ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κορονοϊός: Παράδειγμα προς μίμηση η Γιουβέντους!

Κορονοϊός: Παράδειγμα προς μίμηση η Γιουβέντους!
Με... μαεστρικό τρόπο αντιμετωπίζει την κρίση του κορονοϊού η Γιουβέντους
InTime

Ο Ιταλικός σύλλογος βρέθηκε στον… τοίχο και τελικά θα βγει αλώβητος απ’ τις «μαύρες μέρες» της πανδημίας.

Η εποχή Αντρέα Ανιέλι θεωρείται άκρως επιτυχημένη για τη Γιουβέντους. Ο 45χρονος επιχειρηματίας με επίθετο… βαρύ σαν ιστορία, έγινε πρόεδρος στη «γηραιά κυρία» την μετά Calciopolis εποχή. Δύσκολες μέρες για τους «μπιανκονέρι» και δίχως άλλο απαιτητικές για τον κορυφαίο και δημοφιλέστερο σύλλογο της γειτονικής χώρας. Έφτιαξε υπερσύγχρονο γήπεδο, έκανε ξανά την Γιούβε απόλυτη κυρίαρχο στην Ιταλία και η οικονομική διαχείριση μνημονεύεται πανευρωπαϊκά!

Η μεγαλύτερη κρίση την εποχή Αντρέα Ανιέλι, όμως, δεν είναι άλλη απ’ την τρέχουσα κατάσταση με τον κορονοϊό. Η Ιταλία έχει «χτυπηθεί» περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη απ’ αυτή την πανδημία, σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών. Η οικονομία της έχει «παγώσει» εδώ και καιρό. Αυτόματα λοιπόν, για τη Γιουβέντους η κρίση έμοιαζε μεγάλη. Διότι ήταν και είναι αυτή που περίμενε τα περισσότερα έσοδα και είχε τις μεγαλύτερες βλέψεις απ’ τον καθένα στην γειτονική χώρα.

Τα πάντα έμοιαζαν όχι απλά δύσκολα αλλά με… θηλιά στο λαιμό που φαινόταν έτοιμη να «πνίξει» την Γιουβέντους. Εισιτήρια, δραστηριότητες που προσέλκυαν κόσμο και κέρδη (π.χ. Official stores, ξεναγήσεις στο γήπεδο, είσοδος στο μουσείο, έπαψαν να υπάρχουν και κατά συνέπεια έπρεπε να γίνει κάτι δραστικό για να μαζευτεί η κατάσταση και να μην επιστρέψουν οι «μπιανκονέρι» στις εποχές της επιστροφής απ’ την Serie B.

Η πρώτη σκέψη και η εύκολη για πολλούς, ήταν να υπάρξει διακοπή πληρωμών στο προσωπικό της Γιουβέντους. Εκατοντάδες ανθρώπους δηλαδή, που εργάζονται στην ομάδα, στο γήπεδο (ιδιόκτητο), στο προπονητικό κέντρο (ιδιόκτητο), στα επίσημα καταστήματα, παντού! Ο Αντρέα Ανιέλι, όμως, θέλησε να διαλέξει τον δύσκολο δρόμο που όμως ήταν και δίκαιος. Έκανε λοιπόν το απλό. Απευθύνθηκε ξεχωριστά στους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό τιμ της «γηραιάς κυρίας». Τους εξήγησε την κατάσταση, τι ακριβώς μπορεί να συμβεί με τόσους ανθρώπους που ζουν με το μισθό τους και τους πρότεινε το φυσιολογικό: Να πληρωθούν μέχρι και τον Φεβρουάριο που υπήρχε αγωνιστική δραστηριότητα και να μην πάρουν χρήματα που αντιστοιχούν σε Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Με τον αστερίσκο πως αν επαναρχίσουν οι αγωνιστικές δραστηριότητες για αυτή τη σεζόν, αυτόματα θα έχει το κλαμπ την καλή διάθεση να τους αποζημιώσει για το συγκεκριμένο διάστημα (αγωνιστικής δράσης).

Οι ποδοσφαιριστές που έχουν τεράστια συμβόλαια οι περισσότεροι εξ αυτών, δεν το σκέφτηκαν αρκετά. Προς τιμήν τους απάντησαν θετικά στην πρόταση της διοίκησης όπως είναι γνωστό. Μέσω αυτής της διαδικασίας η Γιούβε εξοικονόμησε περίπου 90.000.000 ευρώ! Ποσό το οποίο δε βάζει στα ταμεία της φυσικά, αλλά θα το διαθέσει για να καλύψει μέρος της ζημίας και φυσικά για να πληρώνονται κανονικά οι υπάλληλοί της!

Όλα αυτά, μάλιστα, έγιναν πριν καν σκεφτεί η λίγκα να συζητήσει για ομαδικές μειώσεις στα Ιταλικά κλαμπ. Κάτι που γίνεται αυτό τον καιρό, με τους συλλόγους του Καμπιονάτο να θέλουν «ψαλίδι» 30% στα συμβόλαια. Συζήτηση απ’ την οποία απουσιάζει η Γιουβέντους, επειδή απλά πήρε την πρωτοβουλία από μόνη της, συζήτησε και συμφώνησε με τους ενδιαφερόμενους και βρήκε την άκρη!

Σα να μην έφτανε αυτό, ήρθε κι ένα μικρό κέρδος για τη «γηραιά κυρία». Ο σύλλογος απ’ το Τορίνο είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Μιλάνο. Με το που έγινε γνωστό πως υπάρχει η συμφωνία με ποδοσφαιριστές και τεχνικό τιμ, αυτόματα η μετοχή της ανέβηκε περίπου 8%! Τη στιγμή που στις υπόλοιπες η πτώση εν μέσω «παγώματος» οικονομίας, ήταν σημαντική και για αρκετές μέρες.

Με αυτούς τους απλούς τρόπους, αλλά ιδιαίτερα σημαντικούς, η Γιουβέντους γλίτωσε από μια κατάσταση που θα την έφερνε αρκετά πίσω. Πλέον, πέραν του οικονομικού, στην Ιταλία υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που αφορούν και την ηθική πλευρά της υπόθεσης. Όπως έχει διαρρεύσει, η Γιούβε θα ζητήσει να μην της απονεμηθεί ο τίτλος στην περίπτωση που ματαιωθεί το υπόλοιπο της σεζόν. Τη στιγμή που η «γηραιά κυρία» έχει πάρει 8 σερί φορές το Σκουντέτο και ετοιμαζόταν για την 9η, μια και μέχρι να διακοπεί το Πρωτάθλημα ήταν πρώτη, 1 βαθμό μπροστά απ’ τη Λάτσιο και 9 από την Ίντερ (τη νίκη στο Τορίνο στο τελευταίο της ματς πριν τη διακοπή) η οποία είχε ένα ματς λιγότερο.

Και κάπως έτσι η Γιουβέντους έχει κατορθώσει να γυρίσει υπέρ της μια κατάσταση που εκ των πραγμάτων είναι καταστροφική, πρώτα και πάνω απ’ όλα για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και χάνονται ακόμη, αλλά και για τους τριγμούς στην οικονομία που επηρεάζουν άμεσα τον αθλητισμό!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

MasterChef 4: Το μεγαλύτερο spoiler για φέτος είναι αυτό! Έξαλλη η παραγωγή με τη διαρροή