ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποδόσφαιρο: «Γολγοθάς» για τους αθλητές!

Ποδόσφαιρο: «Γολγοθάς» για τους αθλητές!

Ποδόσφαιρο: Οι τραυματισμοί έχουν γίνει συχνό φαινόμενο εν μέσω πανδημίας, προϊόν της «βίαιης» αλλαγής και της κόπωσης!

Η σεζόν 2020-21, είναι η πιο περίεργη απ’ όλες. Στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ειδικά από την εποχή που τα πράγματα έγιναν επαγγελματικά και σταμάτησαν να είναι ρομαντικά, η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο ξεχωριστή απ’ όλες. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων φυσικά, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Ποδοσφαιρικά, όλα γίνονται διαφορετικά. Σεζόν που διαρκεί λιγότερο, αγώνες που γίνονται με μικρότερο διάστημα να μεσολαβεί ανάμεσά τους, ταξίδια που δυσκολεύουν και ταλαιπωρούν περισσότερο. Συνολικά όσα γνώριζαν και έμοιαζαν ρουτίνα για τους ποδοσφαιριστές… πήγαν περίπατο.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή, είναι η ίδια η προετοιμασία. Ειδικά οι ομάδες υψηλού επιπέδου με Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, με το ζόρι πρόλαβαν να κάνουν μια βδομάδα με 10 μέρες προετοιμασίας. Ακόμη και σε διαφορετικές συνθήκες απ’ αυτές που είχαν συνηθίσει. Για παράδειγμα οι Ελληνικές ομάδες δούλεψαν εντός της χώρας και δεν πήγαν στα ειδικά αθλητικά κέντρα του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, ενώ είναι χωρίς προετοιμασία αλλά μόνο με προγράμματα συντήρησης για να αντέξουν δίχως ξεκούραση ανάμεσα στις σεζόν, η συχνότητα των αναμετρήσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Για να ολοκληρωθεί η φάση των ομίλων τα ματς διεξάγονται κάθε εβδομάδα. Ενδιάμεσα υπάρχουν Εθνικά Πρωταθλήματα και φυσικά όποτε προκύπτει διακοπή, αυτό γίνεται για τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων. Που σημαίνει έξτρα ταξίδια, έξτρα παιχνίδια, έξτρα κόπωση.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών, έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται. Οι τραυματισμοί γίνονται συχνότεροι, η περίοδος αποθεραπείας διαρκεί περισσότερο γιατί το κορμί θέλει το χρόνο του για να επανέλθει τη στιγμή που ήδη έχει βγει απ’ τη ρουτίνα του (για το επίπεδο ενός αθλητή).

Ακόμη και αναφορικά με τον ίδιο τον κορονοϊό, οι ποδοσφαιριστές (και συνολικά οι αθλητές φυσικά) παίρνουν πάντα μεγαλύτερα ρίσκα για να προσβληθούν απ’ τον ιό. Μόνο τα ταξίδια εντός κι εκτός χώρας, οι διαρκείς μετακινήσεις σε γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, προπονήσεις, ο συγχρωτισμός σε κάθε αγώνα, η αναγκαστική επαφή με συναθλητές που είναι πολύ πιθανό να είναι θετικοί χωρίς να το γνωρίζουν και πάει λέγοντας.

Και φυσικά, είναι ένας κύκλος καθώς κάθε αθλητής που θα βρεθεί θετικός, αναγκάζεται να μην προπονηθεί (πέρα από ατομικά προγράμματα στο σπίτι) για δύο εβδομάδες κι εν συνεχεία να… ξαναπέσει στη «φωτιά» των υποχρεώσεων και των συνεχόμενων αγώνων. Καταστάσεις που επηρεάζουν το σώμα, το καταπονούν και στο τέλος της ημέρας όλα αυτά μεταφράζονται σε τραυματισμούς, οι οποίοι έχουν εκτοξευτεί αυτή τη σεζόν εντός κι εκτός Ελλάδας!