ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παπανδρέου-Σαμαράς: Δυο αντίπαλοι με φιλία από τα παλιά»

«Παπανδρέου-Σαμαράς: Δυο αντίπαλοι με φιλία από τα παλιά»

Στην προσωπική φιλία του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά αναφέρεται σε δημοσίευμά του το Associated Press.

«Αγάπη και μίσος στην Ελλάδα: μια σχέση που πέρασε από διενέξεις και μια συγκατοίκηση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, που πιάνει το νήμα της ιστορίας από την γνωστή, πλέον, ασπρόμαυρη φωτογραφία του κ. Σαμαρά και του κ. Παπανδρέου, που τραβήχθηκε στο Άμχερστ, όταν και οι δυο ήταν συγκάτοικοι.

amherst

«Μοιράστηκαν το ίδιο δωμάτιο σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο. Σαράντα χρόνια μετά, ως πολιτικοί αντίπαλοι, στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου –μέχρι πρότινος πρωθυπουργός- και ο Αντώνης Σαμαράς συμβολίζουν τη διχασμένη προσωπικότητα ενός έθνους με ρίζες στην Αριστερά, τη Δεξιά, το χάος και το μεγαλείο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι κόντρες των δύο ηγετών των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα σταμάτησε για την ώρα. Αλλά τα κόμματα που εκπροσωπούν θα συγκρουστούν στις επικείμενες εκλογές, διαμορφώνοντας το νέο κεφάλαιο μιας κοινωνίας που μπορεί μεν να βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης, αλλά οι διαμάχες της έχουν αντίκτυπο όχι μόνον στην ευρωζώνη, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Ο κεντροαριστερός Παπανδρέου και ο συντηρητικός Σαμαράς είναι το «γιν και το γιανγκ» της σύγχρονης Ελλάδας, κληρονόμοι ιστορικών διαχωρισμών και αντιθέσεων μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της παράδοσης.

Παρά τις δημόσιες έχθρες, οι δύο άνδρες παραμένουν ενωμένοι από μια προσωπική σχέση που κρατά από το παρελθόν.

«Ας το αντιμετωπίσουμε, η εξουσία είναι παράνοια» δήλωσε ο Φίλιππος Τσιάρας, που γνωρίζει τον Γ. Παπανδρέου και τον Αν. Σαμαρά από το κολλέγιο του Άμχερστ, στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

«Κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς κανέναν άλλον στην αίθουσα, χωρίς μικρόφωνα και μαγνητοφωνήσεις, νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να ακούσει μια πολύ διαφορετική συζήτηση», προσθέτει.

Ήταν ο αδερφός του, ο Αλέξανδρος, που τράβηξε την παλιά φωτογραφία των τεσσάρων φοιτητών.

Εκείνο το διάστημα, η Ελλάδα ήταν κάτω από στρατιωτικό νόμο. Τότε, σύμφωνα με τον Φίλιππο Τσιάρα, Παπανδρέου και Σαμαράς δεν ήταν «κολλητοί», αλλά αποτελούσαν μια σφικτοδεμένη ομάδα ομογενών. Ο Παπανδρέου ήταν «πιο αμερικανός» και λιγότερο πολιτικά φιλόδοξος από τον Σαμαρά.

Ωστόσο, ο Παπανδρέου δεν μπόρεσε να μείνει εκτός της οικογενειακής δυναστείας. Γιος και εγγονός πρωθυπουργού, ασχολήθηκε με την πολιτική και εξελέγη πρωθυπουργός το 2009.

Αντιθέτως, ο πατέρας του Αντώνη Σαμαρά ήταν καρδιοχειρουργός. Είχε μεν σχέση με την πολιτική, αλλά δεν έφθασε στα ανώτατα επίπεδα της κυβέρνησης. Η προγιαγιά του, καταλήγει το δημοσίευμα, η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, αυτοκτόνησε όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.