ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξιάδης: Δεν αλλάζει τίποτα στον ΕΝΦΙΑ για το 2015

Αλεξιάδης: Δεν αλλάζει τίποτα στον ΕΝΦΙΑ για το 2015

«Θα ισχύσει ότι ίσχυσε και πέρυσι για τον ΕΝΦΙΑ», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι μόνο τα προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της συμφωνίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης διευκρινίζοντας ότι δεν είναι οι τελικές συνολικές φορολογικές αλλαγές, τις οποίες επεξεργάζεται και θα φέρει η κυβέρνηση.

«Κάναμε και θα κάνουμε αλλαγές γιατί δεν φοβόμαστε τη δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, ενώ απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ, έκανε λόγο για υποκρισία της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Φέτος δεν αλλάζει τίποτα, θα ισχύσει ότι ίσχυσε και πέρσι. Απλά τακτοποιεί νομοθετικά αυτό που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη συμφωνία. Με το νομοσχέδιο δεν μπαίνει νέος φόρος, δεν αυξάνουμε τον ΕΝΦΙΑ, ορίζουμε ότι η κατάργηση απαλλαγής ισχύει από 1/1/2015. Πάμε να υλοποιήσουμε αυτό που ψηφίσαμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, «για λόγους μηχανογραφικούς σταματά η διαδικασία», ενώ σημείωσε πως με το νόμο που ψήφισε το προηγούμενο καθεστώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν χαριζόταν ούτε ένα ευρώ, ενώ αντίθετα, με το νέο νόμο, θα χαρίζεται.

Ακόμα, για τη ρύθμιση των «100 δόσεων», ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απεγκλωβιστούν από το οικονομικό αδιέξοδο.

«Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να φέρουμε προς υλοποίηση αυτό που ψηφίστηκε με τα προαπαιτούμενα . Γίνεται σαφέστατο ότι δεν χάνουν από τη ρύθμιση. Εκεί που ήταν τρεις μήνες μειώθηκε στον ένα μήνα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχίζεται», τόνισε.

«Αποδείξαμε ότι η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν πολιτική αναγκαιότητα με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αντίθετα από εσάς που ήταν πολιτική λιτότητας και βαρβαρότητας, για εμάς είναι πολιτική αναγκαιότητα γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε για να πάμε τη χώρα δυο βήματα παραπέρα», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Αλεξιάδης, επανήλθε στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ και στη φοροδιαφυγή, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ειδικά για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, εμείς ανοίξαμε το θέμα και είπαμε θα δοθεί λύση. Για όσους αγωνιούν λοιπόν, τους λέμε ότι τελειώνει η ιστορία και θα έρθει η διάταξη».