ΕΛΛΑΔΑ

ΟΟΣΑ: Η ανεργία στην Ελλάδα το 2014 θα έχει φτάσει στο 28,2%

ΟΟΣΑ: Η ανεργία στην Ελλάδα το 2014 θα έχει φτάσει στο 28,2%

Ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας στην ΕΕ εκτιμά έκθεση του ΟΟΣΑ για το επόμενο 18μηνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου η ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 26,8% και οι προβολές που έχουν κάνει οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2014 θα έχει φτάσει στο 28,2%, ξεπερνώντας την Ισπανία που το Μάιο βρίσκεται οριακά μπροστά, στο 26,9%, αλλά στο τέλος του 2014 θα είναι «μόλις» στο 27,8%.

Η Πορτογαλία θα αυξηθεί το ίδιο διάστημα και στις άλλες μνημονιακές χώρες: στην Πορτογαλία από 17,6% θα φτάσει το 18,5% και στην Ιρλανδία από 13,6% στο 14,1%, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. Συνολικά στην Ευρωζώνη η ανεργία θα αυξηθεί οριακά, από το 12,2% στο 12,23%, καθώς η Γερμανία θα δει τα δικά της νούμερα να βελτιώνονται από το 5,3% στο 4,7%, αντισταθμίζοντας μεγάλο μέρος της επιδείνωσης στον ευρωπαϊκό Νότο.

Συνολικά στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ η ανεργία εκτιμάται ότι από το 8% στο τέλος της περασμένης Ανοιξης θα υποχωρήσει στο 7,8% στο τέλος του 2014.

«Τα τραύματα που προκάλεσε η κρίση στις κοινωνίες απέχουν πολύ από το να έχουν θεραπευτεί» σχολίασε σχετικά ο Ανχελ Γκουρία, γ.γ. του ΟΟΣΑ, από το Παρίσι όπου παρουσιάστηκαν επίσημα τα στοιχεία. «Πολλές από τις χώρες μέλη αντιμετωπίζουν υψηλή και επίμονη ανεργία, ειδικά μεταξύ των νέων».

Το κόστος της οικονομικής κρίσης κατανεμήθηκε άνισα, όπως τονίζει η έκθεση:

σε πολλές χώρες μέλη η απώλεια θέσεων εργασίας και η μείωση του εισοδήματος εντοπίστηκε στις χαμηλής εξειδίκευσης και εισοδήματος θέσεις παρά στις αντίστοιχες υψηλής εξειδίκευσης και αμοιβών.

στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες η απασχόληση επηρεάστηκε λιγότερο αλλά πολλοί εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα «παγιδεύτηκαν» σε άσχημα αμοιβόμενες και ανασφαλείες εργασίες με ελάχιστη κοινωνική προστασία.

οι νέοι αντιμετώπισαν ποσοστά ανεργίας-ρεκόρ σε πολλές χώρες, από το 60% και πλέον στην Ελλάδα ως το 55% στην Ισπανία και το 40% περίπου σε Ιταλία και Πορτογαλία.

εργαζόμενοι με ανασφαλείς, μικρής διάρκειας συμβάσεις, ειδικά νέοι και χαμηλής ειδίκευσης, ήταν συχνά οι πρώτοι που απολύθηκαν λόγω της κρίσης και έκτοτε αντιμετώπισαν δυσκολίες στην επιστροφή τους στην απασχόληση.

μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι αντιμετώπισαν πολύ καλύτερα την κρίση, όπως δείχνει η μικρή μόνο υποχώρηση των ποσοστών ανεργίας σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα για διάφορους λόγους, όπως η επερχόμενη απώλεια ευκαιριών πρόωρης συνταξιοδότησης, η βελτίωση της μέσης υγείας των πολιτών, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα.