ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παραίτηση Τόσκα «φουντώνει» τα σενάρια για ανασχηματισμό

Η παραίτηση Τόσκα «φουντώνει» τα σενάρια για ανασχηματισμό

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέμεινε στην παραίτησή του και ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την απόφασή του, ευχαριστώντας τον δημοσίως για την εντιμότητά του.

Εκτός κυβέρνησης βρίσκεται ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος επέμεινε στην παραίτησή του, που έγινε δεκτή το μεσημέρι της Παρασκευής από τον πρωθυπουργό.

Οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη περνούν προσωρινά και μέχρι την ώρα του κυβερνητικού ανασχηματισμού στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρώην υπουργό κι έκανε δεκτή την παραίτηση του διαπιστώνοντας ότι εκείνος επέμεινε σ' αυτήν και στην ανάληψη τμήματος της πολιτικής ευθύνης για την καταστροφή στην ανατολική Αττική.

4516117

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός είχε προϊδεάσει για την αποχώρησή του μέσω διαρροών αλλά κυρίως μέσω ανακοίνωσης της πολιτικής κίνησης «Πράττω« στην οποία ανήκει μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Στην ανακοίνωση της Κίνησης αναφερόταν ότι «το Πράττω αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί ως συγκυβερνώσα Κίνηση. Ο επιμερισμός της πολιτικής ευθύνης πρέπει να είναι άμεσος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πρωθυπουργού να το ασκήσει». Αμέσως μετά την αποδοχή της παραίτησης Τόσκα ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου τον υπουργό Εσωτερικών και του ανέθεσε τα καθήκοντα του αποχωρήσαντος μέλους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη αποφασίσει ότι ο κ. Τόσκας δεν θα ήταν στο νέο υπουργικό συμβούλιο, όπως αυτό θα προέκυπτε μετά τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Η λαϊκή κατακραυγή, οι κακοί χειρισμοί και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται τις δικές του ευθύνες, ήταν ορισμένοι από τους λόγους που ο Πρωθυπουργός είχε πάρει αυτή την απόφαση, την οποία «πρόλαβε» η παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τις αρμοδιότητες του υπουργείου στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, όμως αυτό δεν θα κρατήσει για περισσότερο από ένα μήνα, καθώς είναι βέβαιο ότι πριν την ΔΕΘ θα ανακοινωθεί όχι μόνο νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και νέα δομή στα υπουργεία.

Επιπλέον, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι μετά τον κ. Τόσκα ο επόμενος που θα δει την πόρτα της εξόδου είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ενώ καθόλου άνετα δεν πρέπει να αισθάνονται οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Το πρωί του Σαββάτου (04/08) έλαβε χώρα η τελετή παράδοσης - παραλαβής του Νίκου Τόσκα στον Πάνο Σκουρλέτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση Τόσκα