ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίθετος στις μειώσεις μισθών ο Καστανίδης

Αντίθετος στις μειώσεις μισθών ο Καστανίδης
«Αν είναι να εξαθλιωθούμε, δεν έχουμε ανάγκη από δανειστές» είπε ο υπουργός Εσωτερικών...

Την έντονη αντίθεσή του στις απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μείωση των κατώτατων μισθών εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.

Μιλώντας στον Bήμα fm ο κ. Καστανίδης έστειλε μήνυμα στην τρόικαλέγοντας ότι «αν είναι να εξαθλιωθούμε, δεν έχουμε ανάγκη από δανειστές».

Για το αίτημα της τρόικας περί κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων ο κ. Καστανίδης είπε: «Οι συλλογικές συμβάσεις δεν μπορούν να καταργηθούν. Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το Σύνταγμα, να πάμε σε παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων που οι δανειστές ζουν στη χώρα τους. Αυτό θα ήταν η άμετρη εξαθλίωση του πολιτικού μας συστήματος, εάν δεχόμασταν να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι είναι ένας θεσμός δημοκρατικός και συνταγματικά κατοχυρωμένος ή ακόμη και η μείωση του επιπέδου της ΕΓΣΣΕ που καθορίζει τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ. Συνεπώς, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Έχουμε ήδη την απάντηση από τον υπουργό Εργασίας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος είπε ότι «δεν μπορούμε να γίνουμε Ινδία».

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι υπάρχουν μέτρα που έρχονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και οδηγούν σε μια μη αποδεκτή κατάσταση στο βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού.

«Εάν η τρόικα είναι να ζητεί μέτρα που μειώνουν το βιοτικό επίπεδο σε πρωτόγνωρα επίπεδα για ευρωπαϊκή χώρα, τότε δεν έχουμε την ανάγκη των δανειστών. Μπορούμε να στραφούμε στον ελληνικό λαό –και ίσως είναι μια ιδέα που πρέπει να έχουμε προ οφθαλμών– και να του πούμε πολύ καθαρά: τα έσοδά μας είναι 54 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες μας πρέπει να είναι το ίδιο και όχι 110 δισ. που είναι σήμερα. Άρα λοιπόν μπορούμε να πάμε, αν θέλετε, σε όσες δαπάνες είναι τα έσοδά μας και αυτό σημαίνει ότι απεξαρτώμεθα από τις δανειακές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε εμείς συνείδηση ότι μόνοι μας έχουμε επιλέξει το σοβαρότατο χαμήλωμα του βιοτικού επιπέδου».

Για την εργασιακή εφεδρεία και αν θα επεκταθεί και στους δήμους είπε ότι «το ζήτημα αφορά αυτούς που βρίσκονται στο όριο της θεμελιώσεως πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αφορά το σύνολο του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και την έκταση θα τη δούμε μέχρι τον αριθμό της συμπλήρωσης των 30.000 ανθρώπων και από το υπόλοιπο δημόσιο (τομέα), όπου εκεί θα είναι η λύση του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος με την κατάργηση των οργανικών θέσεων – πάντοτε, όμως, γι’ αυτούς που στους 24 μήνες συμπληρώνουν πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν τεθούν στην εφεδρεία, έτσι ώστε να μη συνοδευτεί η λήξη της εφεδρείας με δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Να έχουν, δηλαδή, με τη λήξη της εφεδρείας το πλήρες συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα για να το πάρουν».