ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» σε slow motion αλλά τα λεφτά φτάνουν μέχρι το Νοέμβριο!

Η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» σε slow motion αλλά τα λεφτά φτάνουν μέχρι το Νοέμβριο!

Τα «παλιά καλά» της πρώτης αριστερής διακυβέρνησης φαίνεται πως έχει ξεκινήσει εκ νέου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς τρεις μήνες μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η υλοποίηση των συνολικά 15 προαπαιτούμενων κινήσεων που οδηγούν στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ μοιάζει να κινείται με ρυθμούς χελώνας, τη στιγμή που τα 1,7 δισ. ευρώ από αυτά τα χρήματα θα πρέπει οδηγηθούν στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.

Με άδεια χέρια ετοιμάζεται να πάει ο Τσακαλώτος στο Eurogroup – Στον «αέρα» σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ – Σήμα κινδύνου καθώς στερεύουν τα δημόσια έσοδα

Η κυβέρνηση μοιάζει να μη βιάζεται καθόλου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όμως τα μηνύματα που έρχονται κυρίως από την πλευρά της Ευρώπης δεν είναι καθόλου ευχάριστα και ήδη όλα δείχνουν πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ακούσει τα «εξ αμάξης» από τους Ευρωπαίους εταίρους κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στην Μπρατισλάβα.

Ήταν, άλλωστε, χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt Global» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το οποίο επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στη Ευρωζώνη, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει καμία απολύτως ενίσχυση πριν από το 2017.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, μιας και τα όσα συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3», προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην «πρέσα» της ύφεσης και οι πολίτες στη «μέγγενη» μιας ληστρικής υπερφορολόγησης.

Το ζητούμενο είναι τι ακριβώς θα παρουσιάσει ως ατζέντα ο κ. Τσακαλώτος στην Μπρατισλάβα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως οι περισσότεροι συνομολογούν ότι έχουμε μείνει πίσω. Και βεβαίως εδώ εγείρεται και το ερώτημα, εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναλάβει τις «καθυστερήσεις» που είχε κάνει επί θητείας Βαρουφάκη, γεγονός που οδήγησε τη χώρα στα capital controls και την οικονομική ασφυξία.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως ήδη οι Βρυξέλλες, διά στόματος του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, έχουν προειδοποιήσει την Ελλάδα πως πρέπει να κινηθεί πλέον πολύ γρήγορα.

Φυσικά, κανείς δεν λέει πως αυτές οι «μεταρρυθμίσεις», όπως αναφέρονται στην ορολογία των δανειστών, είναι εύκολες. Το αντίθετο, μάλιστα.

Λεφτά… δεν υπάρχουν!

Κι ενώ η κυβέρνηση άρχισε και πάλι να επιδίδεται στη γνωστή κι αγαπημένη της τακτική του slow motion (ελλ. αργή κίνηση), η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε συναγερμό.

Ήδη, όπως εκτιμούν γνώστες της αγοράς, έχει επέλθει σημαντική «κόπωση» στα φορολογικά έσοδα, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πληγεί σοβαρά από την καταιγιστική φορολόγηση, ενώ ήδη ακόμη και εκείνοι, είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις, που είχαν μπει σε διαδικασία ρύθμισης και διακανονισμού των οφειλών τους, αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν ακόμη και σε αυτές τις υποχρεώσεις τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών έβλεπε τα «μαύρα σύννεφα» ήδη από τον Ιούλιο. Ωστόσο πλέον, εκφράζονται φόβοι πως οι ροές των δημοσίων εσόδων οδηγούνται σε πλήρη εξάντληση από τα τέλη Οκτωβρίου του 2016.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τρέξει να «κλείσει» τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ για χάρη των δανειστών, αλλά για να μπορέσει να εξασφαλίσει πως μέσα στο Νοέμβριο ο κρατικός κορβανάς δεν θα μείνει άδειος!

Εξάλλου, όσο η Αθήνα καθυστερεί, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η Ελλάδα βρίσκεται για έκτη συνεχή χρονιά να στροβιλίζεται επικίνδυνα στη δίνη των Μνημονίων, με την οικονομία της να μοιάζει πλέον ανήμπορη να ξεφύγει από αυτό το φαύλο κύκλο».

Τα ψέματα για την κυβέρνηση των «διαπραγματευτών» έχουν πλέον τελειώσει και πλέον μένει να αποδειχθεί, και μάλιστα πολύ πιο σύντομα απ’ όσο υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο, εάν υφίσταται διαπραγμάτευση ή εάν θα εφεύρουμε για ακόμη μία φορά ένα νέο Μνημόνιο, για να… γλιτώσουμε από το προηγούμενο.

Σχετικές ειδήσεις