ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: «Μην κόβετε το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν»

Σαμαράς: «Μην κόβετε το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν»

«Προϊόν ανάγκης» για να μη βρεθεί η Ελλάδα ακυβέρνητη τη στιγμή που η κρίση χρέους γενικεύεται στην Ευρώπη, χαρακτήρισε τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ολοκληρώνεται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το απόγευμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρατήρησε πως η Ελλάδα μετετράπη σε ακυβέρνητο καράβι μετά την ατυχέστατη –όπως τη χαρακτήρισε- πρωτοβουλία Παπανδρέου για δημοψήφισμα, ενώ υπογράμμισε πως η ΝΔ στηρίζει το νέο σχήμα με θρησκευτική ευλάβεια στη συνταγματική τάξη.

Ο αρχηγός της ΝΔ περιέγραψε και τους στόχους αυτής της κυβέρνησης, λέγοντας πως αποστολή της είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης, η ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης που είναι «αναπόφευκτη» εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα και η διεξαγωγή εκλογών στις 19 Φλεβάρη.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως πέραν των ανωτέρω στόχων η νέα κυβέρνηση θα διαχειρίζεται και την καθημερινότητα για να μην μείνει ακυβέρνητος ο τόπος.

«Όλα κρέμονται σε μια κλωστή»

«Όσοι προσπαθούν να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής αυτής της κυβέρνησης, την υπονομεύουν», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς. ενώ προέβλεψε κοινωνική έκρηξη αν κάποιοι επιμείνουν στην παράταση ζωής της.

«Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί το 2020 ή ως το 2020. Εδώ δεν ξέρουμε καλά-καλά τι θα συμβεί αύριο», είπε, παρατηρώντας ότι εκεί που δεν έφθασε το χρέος μέσα σε 35 χρόνια μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων και μέσα σε μια οικονομική κρίση, έφθασε στα 2 χρόνια διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, υπενθύμισε πως εδώ και 1,5 χρόνο προειδοποιεί ότι το μείγμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε ήταν λαθεμένο και αναφέρθηκε στα στοιχεία του προϋπολογισμού, ενώ υπενθύμισε ακόμη πως το οικονομικό επιτελείο προγραμμάτιζε μείωση του ελλείμματος εφέτος κατά 4% και μέχρι το 9μηνο το έλλειμμα εμφανίζεται αυξημένο κατά 11%.

«Προτείναμε μείωση της σπατάλης και δεν εισακουσθήκαμε. Αντιθέτως λαμβάνονταν διαρκώς μέτρα οριζόντια», είπε παρατηρώντας ακόμη πως «ότι κόβεις από τη μια μεριά σε δαπάνες, θα αυξάνεται από την άλλη λόγω της ύφεσης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, επανέλαβε πως δεν διαφωνεί με τους στόχους που έχουν τεθεί και επανέλαβε τις προτάσεις του για μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, τη θέση του για τις αποκρατικοποιήσεις, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και την επιθυμία του για πρωτογενή πλεονάσματα το 2012, επισημαίνοντας τις δυσκολίες και τους κινδύνους της τρέχουσας περιόδου για τα ανωτέρω.

Μήνυμα προς το εξωτερικό

«Δε φταίει μόνο η κακή εφαρμογή του προγράμματος. Φταίει και η κακή συνταγή του», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπεραμύνεται αυτής της άποψης για να αντιδικήσει με τους εταίρους, αλλά για να συμβάλει ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι και να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις μας απέναντι στους δανειστές μας.

«Αν έχουμε άδικο, η διαφωνία μας δεν βλάπτει. Αν έχουμε δίκιο η διαφωνία μας είναι προς όφελος όλων», σημείωσε λέγοντας πως σήμερα η ΝΔ όχι απλώς στηρίζει τη μεταβατική αλλά πρωτοστάτησε για να σχηματιστεί.

Σε αυτή τη λογική διερωτήθηκε «Τι παραπάνω δεσμεύσεις χρειάζονται; Τι μεγαλύτερη δέσμευση μπορεί να δώσει ένα κόμμα ώστε να σας στηρίξει να γίνετε εσείς πρωθυπουργός…; Διαφωνούσα με το κούρεμα. Όταν βγήκε η απόφαση, είπα από την πρώτη στιγμή ότι ήταν αναπόφευκτη…», εξήγησε στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό.

Υποσχέσεις για την… επόμενη ημέρα

Ο κ. Σαμαράς χρωμάτισε προεκλογικά την ομιλία του, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει την εξουσία, όπως:

  • Την κατάργηση του νόμου για τους λαθρομετανάστες
  • Τη συνέχιση των έργων στον Έβρο

Προσωπική παρέμβαση για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

«Να μη κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα. Πρέπει να δείξουμε κατανόηση. Φοβάμαι την πυροδότηση εκρήξεων. Αυτό δεν θα μειώσει ούτε θα αυξήσει το έλλειμμα. Απλώς θα γιγαντώσει μια οργή», παρατήρησε ο Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας από τον Λουκά Παπαδήμο να επανεξεταστεί η «τιμωρία», όχι για εκείνους που ασπάζονται τη λογική του «δεν πληρώνω», αλλά για εκείνους οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν αν ανταπεξέλθουν.