ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με σταθερά και σίγουρα βήματα

Παππάς: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με σταθερά και σίγουρα βήματα

«Η χώρα μας, πραγματικά, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει και να φοβηθεί, ούτε από τους γείτονές της, ούτε από τους ανταγωνιστές της, ούτε βεβαίως από τους λιγότερο φίλους της στη γειτονιά.

Βγαίνει από την κρίση με σταθερά και σίγουρα βήματα, έχει άρτιο επιστημονικό και ανθρώπινο δυναμικό, έχει ένα καταπληκτικό ανάγλυφο, έχει μία μοναδική θέση στον χάρτη που μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας μοναδική ως ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και αυτό έχουμε χρέος να το κατακτήσουμε όλοι μαζί με δημιουργικό διάλογο, δηλαδή οι πολιτικές δυνάμεις, οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, οι δυνάμεις της οργανωμένης επιχειρηματικότητας και βεβαίως ο τοπικός και περιφερειακός τύπος», αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας σήμερα στο 6ο αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», στην Πάτρα.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στον τομέα των μεταφορών και να γίνει κόμβος για την παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις μεταφορές, είπε πως «οι μεγάλες οικονομικές παγκόσμιες δυνάμεις βλέπουν ότι στην Ελλάδα μπορούν να έρχονται προϊόντα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και σε μία με μιάμιση μέρα να μεταφέρονται στη βόρεια Ευρώπη, μία ανεπτυγμένη αγορά, η οποία έχει 400 εκατομμύρια πληθυσμό και τα επόμενα χρόνια θα έχει μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια, σε υπηρεσίες μεταφορών, σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, σε υπηρεσίες εμπορίου και βεβαίως και στην περιοχή της βόρειας Αφρικής, η οποία δεν πρέπει να υποτιμάται, αφού έχει επίσης περίπου 400 εκατομμύρια πληθυσμό και τα επόμενα χρόνια θα έχει τεράστιες ανάγκες σε υποδομές και προϊόντα».

«Οι δυνατότητες συνανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλες και εξαρτώνται και από τον ρόλο που εμείς θα καταφέρουμε να παίξουμε, αν δηλαδή θα καταφέρουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας έναν κόμβο δίκαιης ανάπτυξης». Όμως, για να γίνει αυτό, «η χώρα μας πρέπει να έχει αξιόπιστα δίκτυα και στους αυτοκινητόδρομους» συμπλήρωσε. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παππάς τόνισε την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, σημειώντας ότι εκτός από τους αυτοκινητόδρομους χρειάζονται και σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Όσον αφορά την εθνική ψηφιακή στρατηγική, επισήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει τέσσερα προγράμματα, τα οποία αφορούν την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και της συνδεσιμότητας νέας γενιάς, δηλαδή της σύνδεσης που αξιοποιεί την τεχνολογία οπτικών ινών για το διαδίκτυο» ενώ ανακοίνωσε ότι «αυτές τις μέρες ξεκινά σε περιοχές της Αθήνας ένα πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί με τη μέθοδο της επιδότησης της ζήτησης».

Σχετικά με το Δημόσιο, υπογράμμισε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, εξηγώντας ότι 21.000 σημεία υποχρεούνται μέχρι το τέλος του χρόνου να ανταλλάσσουν τα έγγραφά τους ψηφιακά, ενώ όταν ολοκληρωθεί αυτό το σύστημα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, θα εξοικονομηθούν 380 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τομέας της οικονομίας, ο οποίος δεν θα γίνει πιο παραγωγικός με την ανάπτυξη και τη διάθεση αυτών των τεχνολογιών» και έφερε ως παράδειγμα τον πρωτογενή τομέα. «Αναπτύσσουμε σε πάρα πολύ μεγάλη κλίμακα τα συστήματα ευφυούς και ψηφιακής γεωργίας, δηλαδή αναπτύσσουμε ένα δημόσιο δίκτυο 6.500 σταθμών σε όλη την επικράτεια που θα καλύπτει 15 εκατομμύρια στρέμματα και το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να μπορεί να παίρνει εξειδικευμένες συμβουλές για το πότε και πώς θα ποτίσει και θα ρίξει λίπασμα» ανέφερε. Όπως εξήγησε, «όπου έχει εφαρμοστεί πιλοτικά αυτό το σύστημα, το οποίο αξιοποιεί και δορυφορικά δεδομένα, έχει φτάσει στο σημείο να εξοικονομούνται πόροι της τάξης του 45%».

Ακόμη, σημείωσε ότι «σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο φτιάχνουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο θα εκπαιδεύσει 250.000 συμπολίτες μας και άλλο ένα, το οποίο θα δώσει δεξιότητες προγραμματισμού σε αποφοίτους», συμπληρώνοντας ότι θα ανακοινωθούν και προγράμματα έξυπνων πόλεων.

«Μπορούμε να χτίσουμε από την αρχή μέχρι το τέλος την απολύτως δική μας συστοιχία μικροδορυφόρων, η οποία είναι μία οικονομική δραστηριότητα, που θα γνωρίσει μεγάλη άνθιση τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα ήδη έχει και ερευνητές και επιστημονικό δυναμικό, αλλά και επιχειρηματική κοινότητα, η οποία μπορεί να συμβάλλει ούτως ώστε η χώρα να πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα. Ήδη, τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ένα πρόγραμμα σε εξέλιξη, το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα μας να έχει το δικό της σύστημα μικροδορυφόρων».

Σχετικά με την οικονομία, ο υπουργός είπε ότι «είμαστε σε μία στιγμή όπου η Ελλάδα κάνει πάρα πολύ σοβαρά βήματα και αυτό αναγνωρίζεται από τους πάντες και νομίζω ότι ξεχωριστή συμβολή στον πολιτικό διάλογο θα ήταν αν όλες οι δυνάμεις αναγνώριζαν την πραγματικότητα και στη βάση αυτή κατέθεταν και τις διαφωνίες τους για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική» διότι «δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το δημόσιο βήμα για να αναπαράγουμε μία εικόνα καταστροφής, που διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν, η οποία δεν νομίζω ότι μπορεί να κατηγορηθεί ως συμμετέχουσα σε μία διεθνή συνωμοσία την οποία οργάνωσε η κυβέρνηση, όταν υπάρχει το γενικό κλίμα από τους διεθνείς επενδυτές, τους διεθνείς παρατηρητές και τους θεσμούς που λένε ότι η χώρα μας ανακάμπτει».

Όπως εξήγησε, «έχουμε τους μακροοικονομικούς δείκτες, οι οποίοι πολλαπλώς και επαναλαμβανόμενα παράγουν θετικές ειδήσεις και έχουμε βεβαίως και κάτι, για το οποίο ορισμένοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν και να το σχολιάσουν, δηλαδή τη λύση που πήραμε για το δημόσιο χρέος».

Ο κ. Παππάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Εκκλησίας, λέγοντας ότι «η κοινωνία μας έχει ανάγκη από ιεράρχες, οι οποίοι το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού το μετατρέπουν σε αγάπη για το συνάνθρωπο». «Ο εύκολος δρόμος, ειδικά αυτόν τον καιρό, είναι να ανακηρύσσει κανείς το μίσος και για τα προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί, να δείχνουν στον πονεμένο άνθρωπο έναν διπλανό πονεμένο άνθρωπο, ως υπαίτιο» συμπλήρωσε.

«Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει μία δημοκρατική εγρήγορση στα φαινόμενα, τα οποία απειλούν την ίδια τη δομή και την ουσία της δημοκρατίας μας» σημείωσε.

Όσον αφορά την Δυτική Ελλάδα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολοτικής τόνισε ότι «έχει ένα συσσωρευμένο δυναμισμό, διαθέτει έναν ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα και ένα επίσης αναπτυγμένο τομέα μεταποίησης, έχει σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο, έχει μεγάλες δυνατότητες για μία ορθολογική τουριστική ανάπτυξη, ενώ το σημαντικότερο κεφάλαιο είναι το εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό».

«Οι πράξεις βίας και οι ακρότητες αφορούν περιορισμένες ομάδες»

Αναφορές στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, έκανε επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μία χώρα, η οποία βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα, τη στιγμή, μάλιστα, που αυτήν την ώρα έχουμε στο τραπέζι μία λύση, κατά την οποία για πρώτη φορά οι γείτονες μας λένε ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν ήταν έτσι το προηγούμενο διάστημα».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «έχει γίνει από εκεί μία τομή, αλλάζει το όνομα και το Σύνταγμα, καταλαβαίνουν και αυτοί ότι είναι ανάγκη για το μέλλον τους να έχουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, αντίθετα έχει υποχρέωση να διεκδικήσει και να κατακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στη Βαλκανική, έναν ρόλο που καμία άλλη χώρα, λόγω μεγέθους, υπαρκτών προβλημάτων και γεωγραφικής θέσης δεν μπορεί να παίξει».

Όσον αφορά στις αντιδράσεις, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε ότι «περνώντας ο καιρός γίνεται πιο ψύχραιμη η συζήτηση, ενώ οι πράξεις βίας και οι ακρότητες αφορούν περιορισμένες ομάδες, οι οποίες κάθε άλλο παρά για τη Μακεδονία μας νοιάζονται». «Αυτοί που έχουν τη σβάστικα στο μπράτσο, στο μυαλό ή στη γλώσσα, είναι οι πολιτικοί απόγονοι αυτών που παρέδωσαν τη Μακεδονία στη Βουλγαρία.

Άρα, καμία σχέση δεν μπορούν να έχουν αυτοί, και το λέω με απόλυτο σεβασμό και στον κόσμο που έχει βγει και έχει διαμαρτυρηθεί, όπως είναι απολύτως θεμιτό σε μία Δημοκρατία, για το ζήτημα του Μακεδονικού» υπογράμμισε.

«Αυτοί οι πολιτικοί απόγονοι καμία σχέση δεν μπορούν να έχουν με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας, ως περιοχής που είναι πάρα πολύ κρίσιμη για την περιφερειακή ανάπτυξη και της Βαλκανικής και της κεντρικής Ευρώπης» συμπλήρωσε. «Κι αν έχει υπάρξει μία προδοσία, είναι η προδοσία των δυνατοτήτων της Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας και ακολούθως και όλης της Ελλάδας. Αυτές οι δυνατότητες προδόθηκαν και ακολουθήθηκαν πολιτικές, οι οποίες δεν βοήθησαν τη χώρα και τον λαό» τόνισε ο κ. Παππάς.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ