ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εθνική ομάδα: Οι αντίπαλοι της Ελλάδας στο Nations League - Οι όμιλοι στις τέσσερις κατηγορίες (vid)

Εθνική ομάδα
Intime

Εθνική ομάδα: Δείτε τους αντιπάλους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Nations League.

Η Εθνική, η οποία αγωνίζεται και φέτος στη League C κληρώθηκε στον 2ο όμιλο και θα αντιμετωπίσει τη Βόρεια Ιρλανδία, το Κόσοβο και τον νικητή του Κύπρος – Εσθονία.

Ο τελευταίος αντίπαλος θα προκύψει μετά τα playouts που θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάρτιο. Η ομάδα που θα επικρατήσει θα τοποθετηθεί στον όμιλο της Ελλάδα, ενώ η ηττημένη θα αγωνιστεί στη League D. Οι τέσσερις από τους έξι αγώνες του ομίλου θα διεξαχθoύν τον Ιούνιο του 2022 και οι άλλοι δύο τον Σεπτέμβριου του 2022.

Από εκεί και πέρα, γκρουπ «θανάτου» στην League A, καθώς η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία, η φιναλίστ του Euro 2020, Αγγλία κι η Γερμανία κληρώθηκαν στον τρίτο όμιλο, τον οποίο συμπληρώνει η Ουγγαρία. Η κάτοχος του τίτλου Γαλλία, θα αντιμετωπίσει τη Δανία, την Κροατία και την Αυστρία, ενώ ντέρμπι Ιβηρικής στο δεύτερο γκρουπ, όπου η Πορτογαλία, νικήτρια της πρώτης διοργάνωσης, θα παίξει με την Ισπανία. Μαζί τους η Ελβετία κι η Τσεχία.

Οι όμιλοι στις τέσσερις κατηγορίες

LEAGUE A

1ος όμιλος: Αυστρία, Κροατία, Δανία, Γαλλία

2ος όμιλος: Τσεχία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ισπανία

3ος όμιλος: Ουγγαρία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία

4ος όμιλος: Ουαλία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο

LEAGUE B

1ος όμιλος: Αρμενία, Ιρλανδία, Σκωτία, Ουκρανία

2ος όμιλος: Αλβανία, Ισραήλ, Ρωσία, Ισλανδία

3ος όμιλος: Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Φινλανδία, Βοσνία

4ος όμιλος: Σλοβενία, Σερβία, Νορβηγία, Σουηδία

LEAGUE C

1ος όμιλος: Νησιά Φερόε, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Τουρκία

2ος όμιλος: Κύπρος ή Εσθονία, Κόσοβο, Ελλάδα, Βόρεια Ιρλανδία

3ος όμιλος: Καζακστάν ή Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Σλοβακία

4ος όμιλος: Γιβραλτάρ, Γεωργία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία

LEAGUE D

1ος όμιλος: Λίχτενσταϊν, Καζακστάν ή Μολδαβία, Ανδόρα, Λετονία

2ος όμιλος: Μάλτα, Κύπρος ή Εσθονία, Σαν Μαρίνο

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

  • 1η αγωνιστική: 2-4 Ιουνίου
  • 2η αγωνιστική: 5-8 Ιουνίου
  • 3η αγωνιστική: 8-11 Ιουνίου
  • 4η αγωνιστική: 12-14 Ιουνίου
  • 5η αγωνιστική: 22-24 Σεπτεμβρίου
  • 6η αγωνιστική: 25-27 Σεπτεμβρίου

*Το αναλυτικό αγωνιστικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί την Παρασκευή (17/12)

«Μοναδικός στόχος μας είναι η πρώτη θέση»

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας, Τάσος Μπακασέτας, μιλώντας για την κλήρωση, ανέφερε...

«Ο ξεκάθαρος και μοναδικός στόχος μας είναι η πρώτη θέση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο μυαλό μας, παρά να τερματίσουμε επικεφαλής στη βαθμολογία του γκρουπ μας και να βάλουμε τις βάσεις για ακόμα καλύτερη συνέχεια στο αμέσως επόμενο τουρνουά, δηλαδή στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004. Ωστόσο, για να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας, οφείλουμε να αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο ότι θα είμαστε η καλύτερη ομάδα του ομίλου. Χρειάζεται συγκέντρωση και συνέπεια, γιατί η διοργάνωση του Nations League έχει ούτως ή άλλως δυσκολίες και τώρα επιφυλάσσει τέσσερις διαδοχικούς αγώνες σε διάστημα δέκα ημερών».

Το «παρελθόν» της Ελλάδας με τους αντιπάλους της

Η Βόρεια Ιρλανδία ανακαλεί στη μνήμη πολύ ευχάριστες στιγμές, αφού ήταν ο αντίπαλος που νίκησε 1-0 (με πέναλτι του Τσιάρτα) η Εθνική στο «Απόστολος Νικολαΐδης» το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 και σφράγισε την πρόκριση στο Euro 2004, με τη... γνωστή συνέχεια.

Μερικούς μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2003, η Εθνική είχε νικήσει με 2-0 και στο «Γουίντσορ Παρκ» του Μπέλφαστ, με δύο γκολ του Άγγελου Χαριστέα.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί επτά φορές, με τη «γαλανόλευκη» να μετρά τέσσερις νίκες, τη Β. Ιρλανδία τρεις και την ισοπαλία να αναζητείται ακόμη. Ο πιο "παραγωγικός" αγώνας ήταν ο μοναδικός φιλικός μεταξύ τους, όταν η Ελλάδα είχε νικήσει 3-2 στο ΟΑΚΑ, το 1988.

Το Κόσοβο είναι ο αντίπαλος που δεν λείπει από τις κληρώσεις της εθνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια. Σε σύνολο τεσσάρων αναμετρήσεων, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετρά μία νίκη, εκτός έδρας μάλιστα και τρεις ισοπαλίες.

Το «διπλό» (2-1) είχε σημειωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2020 στην Πρίστινα, για την ίδια διοργάνωση. Έκτοτε, τόσο ο εντός έδρας αγώνας για το Nations League όσο και οι δύο πρόσφατοι για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 ολοκληρώθηκαν ισόπαλοι.

Με την Κύπρο η Ελλάδα έχει αναμετρηθεί 27 φορές κι έχει νικήσει σε 18 αγώνες, έχει ηττηθεί σε τρεις και έξι παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Να σημειωθεί ότι από τους 27 αγώνες της Ελλάδας με την Κύπρο οι 23 ήταν φιλικοί και μόλις 4 επίσημοι, δύο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και άλλοι δύο για την αντίστοιχη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Με την Εσθονία, την οποία η Ελλάδα θα συναντήσει ως αντίπαλο αν η Εθνική Ομάδα της Βαλτικής χώρας υπερκεράσει το εμπόδιο της Κύπρου, η Εθνική έχει αγωνιστεί έξι φορές. Δύο από τα παιχνίδια ήταν για το Nations League, δύο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και άλλα δύο ήταν φιλικά.

Η Ελλάδα έχει τρεις νίκες, η Εσθονία μία και δύο παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Στα δύο παιχνίδια του Nations League στα οποία συναντήθηκαν το 2018, οι αντίπαλοι νίκησαν εκτός έδρας ο ένας τον άλλον με το ίδιο σκορ: 1-0. Το παιχνίδι με τα περισσότερα γκολ ήταν και πάλι ένα φιλικό, στις 10/11/2001, που έληξε με νίκη (4-2) της Ελλάδας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η πρώτη αντίδραση μπροστά στις κάμερες μετά τον σάλο

Κορονοϊός: Το εμβόλιο που κάνει μέχρι και 32 φορές περισσότερα αντισώματα στην 3η δόση

Συντάξεις: Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για 3 εκατ. ασφαλισμένους - Ποιους αφορά