ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Η συμφωνία θα σημάνει και την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία

Τζανακόπουλος: Η συμφωνία θα σημάνει και την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία

Η επίτευξη του στόχου για μια συνολική συμφωνία, για την οποία δουλεύουν όλες οι πλευρές, θα σημάνει και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία, υπογραμμίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ειδήσεις".

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνει ότι επιτεύχθηκε πλεόνασμα 4% για το 2016, 8 φορές πάνω από το στόχο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ και 40 φορές πάνω από τη φθινοπωρινή πρόβλεψη του ΔΝΤ. Επισημαίνει ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και υπογραμμίζει ότι «παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που για πρώτη φορά, μετά από 7 χρόνια, δεν περιλαμβάνει επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή».

Με αυτόν τον τρόπο, απαντά στη ΝΔ που μιλά για νέο μνημόνιο, αλλά και για τη γενικότερη στάση της, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι «όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία για τους Νοστράδαμους της Νέας Δημοκρατίας». Ασκώντας δριμεία κριτική, αφού αναφέρει ότι τα αποτελεσματα διαρκώς διαψεύδουν τον πρόεδρο της ΝΔ, σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει πλέον πολύ με επικεφαλής παραθρησκευτικής σέχτας», δηλαδή, «διαρκώς προβλέπει το τέλος του κόσμου, αλλά πάντοτε για το επόμενο έτος». Αναφέρει ότι η ΝΔ αντιπολιτεύεται «σύμφωνα με την ακόρεστη επιθυμία της για παλινόρθωση του καθεστώτος της» και χαρακτηρίζει "γραφική" αυτή την αντιπολιτευτική τακτική. Παρατηρεί ότι η ΝΔ «μετατρέπεται σταδιακά σε ένα υβρίδιο που συνδυάζει τον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό με μια ακροδεξιά και αντιπολιτική ρητορική» και «η πολιτική της γραμμή καθορίζεται από τις ακρότητες και τις επικοινωνιακές εξαλλοσύνες του κυρίου Γεωργιάδη».

Ειδικότερα ως προς τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι «μετά τη συμφωνία της 7ης Απριλίου έχει διαφανεί η βούληση από όλες τις πλευρές, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο η β΄αξιολόγηση». Σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή «απαιτείται να δοθεί μια λύση στο ζήτημα του χρέους, που απο τη μία πλευρά θα καλύπτει το ΔΝΤ και από την άλλη δεν θα δημιουργεί αξεπέραστα πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία», δηλαδή, «να προσδιοριστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Επισημαίνει ότι «αυτή η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για μία θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». «Αυτός», προσθέτει, «είναι ο στόχος για τον οποίο δουλεύουν όλες οι πλευρές», και τονίζει πως «η επίτευξή του θα σημάνει και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία».

Πηγή ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις