ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ελληνοαμερικανός σύμβουλος Geanakoplos και τα «κόκκινα δάνεια»

Ο ελληνοαμερικανός σύμβουλος Geanakoplos και τα «κόκκινα δάνεια»

Το «κρυφτούλι» της ελληνικής κυβέρνησης με τη διαχείρηση των «κόκκινων δανείων», ο John Geanakoplos και το νανούρισμα με τον Μίκη Θεοδωράκη…

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ - ΙΘΥΝΩΝ ΝΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ HEDGE FUNDS

Της Γεωργίας Λινάρδου

Μπορεί να μην είναι παγκόσμια, σίγουρα όμως είναι μία πικρή ελληνική πρωτοτυπία: Η Ελλάδα διώχνει τους ανθρώπους της εκτός χώρας και στη συνέχεια ακριβοπληρώνει τις γνώσεις που απέκτησαν «εκτός» για να τη βοηθήσουν να σωθεί «εντός»!

Θα μπορούσε να ήταν το κυρίαρχο θέμα για την επιλογή του ελληνοαμερικανού συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης John Geanakoplos για το θέμα των«κόκκινων δανείων», εάν ο ίδιος δε διέθετε ένα αρκετά πλούσιο βιογραφικό σε αμερικανικές εταιρείες διαχείρισης ενυπόθηκων δανείων.

Ο «πολυπόθητος» σύμβουλος για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», John Geanakoplos της Effie και του Deno, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale συμπεριλαμβάνονταν στη φετινή λίστα για το Νόμπελ Οικονομίας.

Πόσοι στ' αλήθεια Ελληνες ασχολήθηκαν να μάθουν για την υποψηφιότητά του και πόσοι ενδιαφέρονται να δουν αν έκλεισε το «deal» με την ελληνική κυβέρνηση και τον John Geanakoplos ο οποίος φέρεται ως επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο; Και άραγε που κατέληξε η πρόταση για την απομείωση του ελληνικού χρέους την οποίαν ετοίμαζε;

Αυτός ο νέος σύμβουλος της κυβέρνησης, είναι συνέταιρος από το 1995 μιας επενδυτικής εταιρείας (με εξειδίκευση στα ενυπόθηκα δάνεια) της Ellington Management Capital. Αυτό αναφέρεται στο επίσημο βιογραφικό του που τελεί υπό καθεστώς συνεχών ανανεώσεων καθώς ο κορυφαίος οικονομολογος, είναι υπερδραστήριος. Κυβερνητικά στελέχη, βέβαια, θέλουν να τον απεμπλέξουν (τουλάχιστον επικοινωνιακά) από την συγκεκριμένη του δραστηριότητα. Εννοείται, λόγω ασυμβίβαστου. Οπως και να' χει ο John εδώ και χρόνια κατέχει τη θέση του Management Director στη συγκεκριμένη εταιρεία και δεν σκοπεύουν να... τον αφήσουν να τα εγκαταλείψει, καθ' ότι θεωρείται το «ισχυρό μυαλό» στην Ellington!

Επίτιμος διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τον Ιούνιο του 2011 ανακηρύχθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τότε ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Νίκος Βέττας αναφέρθηκε εκτενώς στους γονείς του κορυφαίου πανεπιστημιακού του Yale, την Effie Geanakoplos η οποία εργαζόταν στο τμήμα ψυχολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου (στο Κέντρο Παιδικής Μελέτης) και τον Deno John Giannakoplos ο οποίος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς μελετητές της Βυζαντινής Ιστορίας κτλ. Το 1962 ο πατέρας του John ήταν ο πρώτος ορθόδοξος που προσκαλέστηκε να παρακολουθήσει το Συμβούλιο ΙΙ στο Βατικανό. Τέσσερα χρόνια μετά, έλαβε την υψηλότερη τιμητική διάκριση, τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Βασιλέως Γεωργίου του Α’ για τη συμβολή του στον ελληνικό πολιτισμό. Πριν απ’ όλα αυτά, βέβαια, πρωταγωνιστούσε ως «πρώτο βιολί» στη Συμφωνική Ορχήστρα της Μινεάπολης, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Ο John Geanakoplos θεωρείται ο ενορχηστρωτής της δημιουργίας Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Yale.
Όπως μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Βέττας το 2011, όταν ο Geanakoplos έβαζε τους δυο του γιους να κοιμηθούν το βράδυ, επέλεγε ν’ ακούν για νανούρισμα τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Είπε ο Νίκος Βέττας τη βραδιά της ανάδειξης του Geanakoplos σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ισως τα παιδιά να είχαν κάποια δυσκολία να κοιμηθούν ακούγοντας Μίκη Θεοδωράκη, αλλά είμαι σίγουρος ότι με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να τους “περάσει”-“μεταδόσει” το ελληνικό πνεύμα». Οι γιοι, πάντως, του John Geanakoplos έχουν ελληνικά ονόματα: Κωνσταντίνος και Φίλιππος-Αλέξανδρος.

Ο Νίκος Βέττας, έκλεισε την ομιλία του τη βραδιά της απονομής επισημαινοντας μεταξύ άλλων πως: «Είναι αλήθεια ότι η παρουσία του στο μίζερο και θλιβερό περιβάλλον αυτού του κτιρίου σήμερα ίσως είναι λίγο παράταιρη. Στις πολύ δύσκολες εποχές για τη χώρα μας η αντίθεση που δημιουργεί η παρουσία του Geanakolplos, ελπίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως φάρος και πρόκληση προοπτικής και αισιοδοξίας για κάθε έναν από τους αποφοίτους μας σήμερα και για όλους εμάς»...

Η Ellington, η Kidder Peabody και ο κύριος «κόκκινα δάνεια»

Μέχρι το 1995 οπότε και ιδρύθηκε η επενδυτική Ellington, ο John Geanakoplos εργαζόταν ως Manager Director σε μία ακόμη επενδυτική εταιρεία, την Kidder Peabody η οποία στο παρελθόν έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών για απάτη. Ηταν το 1994 όταν ο Joseph Jett, διαπραγματευτής ομολόγων δημοσίου στην εταιρεία διέπραξε και κατηγορήθηκε γι’ αυτό, απάτη με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Πως συνέβη;

Το ελαττωματικό λογισμικό σύστημα της Kidder Peabody του άνοιξε «παράθυρο» για να εμφανίσει πλαστά κέρδη από συναλλαγές ύψους 300 εκατ. δολλαρίων. Μάλιστα, το 2004 η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) προχώρησε σε κατάσχεση 8,2 εκατ. δολαρίων από τον λογαριασμό του Jett (προέρχονταν από μπόνους) και τον έδιωξε από το χρηματιστήριο!

Όπως και να’ χει, ο John Geanakoplos αποτελεί ένα ισχυρό μυαλό στην κατηγορία των αμερικανικών εταιρειών distress fund (σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η Ellington) που επιθυμούν διακαώς να εισέλθουν στην ελληνική αγορά, παρά την αντίθετη επιθυμία (όπως εκφράστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις) του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Με την επιλογή του Geanakoplos υπάρχει ένα «θέμα». Όπως επισημαίνει και δημοσίευμα της εφημερίδας ΒΗΜΑ (11/10/2015): «Εκτός βεβαίως του ότι ένα στέλεχος αμερικανικού hedge fund είναι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος, πράγμα που του επιτρέπει να γνωρίζει αναλυτικά στοιχεία όχι μόνον για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ιδιωτικό χρέος, εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η επιλογή του έγινε χωρίς διαγωνισμό ή due diligence».

Σχετικές ειδήσεις