ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: «Πύρρειος» νίκη Τσίπρα – Ψάχνει σωσίβιο στο Σύνταγμα και στις κάλπες

Εκλογικός νόμος: «Πύρρειος» νίκη Τσίπρα – Ψάχνει σωσίβιο στο Σύνταγμα και στις κάλπες

Η κυβέρνηση ναι μεν εξασφάλισε την καθιέρωση της απλής αναλογικής, αλλά αφήνει τον πρωθυπουργό ολομόναχο, να σκέφτεται πώς θα σώσει τον Καμμένο – Δεν του βγήκε η άτυπη ψήφος εμπιστοσύνης που γύρευε και αναζητά διέξοδο σε συνταγματική αναθεώρηση και... εκλογές

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. "Παρών" ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές, κατά ψήφισαν 83, παρών δήλωσαν 19. Η Χρυσή Αυγή είχε αποχωρήσει.

Πρόκειται ωστόσο για μια «πύρρειο» νίκη της κυβέρνησης καθώς, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την εύνοια 200 βουλευτών, για να περάσει τον εκλογικό νόμο με... έναν πόνο και να εφαρμοστούν οι αλλαγές από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ουσιαστικά λοιπόν η κυβέρνηση ναι μεν εξασφάλισε την καθιέρωση της απλής αναλογικής, εντούτοις αφήνει τον πρωθυπουργό ολομόναχο, να σκέφτεται πώς θα σώσει τον Πάνο Καμμένο και τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».

Το γνωρίζει και ο ίδιος πως απομονώνεται καθώς, ο κυβερνητικός του εταίρος στο πολιτικό πείραμα της «Αριστερής Ελπίδας», ο Πάνος Καμμένος, βλέπει – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – τη Βουλή με τα... κιάλια και ο ίδιος μένει χωρίς συμμάχους στην πολιτική σκακιέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας γύρευε απόψε στη Βουλή μια άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία δεν του βγήκε και πλέον εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με δεδομένο τις πιέσεις από το εξωτερικό αλλά και την κοινωνική ένταση στο εσωτερικό λόγω των σκληρών μέτρων που αρχίζει να "αισθάνεται" η κοινωνία.

Πώς θα σώσει λοιπόν την παρτίδα ο κ. Τσίπρας;

Μπροστά σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως έχει αρχίσει να δέχεται και νέες εισηγήσεις να επισπεύσει τη συνταγματική αναθεώρηση.

Τις θέσεις της κυβέρνησης θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση στις 25 Ιουλίου. Το κρίσιμο θέμα είναι η απευθείας από τον λαό εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Θεωρείται βέβαιο, ότι η πρόταση αυτή, όταν θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η σχετική ψηφοφορία, θα συγκεντρώσει 180 ψήφους, ώστε στην επόμενη Βουλή να αρκούν 151 ψήφοι για να γίνει άρθρο του Συντάγματος.
...και στο βάθος εκλογές

Για την αντιπολίτευση, η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει τώρα το θέμα του εκλογικού νόμου συνδέεται με τις προθέσεις της για πρόωρες εκλογές.

Η αδυναμία της να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους δείχνει την πολιτική της απομόνωση, την οποία ο πρωθυπουργός προσπάθησε να... σπάσει με τα ραντεβού που έκανε με παράγοντες της εξωκοινοβουλευτικής κεντροαριστεράς, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Φώτη Κουβέλη και που ερμηνεύθηκαν σαν πρόβα για το μέτωπο της κεντροαριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης ήταν να διαμορφώσει ένα εκλογικό σύστημα που θα της επιτρέψει να παραμείνει σαν βασικός πόλος του πολιτικού συστήματος όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.

Η πολιτική απομόνωση επιτείνει το αίσθημα αδιεξόδου που δημιουργεί η οικονομική ασφυξία και φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες κάλπες. Ορόσημο είναι ο μήνας Οκτώβριος και η δεύτερη αξιολόγηση. Μέχρι τότε όμως θα έχουν φανεί η συνέπειες από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση και επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Παράλληλα η απελευθέρωση των πλειστηριασμών για επιχειρήσεις και κατοικίες και το ζήτημα των εργασιακών αυξάνουν τις πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου που βλέπει την κλεψύδρα να αδειάζει επικίνδυνα και ταχύτατα.

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει αυτό τον συνδυασμό και για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο κίνδυνος να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ και να επιστρέψει στα ποσοστά του 4 - 5%.

Οι εκλογές λοιπόν αρχίζουν να γίνονται ορατές...

Οι διαφοροποιήσεις

Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του βουλευτή του κόμματος Γιάννη Δημαρά.

Ο κ. Δημαράς ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3 του εκλογικού νόμου που διατηρεί το πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 3%.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε δώσει «γραμμή» στους βουλευτές του Ποταμιού, για κατά συνείδηση ψήφο στα άρθρα του νομοσχεδίου. Ετσι «παρών» στο άρθρο 2 για την απλή αναλογική ψήφισαν ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Δανέλης και ο Σπύρος Λυκούδης. Παρών στο άρθρο 1 το οποίο αφορά την ψήφο στα 17 ψήφισε ο Γιώργος Αμυράς. Τέλος, παρών στο άρθρο 1 και το άρθρο 3 (κατώφλι εισόδου 3%) ψήφισε ο μουσουλμάνος βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε παρών στο άρθρο 2, στο άρθρο 1 ναι και στα υπόλοιπα όχι. Ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε σε όλα τα άρθρα ναι, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος παρών στο 1 και στα υπόλοιπα όχι, όπως επίσης και ο Χάρης Θεοχάρης.

Σχετικές ειδήσεις