ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπαν Τσίπρας και Γιούνκερ για προσφυγικό και αξιολόγηση

Τι είπαν Τσίπρας και Γιούνκερ για προσφυγικό και αξιολόγηση

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το προσφυγικό, ενώ φέρεται να έγινε και μια μικρή αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις.

Με τη φράση «κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε» υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο κτήριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικούς κύκλους «ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού».

«Στη μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες. Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών», αναφέρουν ακόμα οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι «τέλος συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων».

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», καταλήγουν κύκλοι του Μαξίμου.

Νωρίτερα, υπενθυμίζεται ότι με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε συναντηθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Το πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα

Για το πρωί της Πέμπτης (11:00) είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσει η εντεκαμερής συνάντηση με την Τουρκία (10 κράτη-μέλη, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Τουρκία).

Νωρίς το απόγευμα (15:45) της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον τσέχο ομόλογό του Μπ.Σομπότκα και τις 16:00 είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα διεξαχθεί η δεύτερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχετικές ειδήσεις