ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Θα μειώσω ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Θα μειώσω ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές

Σε «συμφωνία αλήθειας» κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος της ΝΔ,Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, όπου παρουσίασε σχέδιο εξόδου από την κρίση.

«ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ο κ. Μητσοτάκης ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο την απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία».

Ο «οδικός χάρτης» βασίζεται στη μείωση της φορολογίας, στην ανάπτυξη της υγιούς, όπως είπε επιχειρηματικότητας και σε κοινωνικές παροχές όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση στο μισό του ειδικού τέλους για την ΕΡΤ και σε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός διετίας.

Παρουσίασε δε αριθμητικά στοιχεία με περιστολή δαπανών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ως μέτρα άμεσης εφαρμογής παρουσίασε τα εξής:

Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα

Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί

Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ

Επίσης θέτοντας ως προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, είπε ότι πρόθεσή του είναι να γίνουν οι εξής αλλαγές:

Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

«Η "ανάσα" 2,6 δις ευρώ από τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δικαιότερη κατανομή της φορολογίας θα μας βοηθήσουν να ελαφρύνουμε το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα που παράγει, που πάει την πατρίδα μπροστά» σημείωσε.

Παρουσίασε δε και τα εξής στοιχεία για την περιστολή δαπανών:

1. 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
2. 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
3. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
4. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
5. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
6. 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
7. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
8. 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
9. 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
10. 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

«Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ. Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας» είπε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι θα δώσει στοχευμένα φορολογικά κίνητρα στις νέες επενδύσεις:

1. Αυξάνουμε τις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.
2. Μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.
3. Στηρίζουμε τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.

«Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα «Μαδούρο» δεν χωρούν. Όσο κι αν κάποιοι τους θαυμάζουν», είπε σε άλλο σημείο.

Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στα θέματα της Παιδείας, την οποία έθεσ εως προτεραιότητα.

Ακόμη, σημειώσε ότι θα δοθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε όσους το έχουν ανάγκη.

«Δέσμευση μου είναι ότι εντός 2 ετών θα χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες που θα το έχουν ανάγκη. Με εισοδηματικά κριτήρια, στοχεύοντας στους έχοντες πραγματική ανάγκη θα χορηγείται μηναίο επίδομα σε ρευστό. Εξορθολογούμε τα επιδόματα και τις παροχές σε είδος που δημιουργούν μεγάλη γραφειοκρατία και διοικητικό βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Σχετικές ειδήσεις