Νίκος Ανδρουλάκης: «Την Κυριακή θα υπάρξουν εκπλήξεις - Γυρνάμε σελίδα»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Την Κυριακή θα υπάρξουν εκπλήξεις - Γυρνάμε σελίδα»

Ο υποψήφιος για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό προέβλεψε ότι, τα δεδομένα θα αλλάξουν στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, καθώς ο «κόσμος θέλει να γυρίσει σελίδα».

Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος της παράταξης στη Βουλή εφόσον εκλεγεί ο ίδιος, τόνισε ότι αυτό θα αποφασιστεί από το ιδρυτικό συνέδριο: «Η κ. Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη είπαν ότι πρέπει να υπάρχουν δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Αυτό είναι ένα επίδικο ζήτημα ο οποίο θα το αξιολογήσουν οι πολίτες, οι συνιδρυτές στο ιδρυτικό μας συνέδριο. Άρα δεν μπορεί να τεθεί το ερώτημα αυτό σήμερα σε μένα όταν έχουν ήδη προαποφασίσει για τις δύο Κ.Ο. Η δημοκρατία επιβάλλει να περιμένουμε το ιδρυτικό συνέδριο. Για τέτοια θέματα δεν αποφασίζει ούτε ο αρχηγός ούτε οι αρχηγοί των κομμάτων.

Υπάρχουν θεσμοί. Θέλω να μιμηθούμε τις βέλτιστες πρακτικές των ευρωπαϊκών κομμάτων που λειτούργησαν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και δεν χρεοκόπησε η πατρίδα τους». Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι πρέπει να πάψουν τα κόμματα να έχουν τη σημερινή μορφή. Όπως είπε, τα αρχηγικά κόμματα, όπου κουμάντο έκανε ο αρχηγός κι η παρέα του προκάλεσαν ζημιά στη πατρίδα μας. «Ήταν κόμματα τα οποία λειτουργούσαν με όρους κράτους. Το κράτος ήταν λάφυρο. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο διάσπασης ανέφερε: «Σε καμία περίπτωση. Με τη δυναμική που έδειξε ο ελληνικός λαός ποιος θα παραμείνει αμετανόητος, ποιος δεν έχει μάθει πια από τα λάθη του χθες και τις προσωπικές στρατηγικές; Εγώ έμεινα τόσα χρόνια στην παράταξη γιατί την πίστεψα. Δεν έμεινα γιατί μου έδωσε κάποιο ρόλο. Γραμματέας ήμουν το 2013 κι ευρωβουλευτής το 2014. Δεν ήμουν ούτε διορισμένος στο κράτος ούτε βουλευτής. Εάν δεν πάμε σε μια τέτοια κουλτούρα που η ενότητα δεν είναι θέμα ρόλων αλλά είναι θέμα συλλογικών αντιλήψεων κι ιδεών, τότε έχω αποτύχει. Αυτός είναι ο στόχος της ενότητας».

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα δήλωσε για την «κληρονομική ισχύ» ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Δεν έχω κάνει καμιά δήλωση για οικογενειοκρατία. Έχω βάλει έναν στόχο κι ένα στοίχημα. Να πάψει η Ελλάδα να είναι μια κοινωνία κληρονομικής ισχύος και στην οικονομία και στην πολιτική. Αυτό θα το πολεμήσω ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση. Αυτό είναι το στοίχημα ενός σοσιαλδημοκράτη σε όλη την Ευρώπη, αυτό είναι και το στοίχημα το δικό μου. Η οικονομική κρίση έχει καταστρέψει την παλιά κοινωνική κινητικότητα που είχε η Ελλάδα. Το παιδί του φτωχού μπορούσε να γίνει πλούσιος, να γίνει γιατρός, να σπουδάσει και το παιδί του αδύναμου, βουλευτής».