ΜΠΑΣΚΕΤ

Στέφανος Δέδας στο Newsbomb.gr: Η ζωή στην... πρωταθλήτρια χώρα των εμβολιασμών, το Ισραήλ

Στέφανος Δέδας Stefanos Dedas

Στέφανος Δέδας: Ο Έλληνας προπονητής, ο οποίος εργάζεται τα δύο τελευταία χρόνια στο Ισραήλ, μιλάει στο Newsbomb.gr για την καθημερινότητα στη χώρα που πολλοί αποκαλούν... πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς.

Η προπονητική κέρδισε τον Στέφανο Δέδα από πολύ μικρή ηλικία και μολονότι είναι μόλις 38 ετών, μετράει ήδη 12 συνεχόμενα χρόνια, όπου εργάζεται στο εξωτερικό.

Από τη Σλοβενία, όπου υπήρξε σε δύο περιόδους μέλος του τεχνικού τιμ της εθνικής ομάδας της χώρας, στη Ρωσία (Σπαρτάκ Αγ. Πετρούπολης), την Τουρκία (Γκαζιαντέπ, Μπαχτσεσεχίρ) και το Ισραήλ, όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα ως τεχνικός της Χάποελ Χολόν.

Μάλιστα, ο Έλληνας προπονητής είναι αυτός που σε μια τόσο περίεργη περίοδο κρατάει ψηλά τη σημαία του μπάσκετ της χώρας, καθώς οδήγησε τις «τίγρεις» στο Final-8 του Basketball Champions League και το διάστημα 5-9 Μαΐου θα επιδιώξει την κατάκτηση του τροπαίου. Κάτι που έμοιαζε με... όνειρο όταν πριν από δύο χρόνια πήγε στην ομάδα, αλλά πλέον θα είναι το επιστέγασμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται.

Όπως συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες, έτσι και στο Ισραήλ κλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, ο οποίος τους πρώτους μήνες «πάγωσε» τα πάντα. Σταδιακά στη χώρα βρήκαν και πάλι τα πατήματα τους, το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι και πλέον με τη συμβολή του εμβολίου τα πάντα έχουν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Μάλιστα, στο Ισραήλ οι διαδικασίες εμβολιασμού έγιναν με τέτοιο τρόπο που τόσο οι ίδιοι, όσο κι αρκετοί άλλοι ανέδειξαν τη χώρα σε... πρωταθλήτρια σε αυτό τον τομέα.

«Εμβόλια χωρίς ραντεβού, το πιστοποιητικό έχει διάρκεια 6 μηνών»

Ο Στέφανος Δέδας εξήγησε στο Newsbomb.gr πως είναι η καθημερινότητα πλέον εκεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Εδώ έχει εμβολιαστεί όλος ο ενεργός πληθυσμός. Έχουν ανοίξει τα πάντα σε κανονικούς ρυθμούς και τα γήπεδα σταδιακά ανεβάζουν το ποσοστό προσέλευσης που επιτρέπεται. Το μόνο που διαφέρει σε σχέση με την εποχή πριν τον κορονοϊό είναι ότι πρέπει να φοράς μάσκα στα καταστήματα όταν ψωνίζεις». Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι: «Σε πολλά μαγαζιά εστίασης για να μπεις μέσα χρειάζεσαι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σε διαφορετική περίπτωση μπορείς να καθίσεις μόνο έξω. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει διάρκεια 6 μηνών και μετά το πέρας του συγκεκριμένου διαστήματος θα πρέπει εκ νέου να γίνει καινούριο εμβόλιο. Τουλάχιστον αυτό ισχύει προς το παρόν».

Όσο για τη διαδικασία εμβολιασμού, υπογράμμισε: «Όποιος θέλει, όπου και να είναι, είτε είναι αθλητής, είτε κάνει οποιαδήποτε άλλη δουλειά μπορεί να πάει και να κάνει το εμβόλιο. Χωρίς ραντεβού, όπως κάνεις τα τεστ. Ραντεβού χρειάζεται για τη δεύτερη δόση, καθώς χρειάζεται να περάσει ένα συγκεκριμένο διάστημα».

Στέφανος Δέδας
«Όποιος θέλει, όπου και να είναι, είτε είναι αθλητής, είτε κάνει οποιαδήποτε άλλη δουλειά μπορεί να πάει και να κάνει το εμβόλιο. Χωρίς ραντεβού...».

Η πανδημία έβαλε πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα και της δουλειάς του σε πολλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι το τόσο στο πρωτάθλημα της χώρας, όσο και στο Basketball Champions League, υπήρξε διαφοροποίηση στο σύστημα διεξαγωγής.

Ο 38άχρονος τεχνικός, βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι για τους προπονητές: «το μόνο που αλλάζει ουσιαστικά είναι η παρουσία του κόσμου που απαιτεί διαφορετική ψυχολογική προετοιμασία, αλλά έχουμε πλέον συνηθίσει καθώς ήδη πραγματοποιήθηκαν 4-5 αγωνιστικές με 50% πληρότητα», για να προσθέσει: «Το άλλο κομμάτι που έχει αλλάξει σε σχέση με την αρχή της χρονιάς είναι ότι μπορούμε μετά την προπόνηση μαζί με τους συνεργάτες μου να πάμε κάπου να φάμε ή να χαλαρώσουμε».

«Δεν θα είναι τόσο απλό να μπεις στο Ισραήλ»

Το Ισραήλ, όπως κι η Ελλάδα, στηρίζουν πολλά στον τουρισμό τους κι αμφότερες οι χώρες στοχεύουν στο άνοιγμα του τον επόμενο μήνα. Με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε σαφώς πιο προχωρημένο στάδιο, στο Ισραήλ υπάρχει μια βεβαιότητα για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ωστόσο όπως τονίσει ο Έλληνας τεχνικός η πρόσβαση για τους τουρίστες δεν θα είναι απλή υπόθεση.

«Ο τουρισμός θα ανοίξει τον επόμενο μήνα αλλά δεν θα είναι τόσο απλό, αυτό το καλοκαίρι, να μπεις στο Ισραήλ, θα υπάρξουν προϋποθέσεις πιστεύω, εκτός από χώρες όπως η Ελλάδα, με την οποία έχει ανοιχτή συνεργασία το Ισραήλ σε θέματα τουρισμού. Οι Ισραηλινοί προτιμάνε τη χώρα μας για διακοπές και ομοίως οι προϋποθέσεις για τους Έλληνες που θέλουν να επισκεφτούν το Ισραήλ θα είναι πιο ήπιες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμβόλιο Ισραήλ
«Αυτό που βλέπω εδώ, είναι ότι στις ηλικίες κάτω των 30 υπάρχει πλήρης χαλάρωση, σαν να μην υπάρχει κορονοϊός, στον πιο ώριμο πληθυσμό υπάρχει η σκέψη κι ο φόβος ως έναν βαθμό κι οι άνθρωποι είναι πιο προσεχτικοί παρά τα εμβόλια»

«Αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα»

Η άποψη που επικρατεί είναι ότι το εμβόλιο θα αποτελέσει τη λύση στην πανδημίας. Ο προπονητής της Χάποελ Χολόν, ζώντας σε μια χώρα που βρίσκεται κάποιους μήνες μπροστά στη διαδικασία των εμβολιασμών, ανέφερε ότι: «Το εμβόλιο εκτός από όπλο για την υγεία, είναι και όπλο για την ψυχολογία αυτών που παίρνουν αποφάσεις. Είναι αυτό που θα λύσει τα χέρια των πολιτικών να ανοίξουν τη χώρα χωρίς να έχουν την ίδια ευθύνη που έχουν τώρα δίχως το εμβόλιο. Όταν εμβολιαστεί το 50% στην Ελλάδα, όλα θα επιστρέψουν βήμα, βήμα όπως στο Ισραήλ».

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Αυτό που βλέπω εδώ, είναι ότι στις ηλικίες κάτω των 30 υπάρχει πλήρης χαλάρωση, σαν να μην υπάρχει κορονοϊός, στον πιο ώριμο πληθυσμό υπάρχει η σκέψη κι ο φόβος ως έναν βαθμό κι οι άνθρωποι είναι πιο προσεχτικοί παρά τα εμβόλια. Αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα. Οι μικρές ηλικίες θα ζουν έντονα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και οι μεγαλύτεροι θα συνεχίσουν να προσέχουν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.