ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Ο Τσίπρας απέτυχε να λάβει πολιτική στήριξη για το Σκοπιανό

Reuters: Ο Τσίπρας απέτυχε να λάβει πολιτική στήριξη για το Σκοπιανό

Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αναφέρει το Reuters, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια συμφωνία αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς η ονοματολογική διένεξη των δύο χωρών θέτει εμπόδια στην ένταξη της μικρής- αλλά στρατηγικής σημασίας- χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ανέφερε σε δήλωση του ότι «δεν θα διχάσω τους Έλληνες για να ενώσω τα Σκόπια», και συμπλήρωσε ότι η επίλυση του ονόματος δεν είναι απλά ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ένα σοβαρό θέμα που άπτεται της ιστορίας της Ελλάδας και της «ίδιας της ταυτότητας των Ελλήνων».

Επίσης αναφέρεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια ως «προαπαιτούμενο» για τις όποιες διαπραγματεύσεις, με τον αρχηγό της ΝΔ να σημειώνει ότι το «παράθυρο» ευκαιρίας για συμφωνία έχει κλείσει.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να επισκεφθεί και τις δύο χώρες την επόμενη εβδομάδα για περαιτέρω συζητήσεις.

Σχετικές ειδήσεις