ΜΠΑΣΚΕΤ

ΝΒΑ: Το βραβείο του MVP έφερε κλάματα και «πόλεμο» στις ΗΠΑ

NBA
AP Photo/Aaron Gash

ΝΒΑ: Τρεις μη Αμερικανοί φιναλίστ, τελική επιλογή ο Εμπίντ παρότι ο Γιόκιτς κάνει εκπληκτικά πράγματα και οι συζητήσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δίνουν και παίρνουν.

Συνηθίζεται να αναλύεται το οτιδήποτε στις ΗΠΑ. Γύρω απ’ τον αθλητισμό ειδικά, όπου η στατιστική και τα πεπραγμένα του καθενός, έχουν γίνει πλέον ολόκληρη επιστήμη.

Η επιλογή του MVP κάθε σεζόν, φέρνει πολλές συζητήσεις. Καφενειακού περιεχομένου κυρίως, όμως επειδή μιλάμε για τη συγκεκριμένη χώρα, αυτού του τύπου οι συζητήσεις μεταφέρονται στα ΜΜΕ και στις αναλύσεις των «ειδικών».

Ο Τζοέλ Εμπίντ είναι αυτός που ψηφίστηκε ως ο MVP της σεζόν. Ο σέντερ των Σίξερς συγκινήθηκε και συγκίνησε με τις αντιδράσεις του. Όμως πέρα απ’ αυτές, υπήρξαν και πολλές άλλες αντιδράσεις. Κυρίως απ’ όσους θεώρησαν πως το βραβείο το πήρε επειδή ήταν η πρώτη του φορά.

Στην τελική τριάδα των υποψήφιων ήταν επίσης ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Νίκολα Γιόκιτς. Αμφότεροι έχουν κερδίσει από δύο βραβεία MVP στην καριέρα τους και μάλιστα back to back. Ειδικά ο Σέρβος, είχε πάρει τα δύο προηγούμενα. Εκεί λοιπόν ήταν το σημείο της μεγάλης συζήτησης.

Πολλοί θεωρούν πως ο Γιόκιτς άξιζε περισσότερο το βραβείο του καλύτερου παίκτη της σεζόν. Απλά αν το κατακτούσε για τρίτη συνεχόμενη φορά, θα ήταν αυτόματα ένα επίτευγμα που δεν είχαν πετύχει στο παρελθόν «μεγαθήρια» του αθλήματος. Οπότε θεωρούν αρκετοί αναλυτές, πως αδικήθηκε ο «Τζόκερ» γιατί φοβήθηκε το ΝΒΑ πως θα φανεί υπερβολικό να κατακτήσει ο Γιόκιτς κάτι που δεν μπόρεσαν τόσοι και τόσοι στο παρελθόν.

Ένα άλλο θέμα συζήτησης στις ΗΠΑ το οποίο ολοένα και… δυναμώνει, έχει να κάνει με την προέλευση των φιναλίστ. Ο Αντετοκούνμπο, μετά ο Γιόκιτς, τώρα ο Εμπίντ. Έλληνας, Σέρβος κι ο άσος των Σίξερς που έχει ρίζες απ’ το Καμερούν και έχει επίσης Γαλλική κι Αμερικάνικη υπηκοότητα. Αυτοί ήταν ταυτόχρονα και οι τρεις φετινοί φιναλίστ.

Κανείς απ’ τις ΗΠΑ. Στοιχείο που όσο κι αν φαίνεται λεπτό για να συζητιέται, έχει αρχίσει και ολοένα περισσότερο απασχολεί την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Θεωρώντας πως σιγά-σιγά χάνεται η δυναμική του αθλήματος στη χώρα τους, λόγω της ανόδου του υπόλοιπου πλανήτη. Συν το γεγονός πως το άνοιγμα του κολεγιακού πρωταθλήματος, αλλά και του ΝΒΑ, έχει δώσει νέες προοπτικές στους αθλητές απ’ τον υπόλοιπο πλανήτη. Σα να… χάρισαν την τεχνογνωσία, κλείνοντας την ψαλίδα που είχαν με τον υπόλοιπο κόσμο δηλαδή.