, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό προς εσάς, οφείλατε να με ενημερώσετε, αφού δεν έπραξε κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός, και να έρθετε σε θεσμική επαφή και συνεννόηση μαζί μου για την εκκίνηση της ανωτέρω Συνταγματικής διαδικασίας, η οποία δεν διαπνέεται από τις επιθυμίες του παραιτούμενου Πρωθυπουργού αλλά από την Συνταγματική επιταγή εξάντλησης της διερεύνησης δυνατότητας σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Επειδή η Βουλή, από την οποία αντλεί την εμπιστοσύνη η Κυβέρνηση, και από την οποία εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί κυρίαρχο όργανο της Δημοκρατίας και, μάλιστα, το μόνο άμεσα εκλεγμένο από το λαό, κάθε αντίληψη και δήθεν ερμηνεία που επιτρέπει την παράκαμψή της ή την βεβιασμένη διάλυσή της, χωρίς την τήρηση των συνταγματικών διαδικασιών είναι αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και βαθιά αντιδραστική. Εξάλλου, για να γίνει η ανάθεση των εντολών, το Σύνταγμα ρητώς προβλέπει τη σύμπραξη του/της Προέδρου της Βουλής και περιγράφει τη σύμπραξη αυτή ως ανακοίνωση από τον/την Πρόεδρο της Βουλής της δύναμης των Κομμάτων στη Βουλή, ανακοίνωση η οποία γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής. Μάλιστα, η έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης των διερευνητικών εντολών μπορεί να γίνει μέχρι και 3 ημέρες από αυτήν την ανακοίνωση.

Ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης 20 Αυγούστου 2015 από τα Μέσα Ενημέρωσης πληροφορήθηκα την παραίτηση της Κυβέρνησης. Επίσης από τα Μέσα Ενημέρωσης πληροφορήθηκα την εκ μέρους σας εκκίνηση διαδικασίας ανάθεσης εντολών όχι προς τον Αρχηγό του πρώτου Κόμματος, αλλά προς τον Αρχηγό του δεύτερου Κόμματος και, μάλιστα, με νυχτερινό ηλεκτρονικό μήνυμα (email), προφανώς ως μία απόπειρα αντισυνταγματικής σύντμησης του χρόνου αλλά και δρομολόγησης της διάλυσης της Βουλής. Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζω ότι ούτε συνεδρίασε ούτε ενημερώθηκε ούτε ερωτήθηκε ποτέ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του πρώτου σε δύναμη Κόμματος σχετικά με ενδεχόμενη παραίτηση της Κυβέρνησης ή σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και, επομένως, ουδέποτε απέσυρε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των μέχρι χθες 149 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την εμπιστοσύνη της προς την Κυβέρνηση. Συνεπώς, από το βράδυ της Πέμπτης, αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά παρακάμφθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του πρώτου Κόμματος και τα μέλη της, σε μία διαδικασία που προδήλως αφορά ακριβώς και πρωτίστως τους βουλευτές και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ως γνήσιους εκφραστές της λαϊκής κυριαρχίας.

Μολονότι με δηλώσεις μου το βράδυ της Πέμπτης 20 Αυγούστου 2015 επεσήμανα το θεσμικό ολίσθημα και γνωστοποίησα ότι πρέπει να υπάρξει θεσμική ενημέρωση και συνεννόηση και, μολονότι και το πρωί της Παρασκευής 21 Αυγούστου 2015 και ώρα 09.30 κάλεσα τηλεφωνικά στο γραφείο σας, προ της συναντήσεώς σας με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έλαβα την διαβεβαίωση της ιδιαιτέρας σας ότι «Μπαίνετε στο γραφείο σε 2 λεπτά και θα με καλέσετε», δεν το πράξατε, αλλά επιμείνατε στην προώθηση μιας αντισυνταγματικής διαδικασίας. Και, μάλιστα, ενώ ήδη πλέον διαφαινόταν η, δεδομένης της αιφνίδιας πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης, μεταβολή της σύνθεσης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στη Βουλή (διαδικασία που λαμβάνει υπ’ όψιν του ως πιθανή και το Σύνταγμα, γι΄ αυτό και προβλέπει ένα τριήμερο μέχρι την έναρξη ανάθεσης των εντολών, αλλά και υποχρεωτική ανακοίνωση της δύναμης των Κομμάτων πριν από την ανάθεση κάθε εντολής).

Στην τηλεφωνική θεσμική μου διαμαρτυρία αντιτείνατε ερμηνείες με αναφορές στην «περίπτωση Παπαδήμου», ενώ είναι γνωστό ότι ο σχηματισμός εκείνης της Κυβέρνησης έχει χαρακτηρισθεί ως εκτροπή εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και στον προκάτοχό σας κ. Παπούλια και διατυπώσατε τη θέση ότι «είναι αυτονόητη η σύνθεση της Βουλής» αλλά και ότι «τώρα που δημιουργήθηκε νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα μου ζητήσετε, με έγγραφό σας, επίσημη ενημέρωση». Σας απάντησα ότι επιμένω και αναμένω να τηρηθεί το Σύνταγμα, το οποίο έχει παραβιασθεί και εξακολουθεί να παραβιάζεται. Τα ανωτέρω σας τα υπενθυμίζω, προς αποκατάσταση και της πραγματικότητας του περιεχομένου της συνομιλίας μας, αφού με θλιβερές διαρροές εμφανίζεται το κατά τους κύκλους, πηγές, συνεργάτες περιεχόμενο…

Κύριε Πρόεδρε,

Αναμένοντας να πράξετε τα δέοντα για να αποκαταστήσετε τη θεσμική εκτροπή που έχει καταγραφεί, σας ενημερώνω, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής ότι επήλθε ουσιώδης μεταβολή στη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Ειδικότερα, 25 βουλευτές που μέχρι χθές ανήκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησαν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον τίτλο «Λαϊκή Ενότητα» και επικεφαλής τον βουλευτή Παναγιώτη Λαφαζάνη. Μετά από αυτή τη μεταβολή, η 1η σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα εξακολουθεί να είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με 124 βουλευτές, ενώ η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Λαϊκής Ενότητας» κατατάσσεται 3η σε δύναμη, με 25 βουλευτές. Οι υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες διατηρούν την ίδια δύναμη. Επίσης, έχει υπάρξει παραίτηση δύο μελών της Βουλής, του κ. Δαμαβολίτη από την Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. και του κ. Χουντή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση των οποίων ορκίσθηκαν βουλευτές οι επιλαχόντες των αντίστοιχων συνδυασμών και Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Κύριε Πρόεδρε,

Η δική μου άποψη, θεσμική και προσωπική, για τον ρόλο, την αποστολή και την ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει αλλάξει από τότε που δημόσια, επώνυμα και επίσημα επέκρινα τον προκάτοχό σας κ. Παπούλια για τις αντιθεσμικές παρεμβάσεις του προς στήριξη των Μνημονιακών Κυβερνήσεων και των πρωταγωνιστών τους, ακόμη και με απροειδοποίητο κλείσιμο της Βουλής, προς παραγραφή ποινικών ευθυνών για σκάνδαλα. Η άποψή μου δεν έχει αλλάξει από τότε που αντιτάχθηκα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την προηγούμενη Βουλή, ακριβώς λόγω της διαφανούς πρόθεσης της προηγούμενης Μνημονιακής Κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως εργαλείο προώθησης της Μνημονιακής απολυταρχίας και ως όργανο τρώσης της Δημοκρατίας. Η άποψή μου, τέλος, για τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει αλλάξει από τότε που σας ανακοίνωσα την εκλογή σας ως Προέδρου, από την παρούσα Βουλή. Το εάν θα επιλέξετε να χαρακτηρίσετε τις απόψεις μου ως «προσωπικές», όπως κάνατε με την επιστολή σας, όταν σας ζήτησα να κοινοποιήσετε στους ομολόγους σας την επιστολή μου για την επίθεση στη δημοκρατία από τους δανειστές, είναι αδιάφορο και, τελικώς, απηχεί τις δικές σας προσωπικές απόψεις και επιλογές, που όμως έχουν βαρύ θεσμικό αντίκτυπο. Σε ό,τι με αφορά και θεσμικά και προσωπικά λυπάμαι που δεν επικράτησαν οι απόψεις του Προκόπη Παυλόπουλου που συνέγραψε 2 βιβλία και αμέτρητα άρθρα για την αντισυνταγματικότητα των Μνημονίων, αλλά του Προκόπη Παυλόπουλου που ψήφισε όλες τις μνημονιακές διατάξεις με τον πρόλογο ότι διαφωνεί και τον επίλογο ότι δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά.

Τέλος, με την παρούσα, εν όψει των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί και της επιταγής πλήρους ενημέρωσης των πολιτών για διαδικασίες που αφορούν τον πυρήνα της Δημοκρατίας, παρακαλώ να διαβιβάσετε στη Βουλή τα πρακτικά των συναντήσεων των πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία σας, ιδιαιτέρως δε της συνάντησης της 6ης Ιουλίου 2015, που συνεκλήθη την επομένη του Δημοψηφίσματος και προ της δρομολόγησης υπογραφής του 3ου Μνημονίου. Για τη σχετική διαβίβαση, εφόσον υποβαλλόταν αίτημα από τη Βουλή, είχατε ο ίδιος δεσμευθεί προς εμένα κατά την διαδικασία οργάνωσης της τήρησης των πρακτικών, η οποία γίνεται από τις υπηρεσίες της Βουλής, που συνέδραμαν με εντολή μου και κατόπιν αιτήματός σας.

Με θεσμική ευθύνη και συνείδηση,

Η Πρόεδρος της Βουλής

Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου

Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κωνσταντοπούλου

«Εφαρμόζω στο ακέραιο το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος», επισημαίνει σε απαντητική του επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Προς την

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κα Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2015

Κυρία Πρόεδρε,

Αντιπαρέρχομαι, καθώς άλλωστε επιβάλλει ο θεσμικός μου ρόλος κατά το Σύνταγμα, το ύφος και σημαντικό μέρος του περιεχομένου της με αριθμ. πρωτ. 2939/22.8.2015 επιστολής σας για τα οποία, όπως είναι αυτονόητο, αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη ενόψει του δικού σας θεσμικού ρόλου ως Προέδρου της Βουλής, ιδίως υπ’ αυτές τις τόσο κρίσιμες για την Χώρα μας περιστάσεις. Επομένως, σας απαντώ μόνον επί των σημείων εκείνων της επιστολής σας ως προς τα οποία οφείλω να σας απαντήσω σεβόμενος την αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και αποκλειστικώς με θεσμικούς όρους.

Κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, στις οποίες αναφέρεσθε, εφαρμόζω στο ακέραιο –κατά γενική ομολογία, που δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί - το γράμμα και του πνεύμα του Συντάγματος, ακολουθώντας την πάγια -και ουσιαστικώς ομοφώνως αποδεκτή στην επιστήμη του δημόσιου δικαίου- ερμηνεία του συνδυασμού των διατάξεων των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 2, 3 και 4 του Συντάγματος, οι οποίες ρυθμίζουν κατά βάση τις έννομες συνέπειες της παραίτησης της Κυβέρνησης. Οι, καταφανώς καινοφανείς, ερμηνευτικές απόψεις σας, με βάση τις οποίες διεκδικείτε αρμοδιότητα in concreto ως Πρόεδρος της Βουλής, είναι προδήλως νομικώς αβάσιμες. Προφανώς επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη –θέλω να πιστεύω εκ παραδρομής- την εντελώς αυτονόητη διάκριση μεταξύ ευθείας εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 2, 3, και 4 του Συντάγματος ύστερα από εκλογές και μόνον, και ανάλογης εφαρμογής σε περίπτωση παραίτησης της Κυβέρνησης, όπως ρητώς ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 38 παρ. 1 του Συντάγματος υιοθετώντας την συνήθη μέθοδο της παραπομπής.

Ως προς το αίτημά σας για διαβίβαση στην Βουλή των πρακτικών της υπό την προεδρία μου σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015 –η οποία είναι και η μόνη που συνεκλήθη, απορώ δε πως αγνοείτε το γεγονός αυτό αναφερόμενη σε, δήθεν, «συναντήσεις» (σελ. 5 της επιστολής σας)- οφείλετε να γνωρίζετε, ως Πρόεδρος της Βουλής, τον τρόπο με τον οποίον ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να διατυπωθεί παραδεκτώς από νομική άποψη εκ μέρους της Βουλής, ήτοι μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, φυσικά κατά τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό, άλλωστε, σας είχα καταστήσει σαφές όταν μου θέσατε, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, προφορικώς το ζήτημα. Αφού οιαδήποτε άλλη διαβίβαση θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Η απάντησή μου αυτή απηχεί την εδραία πεποίθησή μου, και ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η ορθή και δημοκρατική ερμηνεία κι εφαρμογή του Συντάγματος, ακριβώς λόγω της θεσμικής του πεμπτουσίας ως θεμελίου του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, είναι αντίθετη προς κάθε έννοια «αυθεντίας» -και συνακόλουθης «αποκλειστικότητας»- ιδίως όταν αυτή εκδηλώνεται ex cathedra και υπό συνθήκες αντίστοιχης προνομιακής –δηλαδή κατ’ ουσίαν καταχρηστικής- δημοσιότητας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η ανοιχτή κόντρα και με το Μαξίμου

Η κ. Κωνσταντοπούλου στο σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Λαϊκή Ενότητα», Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο πλαίσιο της συνάντησή τους, το πρωί του Σαββάτου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραιτήθηκε στα μουλωχτά.

«Είναι από τις οχληρές παραμέτρους της διαδικασίας ανάθεσης διερευνητικών εντολών, ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από μια κυβέρνηση που επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, μη ενημερώνοντας τη Βούλη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρασιωπά την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας από τη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής.
Όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου, για όλη τη διαδικασία είχαν πλήρη ενημέρωση οι εκβιαστές δανειστές, αλλά στερήθηκε ενημέρωσης η Βουλή.

Μαξίμου: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι απλά μία λάθος επιλογή

Στην αντεπίθεση πέρασε το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση για την Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας: «Η Πρόεδρος της Βουλής συμπεριφέρεται ως δικτάτορας, θεωρεί πως είναι το θεσμικό επίκεντρο του πολιτεύματος, ενώ είναι απλά μια λάθος επιλογή».

Η Κωνσταντοπούλου συγκάλεσε νέα Διάσκεψη των Προέδρων για την Κυριακή

Για σήμερα το βράδυ συγκάλεσε, εκ νέου, τη Διάσκεψη των προέδρων, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την απόφαση για την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης, λόγω μη απαρτίας.

Συγκεκριμένα, στη προγραμματισμένη συνεδρίαση παρέστησαν μόνο τα στελέχη του νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού «Λαϊκή Ενότητα» -που είναι μέλη της Διάσκεψης- και κανένας εκπρόσωπος από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, και έτσι υπήρξε απόφαση για αναβολή της συνεδρίασης για σήμερα το βράδυ στις 20:00.