ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς οι εκλογές θα φέρουν κοντά Τσίπρα και Φώφη

Πώς οι εκλογές θα φέρουν κοντά Τσίπρα και Φώφη

Με μία κίνηση που μπορεί να εκληφθεί ως έμμεση απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στο νέο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή το αίτημα για εκλογές μετά τις 20 Αυγούστου και την έξοδο από το Μνημόνιο, επιβεβαιώνεται πως στην κυβέρνηση μεταξύ άλλων επενδύουν στην διαρκή κόπωση του αρχηγού της ΝΔ που ζητά εκλογές δύο μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ήδη εδώ και δύο χρόνια.

ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν διαψεύδουν το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο, πρότεινε οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν στις 13 Οκτωβρίου του 2019, μαζί με τις αυτοδιοικητικές.

Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας «απέκρουσε και τα δύο σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο του 2018, και το Μάιο του 2019», ενώ στη συνέχεια με αφορμή την πολιτική των συμμαχιών στις αυτοδιοκητικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 13 Οκτωβρίου του 2019.

Με την απόφαση αυτή φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας περνά σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές που θα έχουν προηγηθεί ως συνήθως θα χαρακτηριστούν από τη λεγόμενη "χαλαρή ψήφο", κάτι που ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει εικόνα παγιωμένης αρνητικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη βέβαια, κανείς στην Ηρώδου Αττικού δεν παραγνωρίζει πως αντίστοιχη "χαλαρή ψήφο" θα έχουν να διαχειριστούν και στη ΝΔ, με πιθανό το ενδεχόμενο η συντηρητική παράταξη να βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερό της αποτέλεσμα σε ευρωεκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απογοητευτική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αποσυσπείρωση σε επίπεδο βάσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα έπονται.

Ωστόσο, την ώρα που όσο πλησιάζει η έξοδος από το μνημόνιο η δημοσκοπική ψαλίδα διαρκώς κλείνει, όπως προκύπτει από όλες τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, πίσω από το στήσιμο καλπών στο τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με την απλή αναλογική, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως διαβλέπει μία σειρά από προτερήματα που μπορούν να "σκοτώσουν" τις όποιες ελπίδες του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογή και να ξαναδώσουν στον ίδιο ακόμη μία εντολή διακυβέρνησης.

Ως πρόσθετο επιχείρημα υπέρ της ταυτόχρονης διεξαγωγής βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Πρωθυπουργός ανέφερε την πίεση προς το Κίνημα Αλλαγής και τους ψηφοφόρους του.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει μηχανισμό που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις σε δύο ταυτόχρονες κάλπες (3 αν υπολογιστούν οι δύο των τοπικών, μία για δημοτικές και μία για περιφερειακές) και ότι αυτό δημιουργεί πρόσφορο πεδίο για αδρανοποίηση και ουδετεροποίηση των Δημάρχων της Κεντροαριστεράς, καθώς οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΚΙΝΑΛ θα χρειάζονται τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή τους.

Βασικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις να στηριχτεί ένας δήμαρχος προερχόμενος από την κεντροαριστερά ή κοινά σχήματα με την κεντροαριστερά, ειδικά σε δήμους και περιφέρειες όπου η ΝΔ θα εμφανίζεται διχασμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά στελέχη συμφωνούν ότι στόχος πρέπει να είναι η εξάντληση της τετραετίας, καθώς πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να μπει με θετική ατζέντα νίκης στις εκλογές και όχι να προσφύγει σε αυτές για να αποφύγει την κατάρρευση όπως ισχυρίζονται οι αντίπαλοι του.

Όπως εξηγούν στη Real News στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και κορυφαίοι υπουργοί, υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι για αυτό:

- Πρώτον, θεωρούν βέβαιο ότι η ουσιαστική έξοδος από τα μνημόνια θα γίνει τον Αύγουστο, αλλά αναγνωρίζουν ότι οι πολίτες είναι πολύ δύσπιστοι θα θελήσουν να δουν στην πράξη και σε βάθος χρόνου αν είναι αληθινά όσα τους λένε.

- Δεύτερον, εκτιμούν ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και κάθε μήνας που περνά θα έρχονται όλο και θετικότερες ειδήσεις.

- Τρίτον, πιστεύουν ότι μετά τον Αύγουστο θα μπορέσουν να φέρουν μια σειρά από θετικά μέτρα (επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού, στοχευμένες φοροελαφρύσεις και ίσως κάποια μικρή επιδοματικού χαρακτήρα αύξηση στις συντάξεις), που θα βελτιώσουν έτι περαιτέρω την εικόνα της κυβέρνησης.

- Τέταρτον, θέλουν να προχωρήσουν σε εμβληματικές πολιτικές παρεμβάσεις (συνταγματική αναθεώρηση, νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων) που έχουν εξαγγελθεί, αλλά δεν έχουν προχωρήσει.

- Πέμπτον, θεωρούν ότι είναι δυνατόν να επιταχυνθεί η παραγωγή κυβερνητικού έργου σε διάφορα πεδία (πχ. αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας, διοικητική μεταρρύθμιση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση), λόγω του ότι θα καταναλώνεται πολύ λιγότερο χρόνος στη διαπραγμάτευση.

Σχετικές ειδήσεις