ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός: Αφαίρεση 2 νικών και πρόστιμο για παραβίαση του Financial Fair Play

Παναθηναϊκός: Αφαίρεση 2 νικών και πρόστιμο για παραβίαση του Financial Fair Play

Η Euroleague με ανακοίνωσή της έκανε γνωστή τη τιμωρία του Παναθηναϊκού, λόγω υπέρβασης της μετοχικής συνεισφοράς στο συνολικό μπάτζετ.

Συγκεκριμένα η «πράσινη» ΚΑΕ τιμωρήθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή Management Control Commission (MCC) με αφαίρεση δύο νικών και πρόστιμο, λόγω παραβίασης του Financial Stability & Fair Play Regulations (FSFPR). Μια ποινή που δεν αλλάζει πολλά για τους «πράσινους», καθώς δεν θα απέφευγαν την προτελευταία θέση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε πως ο Παναθηναϊκός τα προηγούμενα χρόνια έκανε υπέρβαση της μετοχικής του συνεισφοράς, δηλαδή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έβαλε περισσότερα χρήματα από αυτά που προβλέπουν οι κανονισμοί, πάντα σε αναλογία με το μπάτζετ του συλλόγου.

Ουσιαστικά, λόγω των μειωμένων εσόδων που είχε η ΚΑΕ τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και του covid, ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού χρειάστηκε να βάλει περισσότερα χρήματα από τη τσέπη του για να καλυφθούν οι ανάγκες της ομάδας.

Ξεπερνώντας έτσι το σχετικό όριο που ορίζεται από το FSFPR. Συγκεκριμένα, κάθε μεγαλομέτοχος επιτρέπεται να επενδύσει μέχρι το 50% του συνολικού μπάτζετ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Euroleague:

«Ο Παναθηναϊκός και η Management Control Commission (MCC) έφτασαν σε συμβιβασμό που θα επιβάλει στον ελληνικό σύλλογο αθλητικές και οικονομικές ποινές σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 των EuroLeague Financial Stability and Fair Play Regulations, αλλά και του άρθρου 60 του πειθαρχικού κώδικα της Euroleague. Οι αθλητικές ποινές περιλαμβάνουν την αφαίρεση δύο νικών από τη βαθμολογία της ομάδας τη φετινή σεζόν.

Η Management Control Commission (MCC) είναι μια ανεξάρτητη επιτροπή που ελέγχει τις οικονομικές αποδόσεις των συλλόγων και τη συμμόρφωσή τους με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Στην απόφαση της MCC αξιολογήθηκε θετικά η συνεργασία του συλλόγου κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Η αθλητική ποινή της αφαίρεσης δύο νικών θα ισχύσει για τη βαθμολογία της σεζόν 2022-23 και δεν θα έχει καμία επίδραση σε κάποια αντίπαλη ομάδα ή στα ομαδικά και ατομικά στατιστικά ρεκόρ».