ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες - Παππάς στη Βουλή: Ο διαγωνισμός ήταν άψογος από κάθε άποψη

Τηλεοπτικές άδειες - Παππάς στη Βουλή: Ο διαγωνισμός ήταν άψογος από κάθε άποψη

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε το πρωί της Παρασκευής (23/09/2016) ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Ιάσονα Φωτήλα, για τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Καλογρίτσα και το «πόθεν έσχες» του αλλά και όσα αφορούν στη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών.

«ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ»

Στην εισήγησή του ενώπιον του Σώματος, ο κ. Φωτήλας, απευθυνόμενος προς τον κ. Παππά, χαρακτήρισε τον διαγωνισμό ως «φιάσκο» και ζήτησε εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.

«Σε αυτό τον διαγωνισμό έχουν γίνει αρκετές ενστάσεις. Αυτή η διαδικασία του διαγωνισμού προστάτεψε με πολλαπλά επίπεδα ελέγχου τους συμμετέχοντες σε αυτόν. Λυπάμαι, ειλικρινά, γιατί έχει πλημμυρίσει το Διαδίκτυο με ειρωνικά σχόλια για "βοσκοτόπια και γίδια"», δήλωσε ο κ. Παππάς, λαμβάνοντας τον λόγο.

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του νομικού συμβούλου του Δημοσίου για τις τηλεοπτικές άδειες, Γιάννη Ματζουράνη, ο κ. Παππάς είπε ότι «η μέθοδος της τρομοκράτησης των δημοσίων λειτουργών είναι ντροπή όλων των καναλαρχών που στήνουνε δελτία. Αυτά τελείωσαν: όποιος θέλει κόντρα, ας έρθει εδώ στην πολιτική ηγεσία».

«Μηρυκάζετε ινσταντανέ που παίζουν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και μιλάνε για διαγωνισμό – φιάσκο», συνέχισε απευθυνόμενος στον βουλευτή του Ποταμιού.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε, εξάλλου, ότι «ολοκληρώνεται ο κύκλος της προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων» και πως «ο διαγωνισμός ήταν άψογος από κάθε άποψη».

Απευθυνόμενος εκ νέου στον ερωτώντα βουλευτή Φωτήλα του Ποταμιού, είπε: «Βγαίνει αυτό το αστρονομικό ποσό ως τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες και αντί να βάλετε πλάτη, ώστε να εισπραχθούν από το Δημόσιο, κάνετε ό,τι μπορείτε για το αντίθετο. Τα 246 εκατ. ευρώ δεν είναι "αέρας"».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Παππάς είπε: «Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη. Το ΣτΕ έχει αποδείξει πάμπολλες φορές, με τις αποφάσεις του ότι δρά υπέρ της νομιμότητας».

«Αεροπειρατές - καναλάρχες»

Εν τω μεταξύ, με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή (23/09/2016) στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Νίκος Παππάς επιτίθεται με δριμύτητα εναντίον των καναλαρχών, κάνοντας λόγο για «σχέδιο παράδοσης των συχνοτήτων σε ένα κλειστό κλαμπ».

Στο άρθρο που τιτλοφορείται «Από την αεροπειρατεία στη ρύθμιση», ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει πως «ο διαγωνισμός για τον ψηφιακό πάροχο πραγματοποιήθηκε μόνο με έναν διαγωνιζόμενο, τους ιδιοκτήτες των καναλιών. Η ΕΡΤ είχε κλείσει πριν γίνει ο διαγωνισμός ενώ οι άλλοι διαγωνιζόμενοι έφυγαν όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχουν απαγορευτικά χρονοδιαγράμματα για την εκτέλεση του έργου».

Και προσθέτει: «Οι όροι του διαγωνισμού άλλαξαν για να διευκολυνθεί η DIGEA και με τον τρόπο αυτό βρέθηκε η χώρα να έχει παραχωρήσει το δίκτυο κεραιών και τα κανάλια σε μια κλειστή ομάδα επιχειρηματιών».

«Με τους επιχειρηματίες Κοντομηνά, Ψυχάρη, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Κυριακού και Αλαφούζο να έχουν όλα αυτά τα χρόνια στην κατοχή τους και το δίκτυο κεραιών και τα κανάλια (άνευ άδειας, αντίθετα με αυτό που ρητά προβλέπει το Σύνταγμα) που μεταδίδουν το πρόγραμμά τους μέσω του δικτύου κεραιών σε όλη την Ελλάδα... οι ψηφισμένοι φόροι δεν εισπράττονταν και ο συνταγματικός όρος της αδειοδότησης δεν τηρούνταν», συνεχίζει ο κ. Παππάς.

Σχετικές ειδήσεις