ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Μητσοτάκη που τρέμει ο Τσίπρας

Το σχέδιο Μητσοτάκη που τρέμει ο Τσίπρας

Η έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «τιμόνι» της Νέας Δημοκρατίας με τη νίκη-ανατροπή που πέτυχε έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις 10 Ιανουαρίου έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καταδεικνύοντας ότι «στην πολιτική, όπως συνήθως και στη ζωή, όταν κάποιος κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια, τότε ο Θεός γελάει».

Οι πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά την εκλογή Κυριάκου, οι συμμαχίες και ο φόβος του Τσίπρα

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Δεν είναι υπερβολή: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ποντάριζε πολύ σε μια νίκη Μεϊμαράκη στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμούσε σίγουρα να έχει απέναντί του τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ ως εκλογικό αντίπαλο, αναμένοντας από εκείνον μια πολιτική προσεκτικής ανοχής: αντιπολίτευση μεν, αλλά και μια επίφαση συναίνεσης στα μεγάλα και τα δύσκολα ζητήματα, όπως οι απαιτήσεις του «Μνημονίου 3».

Ίσως γιατί ο πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι το λεγόμενο «καραμανλικό μπλοκ» θα μπορούσε να ασκήσει καταλυτική επιρροή στη βάση της «γαλάζιας» παράταξης. Αντ’ αυτού, το Μαξίμου βρίσκεται πλέον μπροστά με ένα πολιτικό πρόσωπο, το νέο πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος έδειξε από την πρώτη κιόλας στιγμή του θριάμβου του ότι θα ακολουθήσει σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο εθνικός διάλογος, τουλάχιστον με τον τρόπο που τον εννοούσε και τον οραματιζόταν ο πρωθυπουργός αποτελεί πλέον «κενό γράμμα». Αυτό άφησε να διαφανεί και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης κατά την παρθενική του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ: «Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός, δεν θα δώσω α λα καρτ συναίνεση στον Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά.

Το άνοιγμα στο Κέντρο

Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με έναν ιδιαίτερα υπολογίσιμο αντίπαλο. Εκείνο που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται πολύ περισσότερο προς την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά, ανοίγοντας νέους διαύλους πολιτικής επικοινωνίας με στελέχη κομμάτων που τοποθετούνται ιδεολογικά στον χώρο αυτό.

Κι αν σχηματικά μπορεί κάποιος να πει ότι η εκλογή Μητσοτάκη ήταν μια δόνηση για το «διευθυντήριο» Τσίπρα-Καμμένου, δεν ισχύει το ίδιο για τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Τα «απόνερα» της εκλογής Μητσοτάκη οδήγησαν στη διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, μετά και την ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε ο τελευταίος κατά της Φώφης Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας σπασμωδική και παρωχημένη την τοποθέτησή της απέναντι στο νέο πρόεδρο της ΝΔ (σ.σ. «Με τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μας χωρίζει μια άβυσσος»).

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει την τάση να προχωρήσει σε μια συσπείρωση όλων των δυνάμεων που είχαν ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, γεγονός που καταδεικνύει την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα μέτωπο κατά του «αριστερού λαϊκισμού», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αποκάλεσε στην πρώτη του ομιλία την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ερείσματα στο εξωτερικό

Ένα δεύτερο στοιχείο που φαίνεται ότι προβληματίζει εξίσου τον πρωθυπουργό είναι και τα ισχυρά ερείσματα που δείχνει να διαθέτει ο Κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό, ιδίως σε χώρες, όπως η Γερμανία.

Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες ο γερμανικός Τύπος δημοσιεύει συχνά διθυραμβικά σχόλια και άρθρα για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ, κάτι που για το Μαξίμου ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια του Βερολίνου να αρχίσει εκ νέου να ανακατεύει την «πολιτική μαρμίτα» στην Ελλάδα.

Αυτή η κίνηση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο του Μνημονίου, φαίνεται να ενεργοποιεί αργά, σταθερά και μεθοδικά τα σενάρια περί αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος κι αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει πάση θυσία.

Και στο βάθος οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η σπουδή που δείχνει η κυβέρνηση ως προς το ζήτημα των δημοσκοπήσεων που ήδη «τρέχουν» στον απόηχο της εκλογής Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα «Νέα», το προχθεσινό ραντεβού του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με το ΔΣ των εταιρειών δημοσκοπήσεων στο Μαξίμου και οι παραινέσεις για «δίκαιες» σφυγμομετρήσεις, φανερώνουν έναν έντονο εκνευρισμό της κυβέρνησης.

Μάλιστα, φαίνεται πως η εποχή με τις «πρωτιές» του ΣΥΡΙΖΑ στα γκάλοπ μάλλον έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και όπως όλα δείχνουν, πολλά είναι εκείνα που θα αλλάξουν μέσα στο επόμενο διάστημα ως προς τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύουν τα Παραπολιτικά που κυκλοφορούν σήμερα Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 3,7 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου:

•Νέα Δημοκρατία: 23,6%
•ΣΥΡΙΖΑ: 19,9%
•Χρυσή Αυγή: 4,6%
•Δημοκρατική Συμπαράταξη: 4,1%
•ΚΚΕ: 4,6%
•Ποτάμι: 2,2%
•Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,1%
•Ένωση Κεντρώων: 2,7%
•Λαϊκή Ενότητα: 2,3%
•Άλλο: 2,4%
•Άκυρο/Λευκό: 7,6%
•Δεν θα ψηφίσουν: 14,4%
•Αναποφάσιστοι: 7,1%
•ΔΑ: 2,4%

Τι θα γίνει με το μέτωπο της «λαϊκής πατριωτικής Δεξιάς»

Ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τα προηγούμενα που απασχολεί και την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ, ρέποντας προς το Κέντρο, επιχειρεί να κόψει – με τρόπο βελούδινο, μέχρι στιγμής – τον «ομφάλιο λώρο» με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, γεγονός που τον οδηγεί μακριά από τη φιλοσοφία του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και όλων εκείνων των ultra δεξιών προσώπων που στελέχωναν την κυβέρνηση αλλά και το στενό περιβάλλον των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.

Μέχρι στιγμής, κανένας από αυτούς δεν βγαίνει να μιλήσει ανοικτά για το τι θα πράξουν από εδώ και στο εξής, τηρώντας στάση αναμονής και περιμένοντας μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της «καραμανλικής» πτέρυγας. Οι όποιες ζυμώσεις, πάντως, ως προς τη δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού με γνώμονα την «λαϊκή πατριωτική Δεξιά» αναμένονται μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού, το οποίο θα αποτελέσει και το πρώτο crash test για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης έναντι του Μητσοτάκη

Όπως όλα δείχνουν, στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα στοιχεία, που θεωρεί ως πολιτικές αδυναμίες του Κ. Μητσοτάκη.
Θα επιχειρήσει να περάσει την άποψη ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ εκπροσωπεί τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα, ότι είναι συνεχιστής «πολιτικού τζακιού» και ότι οι σχέσεις του με το κατεστημένο τον κατατάσσουν ουσιαστικά στο παλαιό σύστημα.

Προτού, όμως γίνει αυτό, θα προηγηθεί η «βολιδοσκόπηση» του Κ. Μητσοτάκη από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα: το πρώτο τετ-α-τετ μεταξύ τους την Τρίτη 19 Ιανουαρίου σίγουρα θα κρύβει πολλές ειδήσεις και σίγουρα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από όλους.

Σχετικές ειδήσεις