ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καστελόριζο: «Φιάσκο» η Επιτροπή του Καμμένου στο ακριτικό νησί

Καστελόριζο: «Φιάσκο» η Επιτροπή του Καμμένου στο ακριτικό νησί

Ειδήσεις | Πάνος Καμμένος: Οι επικοινωνιακές φανφάρες του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε προτείνει από την προηγούμενη εβδομάδα να συνεδριάσει στο Καστελόριζο η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, έπεσαν στο κενό, αφού τα πολιτικά κόμματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, του γύρισαν την πλάτη.

ΕΦΑΓΕ «ΠΟΡΤΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα και με την Τουρκία να απειλεί με αμείωτη ένταση την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, ο κ. Καμμένος επιλέγει να κάνει «φιέστες» εντυπωσιασμού και μεταβαίνει στο ακριτικό νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ, πλαισιωμένος από βουλευτές του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Χρυσής Αυγής.

Τα υπόλοιπα κόμματα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, αρνήθηκαν κατηγορηματικά την πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κάνοντας λόγο για «επιπόλαιες κινήσεις» και «επικοινωνιακούς τακτικισμούς» του κ. Καμμένου.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος είπε: «Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία επιπόλαια πρωτοβουλία που θέλει να υποκαταστήσει την ουσία με επικοινωνιακές κινήσεις ρηχού εντυπωσιασμού».

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ελλάδας απαιτούν σοβαρότητα στους χειρισμούς, αποφασιστικότητα, αλλά και σύνεση. Στις επικίνδυνες επικοινωνιακές “αρλούμπες” εμείς δεν συμμετέχουμε και το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, εξάλλου, τόσο το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, όσο και το Ποτάμι.

Τι προηγήθηκε

Η ιστορία με το Καστελόριζο ανακινήθηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο τον κ. Καμμένο στα μέσα Νοεμβρίου, όταν πρότεινε η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής να γίνει στο Καστελόριζο.

Η πρόταση του υπουργού εστάλη γραπτώς στον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Δουζίνα, ο ο οποίος ενημέρωσε στη συνέχεια όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Ακολούθησε το «όχι» των κυρίων Λοβέρδου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Δανέλλη (Το Ποτάμι), οι οποίοι είχαν πει πως μια τέτοια ενέργεια θα οξύνει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στις 25/11/2016, ο κ. Δουζίνας, με έγγραφη επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής υποβάθμισε, επί της ουσίας, την πρόταση Καμμένου σε επίσκεψη εθιμοτυπικού χαρακτήρα των μελών της Επιτροπής στο Καστελόριζο, που θα περιλάμβανε συναντήσεις με το δήμαρχο του νησιού καθώς και με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκεί.

Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν και πάλι την άρνησή τους, αντιπροτείνοντας η επίσκεψη να γίνει σε δεύτερο χρόνο και σε στιγμή που θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην ελληνοτουρκική κρίση.

Τελικώς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να κάνει το... δικό του, χωρίς να λογαριάζει ότι σε επίπεδο εθνικών θεμάτων απαιτείται σύμπνοια και ομοφωνία, ιδίως απέναντι σε μια Τουρκία, που το τελευταίο διάστημα συνεχίζει ένα ατέρμονο παιχνίδι αλυτρωτισμού και προκλήσεων εναντίον της χώρας μας.

Σχετικές ειδήσεις