ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Σκουρλέτη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Τόσκας: Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός

Στον Σκουρλέτη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Τόσκας: Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός

Ο Νίκος Τόσκας παρέδωσε το υπουργείο Προστασία του Πολίτη στον Πάνο Σκουρλέτη σε μία ολιγόλεπτη τελετή παράδοσης – παραλαβής, το πρωί του Σαβάτου (04/08).

Η τελετή πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από την παραίτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού της Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ανέλαβε τμήμα της πολιτικής ευθύνης για την καταστροφή στην ανατολική Αττική. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.

4521280

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του, ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, λέγοντας πως «η συνείδησή μου μού επέβαλε να θέσω από την πρώτη στιγμή στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου».

«Αυτοί που χάθηκαν δεν θα ξανάρθουν κοντά μας, οφείλουμε να τους θυμόμαστε, να βρούμε τρόπους να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία», είπε και τόνισε πως «κάποιοι δεν με πίστευαν που έλεγα ότι δεν είμαι «βιδωμένος» με την καρέκλα μου. Επί 35 χρόνια υπηρέτησα την πατρίδα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν το επιδίωξα, αλλά ούτε θα γίνω. Εγώ φορούσα πάντα την στολή και τιμώ τους ανθρώπους με στολή».

Παίρνοντας το λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για επιβεβλημένη ανάγκη ανασχεδιασμού και ισχυροποίησης της Πολιτικής Προστασίας υπό το πρίσμα και της κλιματικής αλλαγής, που «θα μας φέρνει αντιμέτωπους με ακραία φαινόμενα». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρέπει να κρίνει κανείς τον Νίκο Τόσκα με βάση τα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Επίσης, σημείωσε, «θεωρούμε απαραίτητο ότι πρέπει οι νόμοι, οι κανόνες να μην ψηφίζονται μόνο και να μην εφαρμόζονται».

Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι επεσήμανε πως «σε μεγάλο βαθμό ο οικιστικός λαβύρινθος της περιοχής έπαιξε ρόλο καθοριστικό στον απολογισμό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, να κάνει τομές και να συγκρουστεί με συμφέροντα, όσο κι αν κάποιοι λένε ότι είναι αποπροσανατολιστικό, ειδικά μετά από τόσες απώλειες ζωών. Είναι αποπροσανατολιστικό να βλέπουμε τα εγκλήματα που έχουν γίνει;»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο εθνικό σχεδιασμό για την πολιτική προστασία.

«Θα ήταν άδικο να αξιολογήσουμε το έργο της παρουσίας του Νίκου Τόσκα υπό το πρίσμα των όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες ακραίας πολιτικής λιτότητας ο Νίκος έκανε εξαιρετική δουλειά. Αντιλαμβάνομαι ότι τόσο για την αστυνομία, όσο και για την πυροσβεστική υπάρχει ανάγκη μέσα από την αποτίμηση, να βγουν πιο ισχυρές, με πιο υψηλό το φρόνημα, γιατί θα βρεθούν αντιμέτωπα με δύσκολες συνθήκες και πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή είναι η διαρκής αποστολή των δύο αυτών σωμάτων. Αυτοί οι ένστολοι θα κληθούν και τα επόμενα χρόνια να δράσουν και να επιτελέσουν το καθήκον τους. Ας αφήσουμε τη γλυκειά πολιτεία της πολιτικής κερδοσκοπίας και ας σταθούμε όλοι μαζί. Είναι απαίτηση των πολιτών. Η κριτική να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο. Θέλω να ευχηθώ να μην βρεθούμε ξανά μπροστά σε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι βέβαιο ότι θα έρθουν κι άλλες φορές δύσκολες συγκυρίες. Ευχαριστώ τον Νίκο και προσωπικά και εκ μέρους της κυβέρνησης. Είναι ανιδιοτελής και υπερασπιστής των ιδεών και των αξιών του», κατέληξε.

Τα σενάρια ανασχηματισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη αποφασίσει ότι ο κ. Τόσκας δεν θα ήταν στο νέο υπουργικό συμβούλιο, όπως αυτό θα προέκυπτε μετά τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Η λαϊκή κατακραυγή, οι κακοί χειρισμοί και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται τις δικές του ευθύνες, ήταν ορισμένοι από τους λόγους που ο Πρωθυπουργός είχε πάρει αυτή την απόφαση, την οποία «πρόλαβε» η παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τις αρμοδιότητες του υπουργείου στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, όμως αυτό δεν θα κρατήσει για περισσότερο από ένα μήνα, καθώς είναι βέβαιο ότι πριν την ΔΕΘ θα ανακοινωθεί όχι μόνο νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και νέα δομή στα υπουργεία.