ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «δίνει όλα» ο Τραμπ για την βάση της Σούδας

Τα «δίνει όλα» ο Τραμπ για την βάση της Σούδας

Έντονο το ενδιαφέρον των Αμερικανών μετά τα «τερτίπια» των Τούρκων με τους ρωσικούς πυραύλους s-400

«Deal» υψίστης σημασίας χαρακτηρίζεται η ελληοαμερικανική συμφωνία για την βάση της Σούδας που θέλει να κλείσει ο πρόεδρος Τραμπ, κατά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτό λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχει προκαλέσει η Άγκυρα.

Η αμερικανική ηγεσία φαίνεται πως θέλει να κάνει «στροφή» στην γεωστρατηγική σκακιέρα καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα την μελλοντική συνεργασία τους με τον Σουλτάνο λόγω Ιράκ – Συρίας, κουρδικού αλλά και ρωσικών πυραύλων s-400.

«Αγκάθι» στις σχέσεις των δυο χωρών συνεχίζει φυσικά να παραμένει και η έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συζητήσει εκτενώς το θέμα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται να επιδιώκει πενταετή συμφωνία και θέλει διακαώς την συμφωνία των δυο πλευρών. Σε αυτά τα πλαίσια αναμένεται να συζητηθούν και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε ευρύτερο επίπεδο.

Η συνάντηση των δυο αντρών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ στις 17 Οκτωβρίου και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο χαρακτηρίζεται ως «επίσκεψη εργασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να τοποθετηθεί με αποφασιστικότητα για το θέμα του ελληνικού χρέους και της ελληνικής οικονομίας ενώ θα φαίνεται πως θα μιλήσει για την ανάγκη επενδύσεων στη χώρα μας.